Autor Wątek: Top Gun 2: Maverick i Top Gun 3  (Przeczytany 33124 razy)

Odp: Top Gun 2
« Odpowiedź #105 dnia: Maja 29, 2022, 22:39:32 »
Byłem i polecam. Bardzo przyjemnie zrealizowana bajeczka. Porównywanie z częścią pierwszą zupełnie nie ma sensu, bo wtedy się kręciło widowiska zupełnie inaczej. To tak jakby oglądać klasyczne westerny, kiedy widziałem je w dzieciństwie robiły wrażenie i działały na wyobraźnię, oglądane dzisiaj nudzą, a gra aktorska w najlepszym razie bawi, jeśli nie irytuje.
A jak ktoś narzeka na braki realizmu?!?!?
Proponuję zakupić Dogfights doskonały dokument (dwa sezony) ze świetnymi animacjami odtwarzającymi realne walki i z wypowiedziami historyków i uczestników (o ile jeszcze żyli w momencie kręcenia).
Po pierwszej części TG piloci marynarki też się naśmiewali z tego filmu, co nie przeszkodziło, ze lepszej reklamy morska awiacja nie mogła sobie zafundować i takiej ilości chętnych do zostania morskimi lotnikami jak po premierze i w kilku kolejnych latach nie było chyba nigdy.
Więc nie ma się co napinać, tylko warto przeznaczyć trochę czasu i miło go spędzić oglądając zupełnie nieźle zrealizowane podniebne harce.

« Odpowiedź #106 dnia: Maja 29, 2022, 23:30:06 »
Zgadzam się też, że trudno oddać pracę pilota, choć jest jeden wyjątek, ten o rejsowym pilocie pijaku, nie pomnę tytułu...

Zapewne chodzi o bohatera powieści Roberta P. Davisa "Pilot", w którego wcielił się Cliff Robertson w filmie pod takim samym tytułem z 1980. Książkę czytałem, film widziałem. Nie jest to co prawda "Stracony weekend" Wildera o pisarzu alkoholiku, ale też robi wrażenie. "Lot" z Denzelem Washingtonem z 2012 to chyba remake. Nie widziałem, więc nie jestem pewien.

Dalej z cyklu "Panowie, szanujmy wspomnienia": artykuł "Jak powstaje film lotniczy" był publikowany na ostatniej, kolorowej, stronie "SP" w dziale "Rakietą po świecie". Przypominam sobie co najmniej dwie fotografie: czarno-białą z Cruisem obejmującym Kelly McGillis (stał z tyłu za nią, chyba oboje ubrani byli w lotnicze kurtki) i kolorową z Tomcatem startującym z katapulty.

Z tych pięknych lat 80. pamiętam jeszcze wypowiedź Cruise’a (bodajże zamieścił ją tygodnik filmowy "Ekran"; kurcze, teraz mi się przypomniało, że miałem ją wycietą z gazety i przyklejoną do wewnętrznej strony drzwiczek mojego szkolnego biurka), że są tylko cztery zawody godne prawdziwego mężczyzny: prezydent, pilot odrzutowca, aktor i gwiazdor rocka. No cóż, aktor Cruise jest także pilotem, "śpiewać każdy może", a Ronald Reagan już przetarł aktorom drogę do Białego Domu (żeby tak jeszcze Cruise nie był scjentologiem...).                                                     

« Odpowiedź #107 dnia: Maja 30, 2022, 00:44:11 »
Jest Tomcat, jest GPZ1000RX GPZ900R, jest laska, są nagie spocone męskie ciała i było na VHS. Hell yeah! :032: :021:

Kosi, z całym szacunkiem, ale wydaje mi się, że w TG1 i TG2 był ten sam kultowy motocykl Kawasaki (choć w TG2 Tom miał kilka motocykli z różnych lat) - jedyny i prawilny GPZ900R.

Co do porównania TG1 i TG2... TG1 to klasyka, ale MiGi-28 i niektóre sceny były za bardzo infantylne. Muzyka i Tomcat wyniosły ten film do rangi kultowego, jednak w TG2 był całkiem fajny scenariusz, choć wiadomo, że to była bajka. Panowie, kaman! To jest rozrywka za 18 zł. Warto dać tyle, żeby pójść z dzieckiem na dobry blockbuster. Dość powiedzieć, że zaraz po przyjściu do domu, mój 11-letni syn sam z siebie odpalił F-14 w DCS. I o to chodzi. Takie filmy pozytywnie kształtują psyche.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 09:18:45 wysłana przez KosiMazaki »

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #108 dnia: Maja 30, 2022, 07:37:06 »
Ja się wybieram z kumplem i jego synem dziś lub jutro. A potem pewnie potomkacę w grę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #109 dnia: Maja 30, 2022, 09:17:08 »
Kosi, z całym szacunkiem, ale wydaje mi się, że w TG1 i TG2 był ten sam kultowy motocykl Kawasaki (choć w TG2 Tom miał kilka motocykli z różnych lat) - jedyny i prawilny GPZ900R.

Bardzo możliwe, bo z głowy pisałem. Nie mój konik ;). Dla mnie one wszystkie są jednakowe i jedyne co pamiętam to to, że miał cztery cylindry, szesnaście zaworów i rozrząd na łańcuchu. Mea Culpa.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #110 dnia: Maja 30, 2022, 12:58:26 »
Ja się wybieram z kumplem i jego synem dziś lub jutro. A potem pewnie potomkacę w grę.

Myślę, że nie będziesz żałował. Świetnie się to ogląda.

Kosi, pomyśl, że parę lat temu mogłem kupić 900R za bezcen, a teraz można pomarzyć...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #111 dnia: Maja 30, 2022, 13:19:13 »
Parę lat temu to W124 420E można było przygarnąć za 6k zł, za 50k zł mogłeś jeździć BMW E31 850i i za podobne pieniądze stały 500E, nie wspominając o 911 (996), a dzisiaj? To tylko pokazuje, że na sentymencie da się dobrze zarobić :).

Na serio motocykle to nie moja bajka. Na zdrowie jak ktoś lubi i nic mi do tego. Dla mnie wszystkie takie same, ot takie buczydła z pustą rurą zamiast tłumika na które trzeba uważać, bo pojawiają się znienacka w lusterkach. No chyba, że jakaś sahara czy ural z koszem, albo harley WLA to jeszcze rozumiem ;]. Sorki taki trochę ze mnie ignorant w tym temacie... hyhy :564:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 01, 2022, 00:34:43 »
Jestem po seansie i powiem wam, że jeśli patrzę na film jako niezobowiązującą rozrywkę, to wychodzi z tego bardzo miłe kino familijne. Myślę, że z czystym sumieniem można zabrać żonę/partnerkę/partnera i nastoletnie dziecię. Obejrzałem TG2 na zwykłym ekranie 2D i przyznam, że o ile nie mam zastrzeżeń do warsztatu, tak fabularnie film jest tak oczywisty, że aż "oczy pieczo". Gdybym nie miał do IMAKSA 90 km, to pewnie obejrzałbym w takiej formie, bo mój kumpel po seansie hiper-duper 4D jest zachwycony.

« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 02, 2022, 20:48:58 »
Dziś i ja dołączyłem do tych, którzy widzieli. :)
Ten, który coś tam o tym lotnictwie wie, nieraz się uśmiechnie przy niektórych akcjach. Ale jako film akcji jest całkiem fajny. Nawiązania do jedynki też fajne, nienachalne (nie to co w ostatnim Matrixie). Co prawda fabuła jest naciągana jak skurczybyk, ale to nie dokument.
Zdecydowanie polecam oglądnąć w kinie, na dużym ekranie, z dobrym nagłośnieniem! :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 03, 2022, 01:13:34 »
Obejrzeć jak najbardziej warto ale trochę ponarzekam. Od początku zakładałem, że idąc do kina przynajmniej postaram się zostawić wiedzę lotniczą w domu i chciałem obejrzeć dobre kino akcji. Powiem tylko dwa słowa o estetyce i sposobie w jaki ten film jest technicznie zrobiony. Sorbifer podlinkował recenzję, w której bardzo chwalą montaż. Mnie właśnie montaż trochę zawiódł. Chyba narobiłem sobie za dużą nadzieję na ładne obrazki z latania. Fakt, że trochę przyjemnych ujęć jest ale często trwają dosłownie ułamek sekundy i jakoś trudno się rozkoszować. Rozumiem, że założenie było takie, żeby pokazać prędkości i dynamikę latania myśliwcem. Przy czym trzeba przyznać, że wiadomo co się dzieje i akcja się klei. To film akcji i kwestia gustu a ja się starzeję ale uważam, że samo latanie było ciekawiej pokazane w Sky Fighters (Les Chevaliers du Ciel) z 2005r.

https://www.youtube.com/watch?v=HEe3xfWfkG8

P.S.
Nie dało się wiedzy lotniczej zostawić całkiem w domu i przy generalnej dbałości o szczegóły jeden detal Mi-24 w TG2 strasznie mnie drażni :-P
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 03, 2022, 07:07:04 »
P.S.
Nie dało się wiedzy lotniczej zostawić całkiem w domu i przy generalnej dbałości o szczegóły jeden detal Mi-24 w TG2 strasznie mnie drażni :-P

No to troche dziwne, nie wiem co autor mial na mysli, moze chodzilo o lepszy efekt ognia, bo przecietny widz lubi jak jest wiecej ognia i dymu? ;D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 04, 2022, 20:14:09 »
Tak trochę z naszego podwórka.
P-51 Mavericka ma na burcie LG.
Gdzieś już tak oznaczone Mustangi widziałem :)

« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 05, 2022, 00:41:08 »
(...) uważam, że samo latanie było ciekawiej pokazane w Sky Fighters (Les Chevaliers du Ciel) z 2005r.

Nie da się mieć wszystkiego najwyraźniej. O "Sky Fighters" słyszałem, że film jest tylko pretekstem do pokazania piękna Mirage 2000, a fabuła jest marna (już lepsze są nogi aktorek). :)

Na poważnie: z montażem w TG2 nie jest źle, zawsze to mogli bardziej skopać. W TG2 podoba mi się nienachalność, tzn. nie ma przesytu i przesady, wszystko jest na krawędzi niemożliwego, ale jednak pewna granica kiczu nie zostaje przekroczona. Jak ktoś szuka megarealizmu to polecam polski film z 1973 "Na niebie i na ziemi".

« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 05, 2022, 17:58:01 »
Byłem, widziałem, kasy na bilety nie żałuję, ale... Do klimatu jedynki duuużo mu brakuje.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 05, 2022, 19:39:32 »
Rafcio - o klocki ci chodziło?

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.