Autor Wątek: Szukam dobrej monografii MiG-23MF  (Przeczytany 2029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szukam dobrej monografii MiG-23MF
« dnia: Lipca 09, 2008, 14:24:08 »
Hej,

Rozglądam się za dobrą monografią samolotu MiG-23MF. Przede wszystkim ze szczegółowymi zdjęciami kokpitu, najlepiej zdjęciami (ilustracjami) wyświetlacza przeziernego, wyczerpującym opisem awioniki i wyposażenia. Ostatnio mam fazę na tę maszynkę ;).

Edit: Aha, może być w języku polskim lub angielskim.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Szukam dobrej monografii MiG-23MF
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 09, 2008, 14:28:06 »
Zgłoś się do Zimnego Janka. Lepszej monografii nie znajdziesz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 09, 2008, 14:34:28 »
Hehe, domyślam się :). Jeśli będę miał jakieś konkretne pytanie, to się go zapytam :). Na razie chcę po prostu dowiedzieć się jak najwięcej (ach, gdybym tylko mógł dorwać przetłumaczony podręcznik pilota :-P). Ostatnio znalazłem też trochę b. ciekawych materiałów o radiolokatorze w sieci... ale mimo wszystko wolałbym mieć to na papierze (zwłaszcza zdjęcia).

Jeśli ktoś mógłby podrzucić jakieś interesujące sznurki, to też będę bardzo wdzięczny ;).

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 09, 2008, 18:18:45 »
A ja polecam Aeroplan (prawie nówka nie mykana  :021:)
1000zdjęć i dokumentacja jakiej nigdzie nie znajdziesz.
http://www.allegro.pl/item394867907_aeroplan_5_6_05_mig_23_cd_polecam_.html
PS:To nie ja sprzedaję  :003:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 25, 2008, 18:06:18 »
Powyższa monografia z pisma "Aeroplan" jest godna polecenia, zwłaszcza iż znajdujemy tam szczegółowe zestawienie samolotów które były na wyposażeniu niegdysiejszego, niestety już nieistniejącego 28 PLM ze Słupska. 

Zaś z mojej strony, odnośnie konkretnie MiGa-23MF, mogę polecić monografię z serii PKL, wprawdzie już niezbyt aktualną i niepełną,ale na dobry początek nie jest zła ;)

Dość dobrą pozycją jest ta czeska monografia z serii "4+". W niej można znaleźć więcej szczegółów, jak choćby rozmieszczenie i opis przyrządów w kabinie, a co ciekawe - dokładne zestawienie cech wersji MF oraz ML :)

[...] Ostatnio mam fazę na tę maszynkę ;).

Cieszę się że nie jestem sam i że ktoś podziela moje zboczenie ;)

W "Lotnictwie Wojskowym", w wątku poświęconym 23'cim postaram się za jakiś czas zamieścić bardzo dobrze obfotografowany kokpit węgierskiego MFa, zdaje się że o nr bocznym 11 (kilkadziesiąt zdjęć).

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 25, 2008, 23:48:35 »
Szczerze polecam monografię MiG-23 wydawnictwa Magnum-X. To najlepsza monografia tego samolotu jaka ukazała się na naszym rynku (moim zdaniem jest to też najlepsza monografia wydawnictwa Magnum). Znajdziemy w niej masę cennych informacji, w tym opisy HUD i  prezentacje jego symboliki na różnych zakresach.

Do nabycia jedynie na Allegro (nakład wyczerpany).

Przy okazji. Nareszcie ruszyła strona Magnum-X, jest min. zapowiedz nowego "Lotnictwa" oraz forum ;)

http://magnum-x.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=8:lotnictwo2008sierpien&catid=1:categorylot&Itemid=11
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 26, 2008, 12:56:18 »
Dziękuję wszystkim za odzew :).

Janku, na okładce tej czeskiej monografii, napisy są w dwóch językach. Czy cała monografia jest czesko-angielska?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 26, 2008, 20:04:48 »
Na ogół tak, coś na wzór niektórych polsko-angielskich monografii i opracowań z serii Kagero ;) Akurat w przypadku serii 4+ nie wszystko może być przetłumaczone na angielski.