Autor Wątek: Jak usunąć funkcję przypisaną do klawisza?  (Przeczytany 10060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Jak usunąć funkcję przypisaną do klawisza?
« dnia: Sierpnia 23, 2008, 19:42:06 »
Menu RV doprowadza mnie do rozpaczy. Konkretnie chodzi mi o sposób przypisywania controlsów, dzisiaj już opadłem z sił i proszę o Waszą pomoc. Co zrobić, żeby usunąć przypisanie jakiegoś klawisza, lub przycisku joya? Próbowałem na 100 sposobów i jedyne do czego doszedłem, to zamiana jednej funkcji na inną. Ale co mam zrobić, jeśli chcę aby klawisz nie powodował w grze żadnej reakcji (bo chcę go używać np do obsługi FreeTracka albo TeamSpeaka)??
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2008, 19:47:12 wysłana przez vowthyn »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
Odp: Jak usunąć funkcję przypisaną do klawisza?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2008, 20:30:36 »
Zawsze możesz otworzyć plik z klawiszologią (musisz poszukać, już nie pamiętam gdzie on się znajdował) i wymazać linijkę z daną komendą.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 23, 2008, 21:15:55 »
Hmm, coś mi się wydaje, że w ten sposób usunąłem w ogóle funkcję z menu, bo już nie pojawia się taka do wyboru :-) Na szczęście akurat ta była niepotrzebna.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2008, 21:26:57 »
Ups, zapomniałem o tym wspomnieć :D
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2008, 21:32:30 »
Skoro da się usunąć całą funkcję, to na pewno da się jej również ustawić jakiś parametr "zerowy" czyli brak przypisanych do niej klawiszy. Tylko jaką powinien mieć postać? Składnia poleceń w pliku nie jest dla mnie do końca jasna, za dużo tam parametrów.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 24, 2008, 07:06:58 »
Witam,kiedyś próbowałem ten problem rozwikłać,ale nie do końca mi się udało.Podaję link,może coś pomoże
http://www.frugalsworld.com/falcon4/keyboard.shtml
pozdrawiam,vito_zm
ps
mam nadzieję,że o to Tobie chodziło,jeśli nie to sorry

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 26, 2008, 23:35:33 »
Dzięki Vito. W sumie ten cytat wiele wyjaśnia:
DO NOT ATTEMPT TO REDEFINE THE KEYBOARD MAP WITH THE NEW FILE! Reprogram your HOTAS instead.

[EDIT]
Chyba jednak widać światełko w tunelu:

The final piece of data is the key to unlocking the power of the Falcon keyboard file. This code determines if the keyboard command is displayed in the Falcon Set-up keyboard re-mapper and if it is re-mappable. I was fortunate to figure out this code first. There are three possible values for this data.
1 = display key code and allow re-mapping
-1 = display key code and prevent changes
-2 = hide key code

Trzeba będzie w tym pogrzebać. Tylko ja jeszcze bardzo zielony jestem w temacie Falcona i nadal nie do końca wiem które funkcje gdzie ustawiać więc mozolnie mi to idzie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2008, 23:41:49 wysłana przez vowthyn »

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 27, 2008, 08:04:07 »
Daj znać gdy rozwiążesz problem lub dojdziesz do konkretnych wniosków.Jestem tym tematem zainteresowany.Tak jak wspomniałem próbowałem to kiedyś "rozgryźć",ale znalazłem inne rozwiązanie mojego problemu i już nie drążyłem tematu.Teraz zajmuję się intensywnie budową kokpitu i nie chcę się rozpraszać,ale chciałbym zrozumieć jak to działa (zmiana parametrów) aby to w przyszłości zastosować.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 27, 2008, 17:50:20 »
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące klawiszy. Który config powinienem wybrać, aby funkcje były najbliższe temu, co jest opisane w manualu do AF? Mam u siebie następujące:

- BMS Keystrokes
- Cougar Pitbuilders
- Keystrokes
- Keystrokes-of
- Mav key
- OF keystrokes

Gubię się w przypisywaniu controlsów i wymyśliłem, że będę to robił na bieżąco poznając jednocześnie kolejne rozdziały manuala. Nie będę również zmieniał funkcji z poziomu gry, tylko programował skróty klawiszowe w HOTAS dlatego zależy mi, aby klawiszologia nie różniła się bardzo od tej w instrukcji.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 27, 2008, 19:03:44 »
U mnie domyślnie było Keystrokes i to jest zgodne z manuale.Ponieważ korzystam z profilu Jagstang F4AF to obecnie mam wpisany ten profil.Dodatkowo dopisałem pewne funkcje do tego profilu z cockpitbuilders w związku z budową kokpitu.Można się w tym trochę pogubić.
Korzystam z profilu Jangstang (jest to profil zrobiony z pod kątem Cougara),ponieważ jest o nim dobra opinia na forum.Ceną z stosowanie tego profilu jest to,że niektóre funkcje są przedefiniowane na inne klawisze niż w oryginale,niektóre funkcje nie mają przypisanych klawiszy.Ja musiałem dodatkowo dopisać 33 funkcje z cockpitbuilders do wolnych klawiszy(kombinacji paru klawiszy) aby móc sterować przyciskami w kokpicie.Mam nadzieję,że nie pomieszałem
pozdrawiam,vito_zm

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 27, 2008, 19:08:20 »
Dzięki za pomoc. Muszę obmyślić jak najsensowniej obłożyć klawisze w X-45 żeby starczyło na najbardziej istotne funkcje sima i jeszcze zostało do obsługi FT i TS.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 27, 2008, 20:47:25 »
Rozwiązanie problemu z wymazywaniem funkcji jest tak banalne, że aż prostackie.

- Zwyczajnie wybieramy jakiś klawisz (może być nawet z tych "potrzebnych"), dla przykładu niech to będzie "a" domyślnie załączające autopilota.
- Następnie wybieramy te funkcje, które nie będą nam potrzebne, a których kombinacje chcemy zwolnić dla dalszego użytku (w moim przypadku np klawisze "1" (hud view only), "4" (padlock view).
- wybieramy funkcję pierwszą (hud view only), po podświetleniu jej przypisujemy do niej klawisz a (przy funkcji autopilota pojawia się informacja "no key assigned")
- wybieramy funkcję drugą (padlock view) i również przypisujemy do niej ten sam klawisz a (przy fukcji "hud view only" pojawia się "no key assigned"
- wybieramy funkcję autopilota i przypisujemy do niej "a"

Rezultat: Autopilot dalej załączany jest przez a, niepotrzebne funkcje "hud view only" oraz "padlock view" nie "marnują" nam żadnych klawiszy, a uprzednio przypisane do nich klawisze 1 i 4 mamy do swojej dyspozycji. W ten sposób przy pomocy jednego klawisza możemy, jeśli wola, wymazać wszystkie przypisane funkcje, aczkolwiek sugeruję korzystać z tego z większą rozwagą ;-)

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 27, 2008, 22:15:47 »
Myślę,że można to zrobić jeszcze prościej.Wchodzimy do setup->keys,następnie wybieramy funkcję,którą niepotrzebujemy.Po kliknięciu mamy 3 opcje:clear,apply oraz cancel.Wybieramy clear i pojawia się informacja no keystroke assigned.W ten sposób mamy wolny klawisz lub ich kombinację do naszej dyspozycji.Myślę,że efekt jest taki sam jak w Twojej metody.Oczywiście mam na myśli setup FalconaAF.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 27, 2008, 22:27:20 »
Rzecz w tym, że w RV i OF tej funkcji nie uświadczysz, gdyby było inaczej nigdy nie zakładałbym tego topicu, bo właśnie o jej brak mi się rozchodziło. U mnie to wygląda tak:

Jak widać, funkcji "clear" nie ma i w tym cały problem.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 28, 2008, 07:19:56 »
Teraz rozumiem problem.Dzięki za wyjaśnienie.Myślałem,że chodzi o AF.