Świetna analiza pojawiła się na stronie
Centrum analiz strategii i technologii (
www.cast.ru) autorstwa 3 Panów: Michaiła Barabanowa, Antona Ławrowa i Wiaczesława Cełujko.
Dokument ma 144 strony i jest do pobrania (PDF) ze stronki:
http://www.cast.ru/comments/?id=351Oczywiście nie muszę wspominać, że jest... w cyrylicy

Mnie zainteresowała oczywiście część lotnicza, która świetnie została opisana na
innym lotniczym forumPodsumowując wojenne działania sierpnia 2008:
4 poległych pilotów:maj. Wladimir Edamenko
maj. Igor Nesterow
maj. Wiktor Prjadkin
płk. Igor Rżawitin
Dodatkowo podczas katastrofy Mi-8MTKO przy nocnym lądowaniu w wiosce Ugardanta zginął st. chor. Aleksandr Burłaczko.
Dodatkowo do gruzińskiej niewoli trafili:
płk. Igor Zinow
maj. Wiaczesław Malkow
Natomiast za zaginionego został uznany ppłk. Aleksandr Kowiencow, który wyskoczył chwilę po Malkowie z Tutki i poza jego krzesłem nie znaleziono nic.
No i teraz 'najlepsze', czyli straty w maszynach
(6):
- 1 Su-25SM
- 2 Su-25BM
- 2 Su-24M
- 1 Tu-22M3
2 samoloty zostały zestrzelone ogniem przeciwnika, 3 to były po naszemu 'teamkille', a co do jednego nie do końca wiadomo (Su-25SM). Wszystkie spadły na terytorium Osetii Płd. poza jednym Su-24M, który zaliczył dzwona w Gruzji.
No dochodzi jeszcze wspomniany przeze mnie Mi-8MKTO, który sam się rozbił przy lądowaniu w nocy przy okazji niszcząc Mi-24.
Nie zapominajmy o 3 maszynach (3 Su-25SM + Su-25), które zranione powróciły do gniazdek i pojawiały się kilka razy w tym wątku.
Jeżeli chodzi o mnie to takiej 'żenady' się nie spodziewałem ze strony Rosji.