Autor Wątek: Szybowce w FS2004 / FSX  (Przeczytany 9172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szybowce w FS2004 / FSX
« dnia: Czerwca 05, 2008, 23:19:30 »
Witam wszystkich lotników.
Od kilku dni zapragnąłem latania jak ptak, tzn. bez silnika. Ponieważ loty odbywam teraz w 99,9% w FS2004, to i tam zacząłem szukać odpowiednich statków powietrznych. Niestety jak to bywa z Microsyfem, wszystko trzeba sobie zrobić samemu. Owszem jest jeden szybowiec, ale na tym koniec jeśli chodzi o maszyny, a o termice powietrza możemy zapomnieć albo ściągać darmowe termiki osobno na każdy km kwadratowy naszej kochanej ziemi. No ale Panowie, od czego jest net, i słowiańska upartość. Oto co znalazłem. Na początek polecam stronę :

http://www.fsglider.de/index.htm 

Jest tam bardzo dużo świetnie zrobionych szybowców do FS2004 i FSX (również polski Bocian i Mucha). Jakość tych darmowych dodatków jest naprawdę dobra.
 Potem za sprawą forum

http://www.wirtualnyaeroklub.fora.pl/

gdzie znajduje się sekcja szybowcowa trafiłem na tę oto stronę

http://www.simnewz.com/GeneralContent/FS_howto/SoarHowTo/Soaring-HowTo.html#overview

gdzie oprócz wielu dobrodziejstw (oczywiście Freeware) jest program do generowania termiki w FS w dowolnym miejscu na ziemi (dział Links and Downloads  a program jest tu - x-c.home.att.net ) i to w dodatku automatycznie i równiez w lotach online :010:

Generalnie wszystko działa i lata się wspaniale, zwłaszcza nad moimi ulubionymi Tatrami i Alpami, i ta cisza dookoła. Teraz można słuchać dobrej muzy.

Ps. Oczywiście wiem, że jest specjalny i o wiele bardziej realny sim do szybowców – Condor – ale jak już mam Fs-a to czemu by się w nim nie pobawić, tym bardziej, że w Condorze nie spotkam się w powietrzu z 737  :118:

Pozdrawiam PolBaj
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Szybowce w FS2004 / FSX
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 09, 2008, 00:06:49 »
Ta aplikacja do generowania termiki jest przeznaczona tylko dla FS2004.
Szybowce faktycznie ciekawe, tylko nie działają poprawnie w dx10 pomimo, że autor obiecuje, że zostały zoptymalizowane pod SP2.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 09, 2008, 19:29:10 »
Szybowce faktycznie ciekawe, tylko nie działają poprawnie w dx10 pomimo, że autor obiecuje, że zostały zoptymalizowane pod SP2.

Bo "optymalizacja pod SP2" nie oznacza, automatycznie działania w Dx10 (FSX SP2 przecież nie musi działać pod Dx10, a też pod Dx9). Oznacza natomiast, że nie mamy bugów w stylu nieprzeźroczystych szyb okiennych itd.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2008, 20:35:59 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 12, 2008, 00:29:34 »
Doczytałem się, że jak ktoś ma program Active Sky , to on też generuje termikę, tylko że wtedy trzeba mieć pogodę na szybowce  :118: .......prawdziwą pogodę    :021:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 25, 2008, 22:50:37 »
Zainteresowany tematem dogrzebałem się dwóch aplikacji o podobnym przeznaczeniu do tych, które zapostował PolBaj, ale dedykowanych FSX. Jedna odpowiada za dodanie termiki w sensownych miejscach, druga za żagiel (efekt wyliczany na podstawie danych rzeźby terenu w FSX). Dodatkowo podmieniony zostaje defaultowy wariometr FSXa na taki, który ponoć lepiej udaje wariometr energii całkowitej. Problem w tym, że chyba nie zainstalowałem tego do końca poprawnie, bo szybowce w FSX nadal zachowują się u mnie dziwnie. (znaczy gdzie bym nie poleciał, czy nad pagórkiem, czy nad jeziorem, to zazwyczaj mam optymalne opadanie -2,5m/s i jak nie dotykam sterów, to mogę tak przelecieć i z 50km bez wahań przyrządów). Gdyby jednak ktoś był zainteresowany, podaję owe linki:

http://www.luerkens.homepage.t-online.de/peter/   program "cumulus" (termika + wariometr energii całkowitej)
http://carrier.csi.cam.ac.uk/forsterlewis/soaring/sim/fsx/dev/sim_probe/   program "sim probe (żagiel)

Zgodnie z informacjami zawartymi w readme oba programy "dogadują" się ze sobą, więc teoretycznie możemy mieć w FSX zarówno termikę jak i żagiel, więc do pełni szczęścia brakowałoby tylko fali.
Gdyby komuś udało się skutecznie zainstalować te programy prosiłbym o jakieś wskazówki.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2008, 00:31:05 »
Witam
Od kilku dni sprawdzam jak Active Sky6 generuje termikę. Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości, bo nie latałem prawdziwym szybowce, ale w FS2004 + AS6  wygląda to dość obiecująco. Są kominy ciągu, są zdławienia, turbulencje no i realna pogoda, na podstawie której to wszystko jest generowane. Latam głównie nad Tatrami a jako że pogoda była ostatnio bdb dla szybowców to i kominy były doskonałe. Czy ktoś mógł by podzielić się doświadczeniami i ustawieniami tego duetu (FS2004 + AS6 dla szybowców)?

vowthyn bardzo ciekawe strony, wprawdzie nie latam FSX-em, ale znalazłem tam i coś dla Fs2004 Dzięki

HL- EKG_Polbaj

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 19, 2008, 22:42:31 »
Czy wie ktoś gdzie ustawia się samolot do wyciągania szybowca zamiast defaultowego Maula?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #7 dnia: Października 19, 2008, 23:30:27 »
1. Wybierasz samolot, który ma holować
2. Wchodzisz do jego folderu, otwierasz jego aircraft.cfg
3. przy wybranym malowaniu blokujesz stary zapis "title=xxx" przy uzyciu //
//title= RWD-8 ble, ble ble...

...a pod spodem wklejasz to:

title= Maule M7 260C

4. Teraz wchodzisz do katalogu Maule, idziesz do malowania nr 5 i zmieniasz "title= Maule M7 260C" na jakąś inną nazwę, np. "title= Maule M7 260C backup"

Ta-da!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 12, 2009, 23:27:39 »
Witam wszystkich.

Dla zainteresowanych szybowcami w FSX podaję, że na tej stronie

http://www.fsglider.de/p_e.htm

autor udostępnił szybowce pod FSX kompatybilne z DX10 i SP2. Wybór duży i jest w czym wybierać.

Miłego latania  :001:

HL- EKG_Polbaj

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 25, 2011, 21:27:56 »
Odkopię wątek, ale po sto tworzyć nowy skoro już mamy odpowiedni.

Ściągnąłem z podanej powyżej strony Bociana (i wszystko co do nich wymagane, czyli FSUIPC oraz wymagane DLL'ki. Problem jest taki, że wysokościomierz powinien pokazywać kilometry, a pokazuje stopy, tzn. będąc na wysokości 3000 ft wskazówka jest na 3km.

Da się to jakoś naprawić, bądź już ktoś to zrobił?