1.
Ultimate Terrain X Europe (płatny) - to podstawa, bez tego dodatku w zasadzie nie można mówić o dobrym odwzorowaniu Polski
2.
Vector Europe (płatny) - ma zdecydowanie lepsze odwzorowanie wód niż UTX - jak masz zamiar latać VFR to proponuję wziąć wody właśnie z Vectora, a nie z UTX.
3.
VFR Poland 3D Landmarks v0.21 (darmowy) - dodatek wstawiający obiekty 3D czyli np. maszty RTV, duże kominy, znane kompleksy fabryczne itd. Dodatek dobry i zasadzie niezbędny do lotów VFR w przeciwieństwie do obiektów na ziemi te charakterystyczne wysokie obiekty widać z daleka.
4.
Tekstury Millsa - to pozycja obowiązkowa, ładny wygląd też jest ważny
Te cztery powyższe programy dadzą ci możliwość swobodnego latania VFR po Polsce na podstawie rzeczywistych map i ładny wygląd terenu.
- Mesh wybrałbym darmowy - moim zdaniem w zupełności wystarcza - choć
FS Global X 2008 jest OK, ale dla samego terenu Polski chyba nie warto go kupować.
-
Cloud9 Xclass Europe - w niektórych rejonach Polski lepiej odwzorowuje landclass od UTX, ale w większości terenu jednak nieco gorzej. W z drugiej strony jest tani (10 USD) - trzeba chyba sprawdzić czy w najbardziej interesującym Cię rejonie Polski ma przewagę nad UTX czy nie.
Co do płatnych scenerii to już kwestia gustu:
1.
Warsaw Photo Scenery - nie mam niech ktoś inny oceni.
2.
Tatra Photo Scenery - kupiłem i osobiście mi się nie podoba, moim osobistym zdaniem dużo gorsze niż poprzednie Tatry pod FS9. Nie polecam, ale oczywiście to moje subiektywne odczucie.
PS. To nie sceneria, ale zaopatrzyłbym się jeszcze w
XGraphics (ja mam "w komplecie" z ActivX - ale to niekonieczne) ulepsza odwzorowanie zjawisk pogodowych (chmur, słońca, kolor nieba itd.) i
niektórych obiektów na ziemi (np. powierzchni lotnisk, wód, świateł itd.).