Autor Wątek: Radom Air Show 2009  (Przeczytany 37781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: Radom Air Show 2009
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:56:41 »
Jak oglądam to klatka po klatce to te punkty wyglądają jakby z jednego punktu rozsypały się po ekranie jakby miały swoją fizykę... Na filmiku który podlinkowałeś Poko z kolei czegoś się dopatrzyć można między 57 a 58 sekundą. Ciężko cokolwiek mówić ale daje do myślenia.
11:05 PM

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Sierpnia 30, 2009, 18:04:40 »
http://www.tvp.info/informacje/polska/wypadek-na-air-show/zobacz-upadek-samolotu

Na tym filmie widać w ostatniej fazie wyjścia z pętli dwie krótkie smużki jakby spalin o długości około 0.1 sek. Włączenie dopalacza na tak krótki okres czasu jest chyba nie możliwe ?

Ale jeżeli na dwóch różnych filmach kręconych z różnych punktów na ziemi widać "coś" w tym samym momencie to chyba to "coś" istniało naprawdę ?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2009, 18:11:55 wysłana przez Piorun »

poko24

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: Sierpnia 30, 2009, 18:13:36 »
http://www.tvp.info/informacje/polska/wypadek-na-air-show/zobacz-upadek-samolotu

Na tym filmie widać w ostatniej fazie wyjścia z pętli dwie krótkie smużki jakby spalin o długości około 0.1 sek. Włączenie dopalacza na tak krótki okres czasu jest chyba nie możliwe ?

Ale jeżeli na dwóch różnych filmach kręconych z różnych punktów na ziemi widać "coś" w tym samym momencie to chyba to "coś" istniało naprawdę ?
Rzeczywiście może coś jest na rzeczy, jeżeli podobno piloci meldowali o problemie, a wieża podawała komendę do katapultowania (jeszcze raz - podobno!).

« Odpowiedź #153 dnia: Sierpnia 30, 2009, 18:18:45 »
Bylem widzialem na wlasne oczy.Tragedia.
Zal ludzi i samolotu.
Material nagralem na kamerze ale nie mam czasu teraz tego przezucic.
Ogolnie impreza zapowiadal sie ciekawie.
Brawa dla Red Arrows za pelen program.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: Sierpnia 30, 2009, 18:22:20 »
...podobno piloci meldowali o problemie...

Ale w którym momencie ? Bo jeżeli zauważyli problemy z silnikiem w 58 sekundzie filmu
to do uderzenia w ziemię zostało < 3.5 sekundy. Trochę mało czasu na powiadomienie wieży o awarii i otrzymaniu odpowiedzi. No chyba że odpowiedź przyszła za późno.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 30, 2009, 18:26:25 »
Dojechałem ok 11.30 - korki potężne oczywiście. Na teren lotniska nie udało mi się wejść - kolejki do kas na chyba 4 godziny. Zrobiłem kilka fotek żeby "rozgrzać " aparat. Panowie - może nie uwierzycie, ale jak ta Suka zaczęła latać, to pomyślałem, że do domu już nie wróci. Za kilka chwil - zniknęła za drzewami i widać było tylko czarny dym. Włosy zjeżyły mi się ze strachu (?).

Od razu przypuszczałem,że zbyt nisko wyszedł z pętli...

Cześć obu Pilotom!
S!

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #156 dnia: Sierpnia 30, 2009, 18:39:31 »
Zack wierze ze tak sobie powiedziales.A najlepsze jest to ze jak chlopaki dali info na forum ze su-27 przylatuje to mialem napisac ze bedzie druga Ukraina-ale jakos sie nie odwazylem ;/
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #157 dnia: Sierpnia 30, 2009, 18:48:48 »
Na lotnisko wszedłem całkiem szybko dzięki biletom z dnia wczorajszego, zobaczyłem przelot formacji "Grot", spadochroniarzy, potem Midnight Hawks, no i za chcwilę wystartował Su-27.
Co tu pisać pierwszy raz na własne oczy widziałem katastrofę lotniczą. Obserwowałem Su przez lornetkę i w pewnej chwili jakoś wypadł mi z pola widzenia, miałem nadzieję, że po prostu go "zgubiłem" ale jak spojrzałem już bez szkieł to za chwilę pojawił się grzyb dymu zza drzew. Ja już dziękuję za takie przeżycia więcej nie chcę.

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #158 dnia: Sierpnia 30, 2009, 19:01:11 »
Wg artykułu ze strony TVN24, piloci komunikowali awarię jednego z silników.
Pełen artykuł: http://www.tvn24.pl/12690,1617114,0,1,pilot-poswiecil-zycie--by-nie-spasc-na-widownie,wiadomosc.html

Edit: Może czegoś nie wiem, ale na jakiej podstawie dziennikarze TVNu nazwali w Faktach Su 27 hitem eksportowym Rosji??  :008:
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2009, 19:08:06 wysłana przez Yarden »
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: Sierpnia 30, 2009, 19:19:33 »

Po tym zdjęciu zrobił pętlę i zaczął wykonywać manewry tak nisko, że aż mnie wryło i nie robiłem zdjęć, później zniknął za lasem. Czekałem, że może jeszcze wyleci z drugiego końca lasu ale nastąpił taki cichy rumor i pojawił się grzyb.

To dziwne - Iq85 wspominał, że widząc Sukę skojarzyła mu się z tragedią we Lwowie. Ja miałem wczoraj takie dziwne skojarzenie. Gdy spadała na las, wyglądało to identycznie jak na filmach ze Lwowa. Straszne.

PS. Zdjęcia w locie z ob. 300mm dlatego słabe. Smużki spalin z silników o których pisał Piorun mogą występować podczas zmiany obrotów silnika. Teraz TVN coś mówi o awarii. Pewnie pilot operował DSSem do ostatniej chwili.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #160 dnia: Sierpnia 30, 2009, 20:14:09 »

Moje ostatnie zdjecie kołującej załogi Su-27 do swojego ostatniego startu.

[']

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpnia 30, 2009, 20:26:13 »
No cóż... Pokazy zapowiadały się świetnie. Jeszcze między 8 a 10 obleciałem statykę, polski Hind trochę "pogibał się" nad ziemią, a Skytruck miał ładne lądowanie pod ostrym kątem. Potem Arrowsi: przepiękne: kolega robił zdjęcie za zdjęciem stojąc przy barierce, a ja ostrzegałem go że szykuje się mijanka. Przeloty na otwarcie: całkiem całkiem, wrażenie robił po wylądowaniu polski Herkules. Finowie też niczego sobie. No i potem Su-27: chciałem zobaczyć Kobrę. Właśnie Su, Red Arrows i holenderski Viper były dla mnie gwoździami programu. Start z odejściem, chyba na dopalaczach: nie jestem pewien, ale dysze były pomarańczowe, a huk niesamowity, oglądałem przez lornetkę. Potem kilka pętli. W pierwszej sekundzie, gdy zniknął za lasem niektórym wydawało się że to trik: zaraz wyleci. Ale wtedy zobaczyłem pomarańczowy płomień między drzewami, a potem wiadomo: podnoszący się słup dymu. Natychmiast w stronę miejsca katastrofy poderwał się Sokół. Kręciliśmy się jeszcze po lotnisku aż do oficjalnego ogłoszenia przerwania pokazów. Potem, jak chyba większość publiczności ruszyliśmy do domu: Radom był zapchany, przez korki w Białobrzegach i Grojcu skręciliśmy na Warkę, ale utknęliśmy na dłużej przed Górą Kalwarią. Według CB takie warunki były we wszystkich kierunkach z Radomia.

Cześć ich pamięci.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

« Odpowiedź #162 dnia: Sierpnia 30, 2009, 21:10:16 »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #163 dnia: Sierpnia 30, 2009, 21:17:12 »
Sporo ludzi pisze, że mieli przeczucia, obawy, i może to już zabrzmi dziwnie ale miałem identyczne odnośnie tego Su-27. A pan Łuczak jest po prostu tragikomiczny w swoich eksperckich wejściach medialnych, nawet się nie chce komentować.

Niech spoczywają w pokoju.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Rolam

« Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 30, 2009, 21:28:47 »
Widziałem :(
Cały pokaz i wypadek.

Podobną wiązankę manewrów zaczął Su30 w Lebourget. To gdzie samolot zniknął , a gdzie pojawił się dym dzieliło kilka sekund. Na mój nos przeszorował kawałek brzuchem.

Mdli mnie od komentarzy ekspertów: Pompaż, etc... Ja usłyszałem pewne słowa bardziej znaczącego dla mnie eksperta , który miał znaną Wam tabliczkę z nazwiskiem Kozakiewicz, wypowiedziane z bólem w oczach : "...wczoraj jeszcze ślicznie kręcił po zakończeniu,ćwiczył, wylądował i powiedział że to było na 3 a jutro poleci na 5., Ech....  :008" Wypowiedź w 20 min po , przy busie :(
Szkoda pilotów, maszynę zawsze można odbywać. Nie ważne ile Flankerów, czy Horrorów się rozbije.

http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."