Autor Wątek: Nowa wyspa - jakie programy?  (Przeczytany 4965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zgredd

• Gość
Nowa wyspa - jakie programy?
« dnia: Maja 19, 2008, 23:02:41 »
Czołem!
Chciałem zapytać jakie dokładnie programy potrzebuję, aby zrobić fikcyjną wyspę do FSX.
Potrzebuję takie, żeby na środku oceanu powstała wyspa - czyli jak dobrze rozumiem muszę zrobić mesh, potem nanieść tekstury (będą na pewno defaultowe), na koniec jakiś autegen.

empeck

• Gość
Odp: Nowa wyspa - jakie programy?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 19, 2008, 23:07:40 »
SbuilderX powinien starczyć, choć wyspy nim jeszcze nie robiłem :)

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 19, 2008, 23:28:02 »
No właśnie instalowałem buildera, ale ten się kłóci o jakieś inne rzeczy, których rzekomo nie posiadam :008:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 19, 2008, 23:37:07 »
Jakbyś napisał jakie błędy Ci się pokazują nieco łatwiej byłoby namierzyć przyczynę ;)

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 19, 2008, 23:44:38 »
Mówisz - masz  :002:
Kolejno:

[załącznik usunięty przez administratora]

empeck

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 20, 2008, 00:16:48 »
Pierwszy i drugi błąd są związane z brakiem FSX SDK, lub service packów do SDK.

Trzeci najprawdopodobniej jest wynikiem braku któregoś z pakietów Visual C++ 2005/2008 Redistributable, ale tu nie jestem pewien.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 21, 2008, 00:21:45 »
OK zainstalowałem SDK, potem SP1 do niego.
Po uruchomieniu pojawiają się takie błędy (jest ich więcej, ale typ ten sam)
A w ogóle jest jakiś tutorial do tego buildera? Bo za diabła nie wiem jak go ugryźć :005:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2008, 06:49:21 »
Niestety co powoduje te błędy to nie wiem, instalowałem Sbuildera wieki temu i nawet nie pamiętam, czy też miałej takie błędy. Tutoriale są:

http://library.avsim.net/download.php?DLID=112595
http://library.avsim.net/download.php?DLID=105771

Oraz www.fsdeveloper.com :)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 21, 2008, 10:01:13 »
Acha, Zgredd, a aktywowałeś w ogóle SDK?

Mówię, o kliknięciu w configSDK.exe w głównym folderze SDK. On wtedy uaktywni aplikacje i rozpozna ścieżkę do FSX.
W jednym z tych tutoriali, o ile się nie mylę, jest odpisane jak stworzyć wyspę. Podejrzewam, że trzeba zrobić kilka wektorów:

-nanieść linię brzegową wyspy
-zrobić wektor, który nam podniesie teren na określoną wysokość i ewentualnie wypłaszczy

Gorąco polecam te tutki. Są obrazki i naprawdę idzie w nich zrozumieć o co chodzi, nawet jak się jest na bakier z angielskim.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 21, 2008, 15:08:33 »
Aktywowałem ten cfg, rozpoznał ścieżkę, coś tam przez sekundę porobił. Ale po odpaleniu buildera - te same napisy could not find..... i wymienia po kolei:
te 2, które zrobiłem skriny i jeszcze potem autogen, buildings, fillerobjects, gameobjects, generic, hazards, missionobjects - wszystko txt. Po odklikaniu tych błędów, uruchamia się builder - okienko wygląda tak jak na załączniku - nie wiem czy tak powinno.
Dla uściślenia - posiadam FSX z SP1 na partycji E, SDK SP1 na partycji C (domyślny katalog) i buildera na partycji E. SDK zainstalowałem z płytki, potem zainstalowałem SP1, który automatycznie odinstalował SDK i zainstalował spatchowanego.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 21, 2008, 21:16:57 »
Skończyły mi się pomysły, co może być nie tak. Tak w ogóle, dlaczego nie instalujesz SP2?

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 21, 2008, 23:16:23 »
Do SDK czy do FSX?

W tutorialu przeczytałem, że do katalogu Buldera należy skopiować jakieś aplikacje SDK, ale nie piszą nic jakie dokłądnie i czy w katalogach, czy bez. Może to jest powodem?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 22, 2008, 00:17:36 »
Do obu, FSX i SDK :)

Może spróbuj przeinstalować Sbuildera? Podejrzewam, że problem masz, ponieważ najpierw zainstalowałeś Sbuildera, a potem SDK.

Offline Rosomak67

• *
  • gg4075796
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 22, 2008, 08:10:00 »
Ten typ tak ma . :020:
Nie przejmuj się tymi brakującymi txt.
Bez tego program działa jak należy.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 22, 2008, 14:14:17 »
No nie wiem... Zrobiłem fotoscenerię i nawet się pojawiła w FSX,  tyle że w obrębie samolotu ładuje defaultowe tekstury, więc się bawiłem wczoraj w gonienie mojej scenerii  :karpik