Autor Wątek: Która z tych gier jest bardziej interesująca Falcon 4.0 czy 4.0 AF?  (Przeczytany 13398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FlyinObject

• Gość
Witam! Ostatnimi czasy w moje rece wpadły 2 gry:
-Falcon 4.0 AF
-Falcon 4.0

Starałem sie przeglądać forum by odnaleść odpowiedź na moje pytanie które brzmi: Ktora z tych gier moze byc (po upatchowaniu, wykokpitowaniu i wgraniu ulepszonych tekstur) bardziej interesujaca pod wzgledem grywalnosci oraz wyglądu? Wyczytałem na forum o wielu patchach, Redviper, OF, FF itp. Jednak kompletnie nie mam pojecia jaki patch jest przypisany do konkretnej wersji gry. Jeżeli któryś z forumowiczów byłby w stanie wyjaśnic mi jakie moga powstac konfiguracje tych gier i patchy oraz ktora z nich bardziej mnie pochłonie byłbym naprawde wdzieczny.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  :020:

Z punktu widzenia forum nie interesuje mnie czy jesteś początkujący czy nie, ale poprawne nazywanie tematów jest dla mnie bardzo ważne. Mazak
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2008, 13:05:57 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
Odp: Śmierdze Noobem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 24, 2008, 09:32:43 »
Falcon 4 AF jest najstabilniejszy, ma bardziej rozbudowaną kampanię (można sterować batalionami, tworzyć nowe flighty), ale grafika pozostawia wiele do życzenia. Z tą wersją najlepiej zaczynać przygody z Viperem.

Open Falcon ma najładniejszy kokpit 3d (jeśli nie masz TrackIR albo FreeTracka to zapomnij o tym) oraz najwierniej odwzorowaną awionikę. Grafika stoi na przyzwoitym poziomie.

Red Viper jest najbardziej eye-candy. Awionikę ma na poziomie AF. "Inteligencja wojenna" AI jest tutaj najwyższa. Znacznie łatwiej dostać w plecy jakiegoś Addera czy Archera. Podobnie SAMy, nie oświetlają celu jak jest się 50nm poza zasięgiem.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

FlyinObject

• Gość
Odp: Która z tych gier jest bardziej interesująca Falcon 4.0 czy 4.0 AF?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 24, 2008, 13:49:04 »
Dzieki za podpowiedz. Chyba zdecyduje sie na Falcona 4.0 + Redviper, wyglada interesująco. Mam jeszcze jedno pytanie, czy kokpity ze stopworks, ktore przeznaczone sa do Falcona 4.0 AF beda dzialac w Falconie 4.0 + RV? Mowie o blocku 50/52 wersji 3.0. Pozdrawiam

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 24, 2008, 15:20:07 »
Z tego co mi wiadomo to nie.
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

FlyinObject

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 24, 2008, 18:36:24 »
Sorry ze tak marudze na forum ale mam kolejny problem, zainstalowałem Falcona 4.0 potem na to wrzuciłem Redvipera + patche 1.0.0.3c i 1.0.0.4. Odpalam gre, siedze w kokpicie, pierwsza rzecza ktora rzuca mi sie w oczy jest to ze moj samolot nie ma podwozia, wyglada na to ze lewituje, nie wiem czego to moze byc wina bo instalacja przebiegla bezproblemowo. Kolejnym mankamentem jest brak efektu zamknięcia sie kokpitu, niezaleznie od tego czy jest on zamkniety czy otwarty to patrząc od srodka widze jakby byl ciagle zamkniety, dopiero spojrzenie z perspektywy zewnetrznej moge stwierdzic czy jest on otwarty/zamkniety.Lubie realizm wiec chcialbym aby to wygladało tak jak w tym filmiku:

http://pl.youtube.com/watch?v=ILqgM1onMmI

Pozdrawiam

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 24, 2008, 19:10:49 »
moj samolot nie ma podwozia, wyglada na to ze lewituje
W opcjach ustaw Vehicle magnification na 1. Jeśli nie pomoże to poszukaj na forum - było poruszane już z milion razy.

brak efektu zamknięcia sie kokpitu, niezaleznie od tego czy jest on zamkniety czy otwarty to patrząc od srodka widze jakby byl ciagle zamkniety
W kokpicie 2d zawsze będzie zamknięty. Widać to tylko w widoku 3d (wciśnij "3" na klawiaturze).

« Odpowiedź #6 dnia: Września 22, 2009, 02:08:29 »
W kokpicie 2d zawsze będzie zamknięty. Widać to tylko w widoku 3d (wciśnij "3" na klawiaturze).

Miałem dzisiaj taką przygodę, wystartowałem treningową misje takeoff w teatrze Bałkany 2005 (bardzo lubię tą misje można się zrelaksować i po prostu sobie polatać w ładnej scenerii). Ramp start uruchamiam brykę, otwieram kokpit coby się nieco przewietrzyć przed lotem, włączam pokoleji systemy czekam aż się skalibruje ILS, koluje na pas takeoff i jazda. Jestem nad wybrzezem prędkość gdzieś koło 400kts, włączam widok zewnętrzny i co widzę F-16D śmiga z otwartym kokpitem :karpik. Cóż mogłem zrobić zachowałem spokój godny mistrza opuściłem szybę i pomknąłem dalej :002:
Falcon AF patch 1.0.13 Stopworks cockpits+HiTiles

[gmod]Ja będę złośliwy, zwracałem Ci uwagę na pisownię, PW też dostałeś. Ten ponad roczny temat odkopujesz żeby napisać coś co w ogóle nic nie wnosi do tematu. :icon_luger_148: Syringe.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2009, 09:43:34 wysłana przez Syringe »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Września 22, 2009, 09:16:35 »
Absolutnie nie chcę być złośliwy ale pytanie samo się ciśnie na usta:
... i ?

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 17, 2011, 19:02:30 »
Właściwie to nie wiem gdzie zadać to pytanie i wiem, że pewno się powtarzam. Cały czas się zastanawiam co wybrać. Cały czas odinstaluje i zainstaluje i tak w kółko... OF czy FF???
 :632:

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 17, 2011, 20:12:03 »
A co było pierwsze, kura czy jajo ? :D

OF jest przyjemny w obsłudze a kampania w sam raz dla początkującego. Tworzenie DTC przed lotem pozwala pozaznaczać sobie na mapie linie i threatsy w taki sposób aby było to dla Ciebie w formie przystępnej. Wszystko działa, super kokpity, ładna grafika.
Ogólnie OF jest lepiej dopracowany niż jakiekolwiek FF, gdyż twórcy skupiali się przede wszystkim na F-16, a nie na An-2 czy Tornado jak w przypadku FF5.

W FF za to masz masę różnych "ficzersów", część z nich jest co prawda słabo dopracowana lub w ogóle. Kampania sprawia wrażenie o wiele ciekawszej, jednak ciągłe problemy ze stabilnością szybko zniechęcają.

Jeżeli grasz offline i masz dużo czasu aby kombinować z grą, lub kręcą Cię widoczki, para schodząca ze skrzydeł, chmury niemal jak w RL to bierz FF5, jeżeli grasz online bierz OF.

Ten post jest bez sensu, tak samo jak pytanie, sory ;) Tak samo jakbyś mnie zapytał czy brać brunetkę czy blondynkę :)
Odpowiedź jest prosta, TO ZALEŻY ;)

Osobiście grając offline FF5 wywołał na mnie spore wrażenie, o dziwo na sieci z jednym z pilotów 13 WELT też śmigał pięknie. W innym gronie jednak to była masakra.

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 17, 2011, 21:39:21 »
O! Ale to ciekawa odpowiedź była. Może ktoś jeszcze doda jakąś opinię?

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 17, 2011, 23:46:00 »
Cały czas się zastanawiam co wybrać. Cały czas odinstaluje i zainstaluje i tak w kółko... OF czy FF??? :632:
Nie musisz odinstalować i instalować "w kółko". Zobacz tutaj:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,10918.msg176863.html#msg176863
Pozdrawiam. :)

OT: Flanker weź brunetkę  :004: .

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 23, 2011, 10:40:49 »
No dobra...a powiedzcie proszę gdzie w tym wszystkim znajduję się RV (patch 1004)?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2011, 12:12:51 »
Na forum jest wbudowana wyszukiwarka.

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8413.0

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2011, 13:20:53 »
No nie całkiem o taką odpowiedź mi chodziło. Czytałem już to co mi przedstawiłeś, a chodziło mi raczej o taką odpowiedź jak parę postów wyżej przedstawił Flanker.
A druga rzecz mam RV patch 1004. Czy jest nowszy?