Autor Wątek: Radom Air Show 2009  (Przeczytany 37783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Radom Air Show 2009
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpnia 30, 2009, 21:36:07 »
Ech, a zapowiadało się tak pięknie. Niebo rano czyściutkie, słoneczko ale nie za gorąco. PKP przygotowała specjalny pociąg na airshow z wawy, klima, miejsca siedzące, ładne konduktorki, całokształt za 10 zł w tę i z powrotem (15 zł normalny). Niestety na miejscu było gorzej. Red Arrows o 10:30 zamiast 11:30, więc mogłem ich tylko oglądać jak przypadkiem któryś przeleciał w pobliżu pociągu. Kolejki do kas masakra, ale na wczorajszym bilecie spokojnie dało się przecisnąć. Nauczka żeby w przyszłości przyjeżdżać z rańca. Na miejscu sieć komórkowa kompletnie przeciążona, przez całe pokazy nie udało mi się do nikogo dodzwonić i się umówić. Ale to i tak pryszcz z tragedią która wydarzyła się później.

Faktycznie bardzo przypominało to wypadek na Ukrainie. Kiedy samolot zakończył manewr na małej wysokości z nosem w dół, to pomyślałem że jest źle, a jak zniknął za linią drzew nadal opadając, to już tylko szukałem lornetką chmury dymu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #166 dnia: Sierpnia 30, 2009, 21:52:09 »
I tu sie z toba some1 calkowici zgadzam.W 100% twojej wypowiedzi.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #167 dnia: Sierpnia 30, 2009, 22:00:01 »
Jeden z mieszkańców, któremu przeleciał nad domem mówił, że najpierw uderzył o ziemię tyłem a następnie dziobem (podaję za TVP Info).
~S~
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpnia 30, 2009, 22:10:34 »
Wypada jeszcze to zacytować:

UWAGA !
Osoby posiadające materiały foto-wideo mogące pomóc ustalić przyczyny wypadku samolotu Su-27 podczas AirShow 2009 w Radomiu proszone są o przesyłanie materiałów do:

Rzecznik Prasowy DSP
rzecznik@sp.mil.pl lub airshow@sp.mil.pl

Prosimy przesyłać wyłącznie materiały związane z wypadkiem.

« Odpowiedź #169 dnia: Sierpnia 30, 2009, 22:55:11 »
Su-27 przed pokazem....

i białoruscy technicy i piloci po tragedii.

Faktycznie przebieg wypadku niemal identyczny jak we Lwowie, tylko że z dala od publiczności na szczęście. Zobaczyć coś takiego na własne oczy to okropne przeżycie.Jeszcze pamiętam jak kołowali przed nami i machali nam wesoło  :cry: ,a gdy weszli za te drzewa to mówię sobie "już po nich", a potem ta kula ognia i dymu ....masakra  :cry: . A następnie kontrast dwóch "światów" - z jednej strony zasmuceni Białorusini, z drugiej wesoła publika sadząca popierd.... komentarze i śmiejąca się z byle czego jak gdyby nigdy nic  i kolejka koło Ił'a-76 oczekująca na zwiedzanie ładowni i patrząca się ze zdziwieniem na zasmuconą twarz wychodzącego oficera białoruskiego :evil: .
Niech spoczywają w pokoju  :cry: .

I jeszce coś - info z Biura Prasowego Air Show :
W związku publikowaną w mediach informacją, że jeden z pilotów był zastępcą dowódcy Sił Powietrznych Białorusi informujemy, iż wiadomość ta jest nieprawdziwa, a oficer zajmował inne stanowisko służbowe.
http://www.airshow.sp.mil.pl/
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2009, 23:06:25 wysłana przez szturmowik »
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #170 dnia: Sierpnia 30, 2009, 23:05:49 »
[']...

Offline Hasta

• *
  • Półświnia
« Odpowiedź #171 dnia: Sierpnia 30, 2009, 23:40:08 »
['] Dzisiaj też mogło padać :(
"W nocy wyda im się że widzieli słońce, kiedy zobaczą pół człowieka pół świnię;
 hałas, krzyki, powietrzna walka;
 nieme bestie przemówią."                                      Nostradamus 1503-1566

Offline marcin728

• PAT
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpnia 30, 2009, 23:58:48 »
Dołączam się do zdania szturmowika.A tak po słowie to powiem,że do domu wróciłem dopiero teraz i dalej jestem bardzo przywieszony,duża część gawiedzi,która przybyła na airshow martwiła się raczej żeby pieniążki za kupiony bilet się nie zmarnowały,a czy ktoś tam się rozbił czy nie to już nie ważne.Miałem okazje spędzić cały airshow z ludzmi z PATu i moimi pilotami i powiem wam,że jak się schował za drzewami,a potem ta chmura dymu się pojawiła to wszyscy zdrętwieli.

Salute pilotom!!!

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #173 dnia: Sierpnia 31, 2009, 00:12:56 »
Też niedawno wróciłem. I tak jak poprzednik jestem przybity. Podobnie jak wielu miałem jakieś takie dziwne przeczucie co do lotu Su. Wiem, że każda śmierć jest niepotrzebna, ale ku$^#a to nie jest śmierć dla pilota, taka ku uciesze tłumu. Coś mnie ściska w środku, że po części jestem winien. W końcu przylecieli tu też dla mnie. A to co można było usłyszeć na płycie po katastrofie pominę milczeniem...  :005:

Salute!!  :015:

PS. Na miejscu mieszkańców domów, które ocalili postawiłbym w miejscu katastrofy tabliczkę z nazwiskami i jakby udało się zdobyć, fragment samolotu. Ku pamięci.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Sierpnia 31, 2009, 00:18:33 »
Mimo, że na pokazach lotniczych wszystkich oglądam z równym zaangażowaniem, to właśnie na Nich, szczególnie po obejrzeniu transmisji z piątkowego treningu, czekałem najbardziej...

Jeszcze zanim zniknęli za drzewami, usłyszałem w skanerze: "Катапультируйся, [...], катапультируйся!".
Wtedy było już oczywiste, że jest bardzo źle :008:...

Do czasu katastrofy obok mnie stał białoruski kapitan, co on musiał czuć widząc to wszystko...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 00:28:25 wysłana przez tomek1988 »

« Odpowiedź #175 dnia: Sierpnia 31, 2009, 00:31:53 »
Przeczytałem to: http://fakty.interia.pl/polska/news/tragiczny-final-air-show-zginelo-2-pilotow,1360126 i nóż się w kieszeni otwiera na co poniektóre komentarze! ZERO SZACUNKU !!!
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpnia 31, 2009, 01:40:44 »
Nie chcę nawet czytać tego syfu - wypowiedzi zwykłych idiotów na onetach, interiach...
Zginęli zacni ludzie - Piloci którzy do końca walczyli by nikomu się nic nie stało prócz nich samych - B O H A T E R O W I E :010:

['] Spoczywajcie w pokoju [']

Salute !

11:05 PM

SG4_Icek

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: Sierpnia 31, 2009, 03:55:54 »
Po pierwsze od paru dni, a dziś szczególnie miałem bardzo dziwne przeczucia odnośnie tego występu. Szczególnie gdy stał na pasie gotowy do startu.

Ale jako świadek naoczny mogę stwierdzić iż pierwszą moją myślą, gdy zobaczyłem wywrót szybki (nie pętle jak to wszyscy nazywają, tam nie było żadnej pętli, chyba że mam oczy kosmity) na tej wysokości było "o k...a Lwów !!", zniknął za drzewami, odliczyłem 1, 2, "niech wylecą" 3 i dym.... Następne był bardzo głośny komentarz "co oni ... zrobili? Przeciągnąć kolejny raz Su 27 ?" . Pierwszą moją reakcją było - przekozaczenie, przeciągnięcie , powtórka z rozrywki - dla mnie nie do pomyślenia jako osoby latającej...

Ale...

Po obejrzeniu kilku filmów na youtube i innych serwisach, znalazłem jeden w rozdzielczości HD -> http://www.youtube.com/watch?v=Lfdk7lFHq1o . Po drodze usłyszałem wiele dziwnych plotek - coby miał być ptak, coby zgłaszali problem z silnikami i była PODOBNO komenda do katapultowania się. Tego nie wiem. Wykonywał akrobacje, ślicznie, pętla, ostry zakręt na wznoszeniu w lewo , pół beczki lot odwrócony, pół beczki, zaciągnięcie w żyletce w prawą stronę. I tu moje zastanowienie czy przeciągnął i go obróciło w prawo,a pierwotnie miał to być zakręt w płaszczyźnie horyzontalnej? czy miał to być wywrót szybki na (jak dla mnie osoby latającej CHOREJ wysokości jak dla 15 tonowego myśliwca...).
 Druga sprawa dźwięk silników. Podczas wywrotu szybkiego następuje moment w którym jest cisza :

I jest to dla mnie z jednej strony oczywiste. Podczas rozpędzania zwiększa się promień zakrętu( a wychodzi to ze wzoru na przyspieszenie dośrodkowe) więc początek wywrotu byłby ok. Jednak później było nadal cicho, jakby był na zdławionych silnikach ale, po kilku sekundach pojawiają się 2 czarne smugi za silnikami

- jak rozumiem nastąpiła akceleracja ciągu i wrzucenie pełnych obrotów, ale nie było nic słychać. Czyżby czas w stosunku do odległości czy problemy z silnikami?
Jak dla mnie ewidentnie na tym filmie nie widać żadnych ptaków czy czegokolwiek... ratowania publiki też nie ma, być może ratowanie tamtych zabudowań.

Komentarzy i zachowań publiki nie ma sensu komentować.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpnia 31, 2009, 08:15:11 »
Normalnie tragedia.
Też to widziałem. Gawiedź koło mnie zachowywała się normalnie, ale jak wychodziłem to różnych oszołomów wdziałem.
Jeszce przed pokazem grupka obok mnie chciała pójść coś zjeść, a ja ich zatrzymałem i powiedziałem żeby zaczekali na pokaz Su 27 bo naprawdę warto jeszcze chwilę być głodnym. Po wszystkim jak wychodziliśmy kobieta z tej grupki ze łazami w oczach powiedziła mi " No to się pan doczekał". Jedna kobieta to histerii dostała.
Mam zdjęcia jak kołują i cały feralny lot nagrany. Z mojego miejsca wyglądało jakby przegięli, ale na filmie w pewnym momencie urywa się dźwięk silników, a potem pojawiają się smugi ( u mnie takie rozmazane bo niestety słaby sprzet miałem ).
A zapowiadało się tak pięknie. Zajechałem zaraz po 8 mej więc nie było problemu z wejściem i zaliczeniem spokojnie statycznej. Spotkałem przy 29 kumpla z liceum, lata w Malborku, siostrę mi wpuścił na samolot.
Nagrałem Red Arrowa , cudnie latali i czekałem właśnie na start Su.
Szkoda Pilotów. Jak się słuchało wywiadu z nimi w TV to widać było jak się cieszą że przyjechali i mogą się pokazać.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

poko24

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Sierpnia 31, 2009, 08:20:25 »
Wiem, że każda śmierć jest niepotrzebna, ale ku$^#a to nie jest śmierć dla pilota, taka ku uciesze tłumu. Coś mnie ściska w środku, że po części jestem winien. W końcu przylecieli tu też dla mnie.
Nie mów tak. Nie czuj się winny. Nikt tego nie chciał. Nie jesteśmy jak amerykańscy kibice NASCAR, którzy czekają na wypadek, bo sam wyścig po owalnym torze jest nudny jak flaki z olejem. A te głosy dookoła to tylko głosy - głupawka, szok. Do niektórych wiadomość, że stała się tragedia dochodzi trochę później.
A co do tej atmosfery, że już wcześniej było czuć, że coś się stanie... wiele osób, w tym i ja, miało podobne wrażenie dwa lata temu przed występem Żelaznych. Dziwne, prawda?