Autor Wątek: Radom Air Show 2009  (Przeczytany 37981 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Odp: Radom Air Show 2009
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 04, 2009, 17:31:55 »
Z powodzią widzę coś mi się popindoliło. Sory  :008: To zmienia postać rzeczy.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #46 dnia: Marca 04, 2009, 20:15:10 »
To ja przytoczyłem sprawę z końmi ale nie po to żeby pokazać że wojsko ma pomagać ludziom bo tutaj zgadzam się z przedmówcami że nie od tego jest. Bardziej mi chodziło o ten czas oraz biurokracje jaka była potrzebna do załatwienia pozwolenia, co jak sam udowodnił "Razor" przy okazji użycia gaśnicy.

« Odpowiedź #47 dnia: Marca 04, 2009, 20:37:43 »
To ja przytoczyłem sprawę z końmi ale nie po to żeby pokazać że wojsko ma pomagać ludziom bo tutaj zgadzam się z przedmówcami że nie od tego jest. Bardziej mi chodziło o ten czas oraz biurokracje jaka była potrzebna do załatwienia pozwolenia ...

Co do dużej ilości biurokracji w armii to się całkowicie zgodzę - chyba nikomu bardziej ten nadmiar po 30 papierów do wszystkiego w 10 egzemplarzach*  :004: nie przeszkadza, jak ludziom służącym i pracującym w armii czy ludziom z nią współpracującym.

Niestety w tym przypadku muszę niechętnie przyznać, że biurokracja, a co za tym kontrola była i jest właśnie konieczna. Jakoś nie wyobrażam sobie, aby umożliwić całkowicie dowolne wypożyczanie czy wynajmowanie wojskowego sprzętu osobom prywatnym czy firmom (kiedyś takie możliwości, z pewnymi ograniczeniami nawet były - nawet nie pytaj jak to wyglądało w praktyce ...). Tutaj musi być należyta kontrola, a co za tym idzie niestety biurokracja.

Po prostu przykład na szkodliwość tej biurokracji  był chyba jednak chybiony - bo akurat w tym przypadku wszystko było w najlepszym porządku, problemy czyjejś hodowli nie są kwestiami wymagającymi jakiś super nadzwyczajnych reakcji.

Ale co do istnienia olbrzymiej biurokracji to przyznam rację, jest kilkakrotnie większa niż za "poprzedniego systemu" i znalazłbym całą kupę przykładów na jej szkodliwość - po prostu chybiłeś z przykładem  :003:

...czas oraz biurokracje jaka była potrzebna do załatwienia pozwolenia, co jak sam udowodnił "Razor" przy okazji użycia gaśnicy.

Tyle, że w moim przykładzie biurokracje trzeba było załatwić PO użyciu sprzętu, a nie przed - czyli się nie liczy (bo to nieszkodliwe dla ewentualnych ofiar), a ponadto np. szef izby chorych w ogóle olał kwestie zużycia środków opatrunkowych z apteczki i nic nie musiałem pisać.  :karpik

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 09, 2009, 23:00:52 »
Pewien bardzo miły Belg (169th_Ross) z forum DCS, poprosił mnie czy nie znalazłbym dla niego zdjęcia polskiego MiG-29 w locie, ale takiego które mógłby użyć legalnie do zrobienia plakatu reklamującego nasz air show w Belgii (nie wiem czy oficjalny, czy dla wąskiego grona). I tutaj mam prośbę do Was, może ktoś posiada takie zdjęcie w swoich zbiorach i mógłby je udostępnić?

Tutaj oryginalna wiadomość:

Hi Kusch,

Can you help me with a picture (photo) flying, of a Polish Mig 29, that i may use to make a poster for our yearly airshow ?  Mostly all pictures have a copyright mark on them, so i'm looking for a nice flying mig29 with no copyrights on it.

Grtz,
Ross.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 09, 2009, 23:15:11 »
Jesli moje mu się spodobają to niech skorzysta. Linki są w stosownym wątku o fotografii. Nie są może profi, ale może mu się przydadzą.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 10, 2009, 10:26:33 »
Pewien bardzo miły Belg (169th_Ross) z forum DCS,

Jako że Mińsk i Malbork to nie moje rejony, za wiele tego nie mam, coś może wygrzebię,
Ale gdyby wolał Vipera lub Suczke, to już będzie w czym przebierać :D.

Marcin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 12, 2009, 17:35:57 »
Myślę, że trzeba odświeżyć temat:

Wojskowi mówią nieoficjalnie: będzie Air Show w Radomiu

Jest akceptacja dla organizacji międzynarodowych pokazów lotniczych w Radomiu - dowiedzieliśmy się nieoficjalnie z dobrze poinformowanych źródeł wojskowych. Brakuje tylko podpisu ministra obrony narodowej.

- Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że międzynarodowe pokazy lotnicze odbędą się w Radomiu. Wiemy, że nie ma przeciwwskazań dla tej imprezy - powiedział major Marcin Rogus z Dowództwa Sił Powietrznych, rzecznik Air Show.

Inne osoby z kręgów wojskowych, z którymi rozmawialiśmy, zastrzegające sobie anonimowość, powiedziały nam, że minister zgadza się na organizację pokazów lotniczych.

- Ministra nie ma w Polsce. Jak tylko wróci z zagranicy, to na pewno podejmie decyzję. Myślę, że teraz to tylko formalność - dodał major Rogus.

Międzynarodowe pokazy lotnicze zaplanowano w dniach 29-30 sierpnia. Kilka państw już wstępnie potwierdziło udział.

Budżet Air Show określany jest na 3-4 miliony złotych. Andrzej Kosztowniak, prezydent Radomia, potwierdził, że gmina pokryje część kosztów imprezy. Zgodnie z ustaleniami z Bog-danem Klichem, ministrem obrony narodowej, miasto będzie miało udział w połowie zysków z Air Show.
Za:
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090410/POWIAT0206/257123558

Swoją drogą mamy ministra Bog-dana Klicha  :banan

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 17, 2009, 20:23:57 »
Panowie i Panie, mam zaszczyt ogłosić:

Jest decyzja ministra obrony: Air Show się odbędzie. Oczywiście w Radomiu

Na tę decyzję czekaliśmy ponad miesiąc. Informację o wydanej przez ministra obrony narodowej Bogdana Klicha zgodzie na organizację tegorocznych pokazów lotniczych Air Show 2009 potwierdziliśmy w dowództwie sił powietrznych. Dyrektor biura organizacyjnego Air Show płk Janusz Chwiejczak podkreślił, że "wszystko idzie w dobrym kierunku".

- Pracujemy nad kompletowaniem ekip, mamy już potwierdzenia między innymi od Białorusinów, którzy do tej pory nie prezentowali się na Air Show. Jestem pewien, że tegoroczne pokazy będą miały najbardziej atrakcyjny program z dotychczasowych - mówi płk Chwiejczak.

Przypomnijmy, było zagrożenie, że pokazy się nie odbędą ze względu na oszczędności w MON. Prezydent Radomia zadeklarował wówczas, że miasto pokryje połowę kosztów imprezy. Według szacunków tegoroczne pokazy mają kosztować około czterech milionów złotych.

Jedenaste już międzynarodowe pokazy Air Show 2009 zaplanowano na 29 i 30 sierpnia.

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 29, 2009, 16:26:47 »
No w końcu jakieś normalne informacje :002:

raf

• Gość

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 06, 2009, 16:06:51 »
Program obiecujący, ale zobaczymy co z tego dotrwa do końca sierpnia.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #56 dnia: Maja 06, 2009, 16:42:12 »
Byle białoruska '27' dotrwała...  :banan

« Odpowiedź #57 dnia: Maja 06, 2009, 17:47:18 »
Su-24, Su-27, walka powietrzna F-16 vs. MiG-29... i w zasadzie reszty mogłoby nie być :118:.

« Odpowiedź #58 dnia: Maja 06, 2009, 18:21:34 »
Su-24, Su-27, walka powietrzna F-16 vs. MiG-29... i w zasadzie reszty mogłoby nie być :118:.
Coś w tym jest... ale do tego minimum dorzuciłbym Il-76 na statyce no i powiedzmy grecki Mirage w powietrzu - reszty faktycznie może nie być :-)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 06, 2009, 18:40:11 »
Dla mnie, jak nie będzie żadnego Warbirda, to Air Show też może nie być :P