Autor Wątek: Fotosceneria Małopolski - czy się da?  (Przeczytany 1918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kapulet

• Gość
Fotosceneria Małopolski - czy się da?
« dnia: Lipca 04, 2008, 14:08:37 »
Znalazłem bardzo dobre zdjęcia lotnicze dla obszaru Małopolski i map topograficznych. Ciekaw jestem czy udało by się z tego zrobić fotoscenerię do FSX-a.

http://www.wrotamalopolski.pl/root_Wizytowka+Malopolski/Galerie/Mapy+i+zdjecia/

Chętnie włączę się w taki projekt, jeśli jest on w ogóle możliwy do zrealizowania.

Offline iq85

• APAsq
  • *
Odp: Fotosceneria Małopolski - czy się da?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 04, 2008, 17:34:07 »
Montowanie fototekstury z tej mapy i późniejsza jej kalibracja to strasznie dużo roboty. Już wygodniej byłoby z Zumi, ale niestety od niedawna pojawiły się tam reklamy, które uniemożliwiają  wykorzystanie zdjęć. Radzę poczekać na odpowiednie zdjęcie na Google Maps. ;)
EDIT: Ale widzę, że zdjęcia lotniska Balice można wykorzystać. :D
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 04, 2008, 17:53:59 »
Te zdjęcia mają conajmniej 7 lat biorąc pod uwagę zabudowę w moim mieście, ale nawet na ich podstawie sceneria byłaby o wiele lepsza, niż to co w FS jest teraz. Co do google maps to zdjęcia tego rejonu są koszmarnej jakości, te tutaj to niebo a ziemia.

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 04, 2008, 18:24:09 »
@iq85 - te napisy można "wyfotoszopowywać" z teksturki, tym bardziej iż nie są to ordynarne napisy tylko delikatne, prześwitujące ;]

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 04, 2008, 18:42:37 »
Do FS9 jest już fotosceneria okolic EPKK. Przy tworzeniu fotoscenerii udostępnianych publicznie o ile wiem nie można tak sobie wziąć zdjęć z jakiegoś serwisu i "wyfotoszopować" napisów, takie zdjęcia trzeba nabyć, przez co darmowych fotoscenerii nie jest wiele - autor ponosi spore koszty.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 04, 2008, 18:44:38 »
Sądzę że fotoszopując setny napis będziesz miał ochotę ciepnąć komputer przez okno. Poza tym po to one właśnie tam są, żeby nie używać zdjęć niezgodnie z przeznaczeniem jakie wymyślił sobie właściciel (który to zapłacił za nie grubą kasę).

A robiąc lekki OT, ja nadal uważam że lepiej niż większość fotoscenerii wygląda porządnie zrobiony landclass i ręcznie ustawiona zabudowa. Z małej wysokości tekstury FS'a wyglądają lepiej bo są zazwyczaj w wyższej rozdzielczości, plus większość "fotoscenerii" cierpi na brak autogenu. Z większej wysokości widać granice fotoscenerii i różnice w kolorystyce, dla mnie wygląda to tak, jak dozorca Anioł opisał źle dopasowane firanki w "Alternatywy 4" :D.
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2008, 18:50:56 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 04, 2008, 19:29:38 »
Te zdjęcia lotnicze miały być wykorzystane w projekcie "VFR Małopolska" grupy Spectatex. Zajawką produktu są właśnie "Okolice lotniska Balice". Niestety, chyba autorom zabrakło cierpliwości, lub wolnego czasu. Od ponad roku nic konkretnego się u nich nie pokazało. A szkoda, zapowiadał się fajny projekt.

PS: IMHO, te fotki trzeba by było porządnie obrobić, są zbyt żółte.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.