Również uważam, że przynajmniej ta jedna osoba jest przeczulona na punkcie wszelkiej krytyki dotyczącej FF, jakiś czas temu miałem z nim nawet pewną utarczkę na tym tle, jednak w tej chwili na spokojnie mogę ocenić, że da się to zrozumieć. W końcu ci ludzie poświęcili niezliczone ilości godzin, żeby wydłubać coś, co dają innym w prezencie, tymczasem stanowisko obdarowanych bywa czasami być może nadmiernie krytyczne. Trzeba wziąć pod uwagę, że:
- Ten sim i jego engine mają 10 lat, co nakłada istotne ograniczenia.
- Duża część opcji jest zakodowana co uniemożliwia jakiekolwiek modyfikacje (a LP wyznaje chyba w tym względzie zasadę psa ogrodnika skazując tę grę na powolną śmierć naturalną).
- Liczba ludzi pracujących nad FF jest mocno ograniczona (policzalna na palcach

)
W związku z tym trzeba mieć na uwadze konieczność wyboru między rzeczami ważnymi, a ważniejszymi. Wszystkiego się w takiej sytuacji zmienić nie da, a każdy ma inną wizję tego, jak powinien wyglądać ten sim i które rzeczy są w nim ważniejsze, a które mniej. Obecni developerzy FF5 dają możliwość przyłączenia się osobom, które coś potrafią i mogą wnieść jakiś wkład w rozwój gry, jeśli uważają, że coś da się zrobić lepiej. Zatem ja odpuściłem sobie już wytykanie wszelkich możliwych błędów, których w żadnym współczesnym simie przecież nie brakuje.
Co do aktualności w temacie, to ostatnio twórcy napotkali podobno na pewien poważny problem, który zgodnie z tym, co piszą na forum cofnęło prace o jakieś 3 tygodnie. Ponoć w momencie, kiedy już uporają się z tą kwestią ma pojawić się beta 2.