Rzuciłem okiem szybko na film - swoją wersję w FSX nagram później, ale już teraz mam pytanie/komentarz. Wszystkie manewry na załączonym filmie to nie są zwroty bojowe, ale odejścia mniej lub bardziej dokręconym wywrotem (split-s). W tym kontekście Twoje opisy brzmią nieco inaczej. Po pierwsze w tej figurze trzeba bardzo uważać na prędkość na wejściu, która nie może być zbyt wysoka! 650 km/h na wejściu to niebezpiecznie dużo - w takiej sytuacji łatwo o następujące rzeczy:
- zbyt mocne ściąganie, a przez to nadmierne obciążenie organizmu pilota (black-out) lub przekroczenie zakresu dopuszczalnych przeciążeń maszyny,
- zbyt słabe ściągnięcie drążka (mające zapobiec utracie przytomności), które sprawia, że samolot porusza się po łuku o bardzo dużym promieniu - skutkiem jest duża utrata wysokości, a to z kolei może doprowadzić do dużego wzrostu szybkości i również przekroczenie dopuszczalnego, bezpiecznego zakresu parametrów: prędkości lub przeciążeń,
- w przerażeniu zbliżającą się szybko ziemią nerwowe, zbyt mocne ściągnięcie drążka, które może doprowadzić do dynamicznego przeciągnięcia i wejścia w korkociąg.
Dlatego proponuję obniżyć prędkość wejścia (trudno mi w tym momencie napisać konkretną wartość, ale myślę, że prędkość jak dla beczki jest odpowiednia, czyli minimum 200 mph), przewrócić na plecy, zamknąć przepustnicę i łagodnym ruchem ściągnąć z umiarem drążek (żeby nie doprowadzić do przeciągnięcia), następnie kontrolować położenie drążka, ponieważ przy wzroście prędkości efektywność steru wysokości będzie się zmieniać.