Autor Wątek: I Ty możesz zbudować Su-26 w 5 minut  (Przeczytany 4401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zefir

• Gość
I Ty możesz zbudować Su-26 w 5 minut
« dnia: Czerwca 20, 2008, 07:36:08 »
Z cyklu "Zrób to sam": "Jak zrobić w 5 minut zabawkę z pudełka zapałek i dwóch kapsli"...

Do wykonania zabawki potrzebujemy: Il-2 Sturmovik: 1946, Notatnik.
Nie są wymagane jakiekolwiek modyfikacje - zabawka działa również w oryginalnym Iłku.
Bierzemy dowolny plik misji dla jednego gracza *.mis - najlepiej taki z utworzoną przez nas misją z tylko jednym samolotem. Edytujemy go za pomocą notatnika. Szukamy linijki z napisem:

player **costam**

u mnie jest to:

player pl0100

Następnie szukamy sekcji [**costam**], czyli u mnie

[pl0100]

i w sekcji tej edytujemy wpis Class do postaci:

Class air.SU_26M2

i usuwamy linijkę z wpisem

weapons **innecostam**

Uruchamiamy misję. Siedzimy w Fi 156, kokpit mamy z P-39. A model lotu z... Su-26. I jesteśmy pełni szczęścia  :banan

Na początku tego tygodnia sprzedałem ten patent chłopakom z PAT w wersji "kolejny mały modzik od Zefira", dziś w wersji zrób to sam. Przeglądając kiedyś różne elementy Iłka, znalazłem klasę Su-26. Otóż Olo sam przygotował model lotu do tego mosolocika, nawet zrobił testowego składaka - taki z niego żartowniś. Oczywiście, ten samolot, jak inne jego produkcje, jest przemodelowany , ale, kto widział na żywo, ten wie, że realnie jest podobnie.

A teraz najważniejsza część mojej wypowiedzi:
Szanowny, Wielki, Wybitny Ranwersie!  :121: Czy w swojej wspaniałomyślności byłbyś w stanie złożyć nam "frankenplane" Su-26? Wszyscy miłośnicy akrobacji będą Ci niezwykle wdzięczni. Zwłaszcza, że mamy oryginalny model lotu. Chętnie udzielę wsparcia w kwestii kodu javy.

Glebas

• Gość
Odp: I Ty możesz zbudować Su-26 w 5 minut
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 20, 2008, 17:37:59 »
W związku z powyższym, więcej chiterów nam na HL- u nie brakuje. Ja jestem zdruzgotany. Ale nie jest tak źle. Mam jeszcze 1250 misji do przebrnięcia i drugie tyle do ściągnięcia  :karpik Mój komputer gra uczciwiej, w porównaniu do dzisiejszych standatrów. Śmierć cziterom. Bosze, nawet mi się już śmiać nie chce...  :005: ja rozumiem nowe samoloty, nowe mapy, nowy porządek świata, ale takie kwiatki? Zdecydowanie nie. Zwłaszcza, że wbrew moim wcześniejszym nadziejom administratorzy serwerów mają to głęboko w d. Nawet na nasz 303rd można spokojnie z modami wejść i czitować z DuzymiGrabkami ile wlezie. Smutno mi.  :005:

P.S. Oczywiście doceniam doniosłość odkrycia i jestem zafascynowany, jednak czy dalej wchodzić na HL? , Muszę chyba konto zlikwidować  :015:

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 20, 2008, 17:52:20 »
Szanowny, Wielki, Wybitny Ranwersie!  :121: Czy w swojej wspaniałomyślności byłbyś w stanie złożyć nam "frankenplane" Su-26? Wszyscy miłośnicy akrobacji będą Ci niezwykle wdzięczni. Zwłaszcza, że mamy oryginalny model lotu. Chętnie udzielę wsparcia w kwestii kodu javy.

Heh... nie przesadzajmy. Tylko, że ja jakoś nie widzę części na tego uberlota.

Można jeszcze polatać pewnie i tym
com.maddox.il2.objects.air.MIG_15
com.maddox.il2.objects.air.MIG_21
com.maddox.il2.objects.air.MIG_29
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2008, 18:01:27 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 20, 2008, 18:07:14 »
Mi na pierwszy rzut oka Su-26 przypomina IARa :021:

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 20, 2008, 18:15:41 »
Wierzę w Twoje umiejętności... w to, że jesteś w stanie udowodnić, że radziecka myśl techniczna z lat osiemdziesiątych wywodzi się bezpośrednio z nowatorskich, technicznych rozwiązań wojennych.
A tak naprawdę, to wiem, że trudno znaleźć identyczne części. Myślę jednak, że w kwestii takiego samolotu, nie musimy zwracać aż tak uwagę na wierność odwzorowania - w końcu ten samolot nie latałby na wirtualnych frontach. Produkt finalny i tak byłby niszowy - nie za wielu lata tylko dla akrobacji, bez pakowania pestek na pokład. A na pewno efekt będzie lepszy niż Fi 156... Tzn. moje skromne zdanie/marzenie jest takie: warto wykorzystać to, co ukrył nam w prezencie Oleg - znam kilka osób, które byłyby bardzo wdzięczne za samolocik akrobacyjny (ja też jestem w tej grupie).

Szanowny Glebasie... troszkę chyba się nie zrozumieliśmy. To, co przedstawiłem to taki czit, jak ręczne edytowanie dynamicznej kampanii. Na szczęście nie daje się wykorzystać on-line, a Su-26 to samolot nieuzbrojony - stąd nie rozumiem Twych żali na upadek HLa itp... Mam też nadzieję, że te gorzkie słowa nie były skierowane w moją stronę, albowiem cenię sobie uczciwość i nie wyobrażam sobie podłego oszustwa w pojedynku z innymi - wolę przegrać honorowo (co się na ogół zdarza), niż uciekać się do podstępów, by poniżyć przeciwnika.

Jeśli zaś chodzi o moje prywatne zdanie na temat modów, to uważam, że poważne serwery nie powinny dopuszczać ich stosowania. Poznawszy dość obszernie kod Iłka, wiem, jak wiele jest potencjalnych możliwości do tego, by oszukiwać, a niestety nie wierzę w zbiorową uczciwość. Jednak ten temat nie miał być kolejną dyskusją na temat HLa, moralności itp... a przedstawieniem pewnej niespodzianki i propozycją jej wykorzystania, w dobrych intencjach.

P.S. niektórzy wiedzą, że Su-26 Oleg zamierzał włożyć do BoB

Można jeszcze polatać pewnie i tym
com.maddox.il2.objects.air.MIG_15
com.maddox.il2.objects.air.MIG_21
com.maddox.il2.objects.air.MIG_29
Oj,oj... ale to już poważne maszynki... tylko niepoważnie by wyglądały w skrojonym na nie przez Ola ubranku w postaci MiGa-3.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2008, 18:21:02 wysłana przez Zefir »

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 20, 2008, 18:20:08 »
W związku z powyższym, więcej chiterów nam na HL- u nie brakuje. Ja jestem zdruzgotany. Ale nie jest tak źle. Mam jeszcze 1250 misji do przebrnięcia i drugie tyle do ściągnięcia  :karpik Mój komputer gra uczciwiej, w porównaniu do dzisiejszych standatrów. ...
P.S. Oczywiście doceniam doniosłość odkrycia i jestem zafascynowany, jednak czy dalej wchodzić na HL? , Muszę chyba konto zlikwidować  :015:

W tej sytuacji pozostaje "stary iłek", którego nikomu nie chciało się ruszyć.  :004:

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 20, 2008, 18:54:09 »
Przy okazji sprawdziłem - MiG 15, 21, 29 to, niestety/na szczęście, tylko ściema. Klasy są, ale nie ma modelu lotu, więc samoloty i tak nie uruchomią się.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 20, 2008, 23:07:41 »
... nie ma modelu lotu,...
.... a jak on jest tam zapisany? :icon_rolleyes:
Leszek

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 21, 2008, 04:25:37 »
A ja przeprowadziłem małe śledztwo, sprawdziłem wszystkie pliki files.SFS od  wersji 1.22 do najnowszej 4.09 i wyszło na to że klasy javy MiG-a 15 21 i 29 są tam od początku natomiast Su26 pojawia sie dopiero od wersji 3.0 a w wersji 408 i 409 jest nawet Su37 .Olo kiedyś mówił na temat modelu lotu od wersji beta 4.0, że to jest test tego co ma być w BOB, a tam ma być Su-26 dostępny do latania, mi się wydaje że oni użyli Su26 i jego modelu lotu,jako wzorca zachowań w celu stworzenia nowego modelu lotu do gry i na tym  wirtualnym Su w grze sprawdzali poprawność odwzorowań maszyny w grze.Mając model lotu oparty na danych z prawdziwej maszyny i w grze samolot testowy latający w jak w realu to można założyć ze wpisując dane np: od takiego Emila czy Hurka dostaniemy w efekcie wirtualny samolot zachowujący sie jak najbardziej poprawnie w porównaniu z oryginałem.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2008, 04:35:35 wysłana przez Loku »

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 21, 2008, 05:59:44 »
Szanowny Glebasie... troszkę chyba się nie zrozumieliśmy...
Racja, nie zrozumieliśmy się  :002:
Te słowa nie były skierowane do Ciebie. Raczej tak bardziej w kosmos. Akurat wyszedłem chwilkę wcześniej z HL, a nie wiodło mi się tego dnia zbyt dobrze.  :karpik
Rozumiem, że nie chcesz by:
ten temat nie miał być kolejną dyskusją na temat HLa, moralności itp
dlatego tylko dodam, że wyobraziłem sobie P-11 z modelem lotu Su-26, lub uzbrojony Su-26  :021: Takie rzeczy da się zrobić prawda?
Dlatego proszę, byś się na mnie nie gniewał i obiecuję, że w tym temacie już o chitach więcej nie wspomnę.  :001:

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 23, 2008, 12:28:59 »
Mi na pierwszy rzut oka Su-26 przypomina IARa

Dobry pomysł, moim zdaniem IAR pasowałby świetnie. Wypróbowałem "patent" Zefira i latało mi się rewelacyjnie (roll-rate from hell  :021:). Ja zresztą podejrzewam Zefira o udział w spisku - kilka dni po popisach Kairysa na Góraszce wychodzi taki kwiatek - to nie może być przypadek...  :002:
Pod prośbą skierowaną do Ranwersa podpisuję się wszystkimi chwytnymi kończynyma  :002:
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2008, 12:39:26 wysłana przez seguleh »
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...