Autor Wątek: Nowa wyspa - jakie programy?  (Przeczytany 4962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Odp: Nowa wyspa - jakie programy?
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 22, 2008, 14:45:11 »
Program będzie pracował bez problemu. Też tak miałem wcześniej i było OK.
Powodzenia!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 22, 2008, 15:11:50 »
No a ktoś może wie dlaczego wokół samolotu znika fotosceneria i ładują się defaulotwe teksturki? Kompilowałem scenerię tą prostszą metodą. (a w bibliotekach scenerii w FSX w ogóle nic  nie pojawiło się nowego). :015:

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 24, 2008, 13:49:07 »
Zgredd podaj krok po kroku co instalowałeś przed Sbuilderem, bo kurde u mnie przy próbie odpalenia pojawia się komunikat, że nie wykryto instalacji FSX :karpik. No kurde zainstalowany FSX, na to Acceleration, później SDK, SDK SP1a, SDK SP2 i nie działa. Odpalałem również ten plik do konfiguracji ścieżek. On problemów żadnych nie zgłosił.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

« Odpowiedź #18 dnia: Maja 24, 2008, 14:06:55 »
...bo kurde u mnie przy próbie odpalenia pojawia się komunikat, że nie wykryto instalacji FSX

Vista 64?

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 24, 2008, 14:18:30 »
Kropki

« Odpowiedź #20 dnia: Maja 24, 2008, 14:44:09 »
Tak.

No i wszystko jasne - SBuiderX nie jest niestety przystosowany do współpracy z Vistą 64 (też niestety mam ten problem - już dawno bym coś "zdiełał" do FSX). Podobno jest jakiś "magiczny sposób" na zainstalowanie tego arcyprzydatnego programiku pod Vistą64, ale niestety na razie spotkałem tylko takich co wiedzą, że można to zrobić, ale nie wiedzą (albo nie chcą zdradzić sposobu?) jak to zrobić :005:

Też czekam na rozwiązanie tego problemu ...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 24, 2008, 14:54:05 »
Niestety nie mam Visty 64bit, zatem nie mogę sprawdzić, ale znalazłem coś takiego:

http://fsdeveloper.com/forum/showpost.php?p=66717&postcount=6

Najprawdopodobniej używają tego programu:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms164699(vs.80).aspx

Za jego pomocą należy ustawić jakiś '32BIT flag'

Wszystko piszę to czysta teoria niepoparta żadną praktyką :) Być moze więcej można się dowiedzieć na forum www.ptsim.com, ale nie mam tam konta, a gości nie wpuszczają. Może Kusch ma tam konto :D

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 24, 2008, 16:17:23 »
No i wszystko jasne - SBuiderX nie jest niestety przystosowany do współpracy z Vistą 64 (też niestety mam ten problem - już dawno bym coś "zdiełał" do FSX). Podobno jest jakiś "magiczny sposób" na zainstalowanie tego arcyprzydatnego programiku pod Vistą64, ale niestety na razie spotkałem tylko takich co wiedzą, że można to zrobić, ale nie wiedzą (albo nie chcą zdradzić sposobu?) jak to zrobić :005:

Też czekam na rozwiązanie tego problemu ...

To tak jak z Yeti  :004: Wszyscy o nim słyszeli, ale nikt go nie widział

Co do problemu to na forum PTSim była instrukcja jak obejść problem. Pomijając wyjaśnienie całego problemu, rozwiązanie jest takie:

1. Ściągnąć CorFlags.exe z http://www.apexsql.com/zips/CorFlags.zip lub zainstalować .NET 2.0 SDK

2. Skopiować corflags.exe do katalogu sBuilderX

3. uruchomić wiersz poleceń i przejść do katalogu sBuilderX

4. Wpisać - "corflags.exe sbuilderx.exe /32bit+

5. 32-bit flaga jest ustawiona. Uruchomić SBuilderX - Voila!  :banan

Niestety do końca weekendu nie mam dostępu do kompa z FSX, więc nie mam jak sprawdzić. Jeśli ktoś ma taką możliwość niech potwierdzi, że to działa :)
Kropki

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 24, 2008, 20:03:38 »
Odpowiedz jest pod tym adresem:
http://www.ptsim.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1156
Wczesniej forum bylo ogolnie dostepne, teraz niestety, trzeba sie rejestrowac. BartGraf  rozpracowal  odpalanie SBuildera pod Vista 64, tylko zapomnial jak. Rozwiazanie podamy niebawem na forum SimHangar. CorFlags.exe rozwiazuje problem z kompilacja pod Vista64. Warto wspolnie rozgyzc problem, ktory mnie tez dotyczy. Nie mogac odpalic ani gmaxa, ani SBuildera X pod Vista 64, musialem zainstalowac w multiboocie Win XP.
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2008, 20:11:45 wysłana przez Incognito »

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 24, 2008, 20:53:37 »
- No więc...
- Nie zaczyna się zdania od "no więc".
-A więc...  :002:

Spróbowałem odpalić SBuilderX'a na WinXP Professional x64 Edition i to samo co na Viście - Could not find FSX. Po zaaplikowaniu CorFlagsa uruchomił się bez problemu, z wyjątkiem informacji, że nie znalazł jakichś plików txt, co podobno nie stanowi problemu. Nie kompilowałem jeszcze żadnej scenerii, bo żadnej nie stworzyłem, ale wygląda na to, że problem uruchamiania Sbuildera na 64 bitowych systemach jest rozwiązany  :banan. GMAX na 64 bitowym WinXP uruchomił sie bez problemu. Teraz jeszcze wiadro zapału jest potrzebne i też może coś tam zrobię  :001:
Kropki

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 24, 2008, 21:09:15 »
Sytemy 64 bitowe maja zupelnie inna sciezke zapisu w registry i stad bierze sie problem.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 24, 2008, 21:40:31 »
Da się to jakoś obejść? Jeśli tak, to jak?
Kropki

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 24, 2008, 22:20:02 »
Trzeba czeakac az BartGrafa opusci kolega z Wroclawia (Alois Alzheimer  :002:) i przywroci mu pamiec.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 26, 2008, 13:49:14 »
Na Viście żeby zadziałała komenda corflags trzeba odpalić wiersz poleceń w trybie administratora:

Start->Wszystkie programy->Akcesoria->prawy klik na "wiersz poleceń"->uruchom jako administrator

później:

I efekt będzie taki:

:banan
Kropki

empeck

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 02, 2008, 23:54:04 »
Jeśli ktoś jeszcze ma problem z SbuilderemX pod Vistą 64bit, to na naszym mały forum, jest opis krok po kroku co i jak :)

http://simhangar.nets.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=18

Zostawiam dla potomności, może się przyda.