Autor Wątek: latanie na padzie od ps2  (Przeczytany 2864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Q-bak

• Gość
latanie na padzie od ps2
« dnia: Maja 27, 2008, 23:28:42 »
Witam
Moje pytanie jest następujące - czy ktos juz wczesniej sie w to bawil ? Planujemy kupno przejsciowki i polataniu na padzie od playstation 2 (chodzi glownie o analogi)
Prosze o niepisanie, ze cos takiego bedzie niewygodne itd - ma wyjsc jak najtaniej.
Prosze tylko o odpowiedz, czy tymi dwoma analogami bedzie mozna w sensowny sposob sterowac samolotem i przepustnicą.
Pozdrawiam!

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: latanie na padzie od ps2
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2008, 23:37:02 »
O ile sterowanie jakoś w trybie arcade przejdzie o tyle przepustnica - lipa bedzie wracać do neutrala.
11:05 PM

empeck

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2008, 23:40:35 »
Analogami lata się niewygodnie - za mała kontrola (latałem kiedyś na Dual Shocku). Szelma też ma rację.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2008, 23:58:18 »
Zaczynałem od takiego pada - podróbki DualShock z PS. Nawet w Lock On dawało radę, ale to była męka. O dziwo w Enemy Engaged latało się nie najgorzej. Wymagało to oczywiście wprawy, żeby przy użyciu orczyka nie ruszyć przepustnicą. ;) Jednak nawet najtańszy drąg będzie lepszy od tego pada nawet bez trzeciej osi (orczyka).
DCS/FSX/AC/pCARS

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2008, 00:25:24 »
A czy nie da rady zrobic tak, zeby np. poruszenie galki w gore zwiekszalo ciag w przepustnicy, a w dol zmniejszalo ?

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2008, 19:08:19 »
Kup najtańszy joystick za 35zł w Tesco a nie kombinuj. 
Inna sprawa że w Flight Simulator osobiście w ogóle nie korzystam z joya. Podczas kołowania używam klawiatury a później to już ustawianie na autopilocie  :118:

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 28, 2008, 21:53:13 »
Prawda jest taka, że jedyne sensowne latanie z jakimkolwiek realizmem jest możliwe tylko z dżojem. O ile jakieś strzelaniny typu F-22L3 przejdą na klawiszach to Falconik, Flankerek czy inny FS to po prostu bez sensu.

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 28, 2008, 22:44:08 »
Ubogiego nie stac na oszczędzanie.
Pad - mam na mysli dwa "grzybki", ktore dzialaja przeciez analogowo. Nie mowcie, ze mają mało "skoku", bo jesli driftowalismy w gt4 na nich to wszystko sie da. Pytam tylko, czy:
a)da sie do tego grzybka "podlaczyc" sterowanie... czym, sterem ? (gora/dol & prawo/lewo)
b)da sie przepustnice ustawic tak, zeby byla poruszana gałką - czyli np. wychylimy ją troche w gore, to przepustnica rowniez zwiekszy ciag silnikow, ale jak juz galka wroci do pozycji neutralnej to czy przepustnica moze zostac w miejscu, do ktorego zostala przesunieta.

Ewentualnie, czy moglibyscie podac jakis joystick za sensowne pieniadze ? (byle byla szczatkowa przepustnica no i drazek wlasnie ;))

Ostach

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 28, 2008, 23:07:51 »
Ubogiego nie stac na oszczędzanie.
Pad - mam na mysli dwa "grzybki", ktore dzialaja przeciez analogowo. Nie mowcie, ze mają mało "skoku", bo jesli driftowalismy w gt4 na nich to wszystko sie da. Pytam tylko, czy:
a)da sie do tego grzybka "podlaczyc" sterowanie... czym, sterem ? (gora/dol & prawo/lewo)
kiedyś u brata grałem w jakąś takę grę udającą symulator i takie było sterowanie więc wiem o co Ci chodzi. Mam wrażenie, że powinno dać się ustawić jakoś oś z analoga jako osie x i y jednak pewnie nie bez jakiegoś oprogramowania. z przepustnicą może być gorzej, lepiej poczekaj na więcej odpowiedzi.
Co do joysticka to najlepiej jest iść do sklepu obejrzeć, wziąć w łapę, kazać podłączyć i popatrzeć w kalibracji windowsowej jak to działa, czy da radę kursorkiem dojść do każdej krawędzi, czy nie drży za bardzo, sprawdzić czy opory Ci odpowiadają itd.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 28, 2008, 23:43:25 »
Z osiami X i Y pewnie nie będzie problemu (jeśli są widziane jako standardowe osie DirectInput). Natomiast nie ustawisz przepustnicy w Falconie tak jak chcesz - a przynajmniej nie z poziomu samego Falcona (ani żadnej innej znanej mi symulacji AFAIK). Może są jakieś profilery czy panele kontrolne sterowników od tego konkretnego pada. Jeśli coś masz znaleźć, to raczej tam. Ewentualnie może ktoś kiedyś napisał jakiś soft do takiej emulacji, ale nigdy się na nic takiego nie natknąłem.

Lepiej po prostu używać + i -, albo może się da zbindować te klawisze pod wychylenie manetki.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 28, 2008, 23:59:25 »
Nie mowcie, ze mają mało "skoku", bo jesli driftowalismy w gt4 na nich to wszystko sie da.

Ja nie mówię, że się nie da, bo sam Dual Shockiem w FSX latałem, przy testach Lublina, nie chciało mi się ściągać x52 z półki, a pad był pod ręką. Jeden grzybek służył za joya, drugi za przepustnicę i orczyk. Niemniej jest to niewygodne.