Autor Wątek: Jak nałożyć cleara na szybkę bez smug i areografu?  (Przeczytany 4522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak nałożyć cleara na szybkę bez smug i areografu?
« dnia: Lipca 28, 2008, 00:44:43 »
Jak nałożyć cleara na szybke bez smug, w miare równomiernie? Nie mam dostępu do aerografu, mam tylko pędzelki.
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2008, 11:51:55 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Jak nałożyć lakier bezbarwny na szybkę bez smug i areografu?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 28, 2008, 01:51:00 »
To może zamiast lakieru Sidolux. Ja ten specyfik nakładałem dokładnie dziś. W dodatku mocno wyeksploatowanym pędzlem i  efekt jest zadowalający. Wstępne "zafałdowania" kładzionej warstwy zdają się szybko wyrównywać same z siebie.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 28, 2008, 02:05:30 »
Chodzi mi o kolorowego cleara :) Olejny jak i akrylowy, bo posiadam oba i chciałbym ich użyć.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 28, 2008, 02:35:46 »
Oj, sorry. Myślałem, że masz na myśli clear = lakier bezbarwny.  :020:

Generalnie ten olejny trudno równo nałożyć pędzlem, bardzo szybko powstają smugi i szybko schnie. Te właściwości sprawiają, że używa się go do malowania sklejki :020: Akrylowy podobno jest słaby, ale dokładnie nie wiem.  Kiedyś Dziadek Kos pokazywał jak to zrobić, ale niestety aerografem. Może spróbuj zabarwić delikatnie sidolux  :020:

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 28, 2008, 10:49:36 »
To trudno... Poza tym przepraszam bo moderator zmienił temat z "Farby clear" na taki jaki jest, czyli trochę mylny :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Jak nałożyć cleara na szybkę bez smug i areografu?
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 28, 2008, 11:55:10 »
To trudno... Poza tym przepraszam bo moderator zmienił temat z "Farby clear" na taki jaki jest, czyli trochę mylny :)

Bo jakbyś sam odpowiednio nazwał temat nie musiałbym się ja fatygować. Tym bardziej, że w poście już pytanie umiałes dobrze postawić. Przepraszam, za zamieszanie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 28, 2008, 12:12:19 »
Możesz pokazać nam zdjęcie tych "szybek" ? Interesuje mnie ich wielkość. A może masz też fotkę tych smug jakie powstały po pomalowaniu? Dałoby nam to nieco światła na problem.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 28, 2008, 13:26:40 »
Po prostu tragedia. Ta pomarańczowa wyszłaby człkiem całkiem gdyby niemcy dali do tego Revella trochę koloru zamiast jakiegoś syfu który spowodował zmętnienie farby.

Revell Olejna
http://img366.imageshack.us/my.php?image=dsc1859xc3.jpg

Gunze Akryl
http://img366.imageshack.us/my.php?image=dsc1860ow4.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 28, 2008, 13:32:40 »
To teraz dwa pytania:

- czy powierzchnia jest dobrze umyta i odtłuszczona, a przede wszystkim wysuszona ?

- czy powierzchnia została przygotowana przez polerowanie ?

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 28, 2008, 13:35:51 »
Tak, powierzchnia była myta, ale nie polerowana bo nie wiem jak żeby nie zepsuć.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 28, 2008, 13:41:05 »
Pastą polerską Tamiya Polishing Compound o ziarnistości Course, potem opcjonalnie Fine, a jak chcesz osiągnąć lustro to potem extra fine. Polerujesz wacikiem, ciężko zniszczyć.

Można też użyć pasty do zębów (byle nie z mikro-granulkami, bo one wcale mikro nie są ;) ) , a zamiast pasty Fine użyć kawałka filcu - ale z tym uważać, żeby nie szorować za szybko.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 28, 2008, 13:44:32 »
Tylko czy to cokolwiek pomoże jeżeli chodzi o malowanie pędzelkiem? Lub innymi wymyślnymi technikami bez aerografu :). Brat wpadł na pomysł żeby rozcieńczyć któryś z tych kolorów, i zamoczyć wew. strone "szybek" tak żeby powstało bez smug. Myśle jednak że powstałyby z tego powodu zacieki.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 28, 2008, 14:03:42 »
Odnośnie farby olejnej... Z tego co widzę na zdjęciu to:
- źle (niedokładnie) wymieszany pigment lub
- zbyt gęsta (lub zbyt rzadka) farba do nakładania lub
- możliwe, że zbyt twardy pędzelek (nie wiem jak z jego             wielkością  do malowanej powierzchni) lub
- wszystkie te możliwości

Jest spora różnica między pigmentem farb Revella i Humbrola. Revella trzeba mieszać nieco dłużej.

Jeśli chodzi o kolejność nakładania to najpierw pomalowałbym lakierem całą owiewkę (najprawdopodobniej od spodu) a później bawił się w malowanie ramek. Jeśli tak było robione to nie powinno być żadnych przebarwień ani smug o ile zachowane zostały warunki j.w.

Co do farby akrylowej to się nie wypowiem. Nie pracuję z nimi.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 28, 2008, 14:22:01 »
Hmm Właściwie to czy te cleary mają jakiś sens? Czy lepiej zostawić te elemeny w spokoju?

Siara

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 28, 2008, 22:29:01 »
Szczerze mowiac to ja dalej mam problem zrozumiec co chcesz osiagnac? Co to za szybki, co chcesz namalowac, a przede wszystkim co to za kolorowe clear-y. Pierwsze slysze- albo clear, albo 
kolor. Nic nie rozumiem. :121: