Autor Wątek: Vatsim - ktoś lata w FSX?  (Przeczytany 6358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zgredd

• Gość
Vatsim - ktoś lata w FSX?
« dnia: Września 07, 2008, 21:20:52 »
Pytanie jak w temacie:) Czy ta sieć obsługuje w ogóle FSX, bo w opisach na polskim vatsim piszą tylko o czasach FS 2002-2004.
Warto dołączyć na  vatsim? Słyszałem, że atmosfera nieciekawa tam panuje.
Jeśli ktoś lata, prosiłbym o bliższe informacje, chętnie na GG :banan

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Vatsim - ktoś lata w FSX?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 07, 2008, 21:23:27 »
www.aztec.pl/forum
www.vatsim.home.pl

Tam szukaj odpowiedzi. A atmosfera, podobnie jak i na tym forum, zależy od twojego podejścia i poziomu pytań które zadajesz ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #2 dnia: Września 07, 2008, 23:47:08 »
Poczytaj to, zobacz, czy Cię to zainteresuje:

http://aviation.home.pl/

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #3 dnia: Września 08, 2008, 11:11:37 »
Posiadana wersja FS nie ma na VATSIM znaczenia. Na PLVACC nie piszą o FSX, bo na dzien dzisiejszy brak scenerii dla Polski, przeznaczonych dla FSX.
Nie wiem co znaczy "nieciekawa atmosfera" ? Sieć symuluje realne latanie i kontrolowanie tak dokładnie, jak to możliwe (czyli as real as it gets), wiec wiadomo, że jak będziesz innym psuł zabawę, nie słuchał poleceń kontroli (i np. zajmował pas bez zgody kontroli), latał np. B747 na 3000 ft, na trasie Kraków-Katowice, to nie będziesz mile widziany ;) i wtedy atmosfera dla Ciebie faktycznie może być nieciekawa.
Bartek
Aztec.pl

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 08, 2008, 14:40:32 »
A ja podlacze sie do tego wątku - mam MS flight symulator 2004 i takie pytanie - czy ktos na forum bylby chętny do poswiecenia swojego czasu i polatania troche z zoltodziobem, celem objasnienia mu symulatoru ? Wiele razy do niego podchodzilem, ale nigdy jakos tak mi sie nie udalo z nim polubic.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 08, 2008, 15:50:38 »
 :karpik :karpik :karpik
A jak w takim razie FS2004 trafił do Ciebie :021:
Ja bym polatał, ale mam FSX, więc raczej odpada.

konraf -> chodziło o trochę inne nieprzyjemności. Ale może to tylko ploty :004: Thx za odpowiedź.

« Odpowiedź #6 dnia: Września 08, 2008, 21:18:32 »
Nie wiem co znaczy "nieciekawa atmosfera" ?

A ja tutaj stanę po stronie Kolegi Zgreda - "nieciekawa" atmosfera wynika z tzw. "jedynie słusznych poglądów" (tolerancji dla "wszystkowiedzących") i powszechnej krytyki FSX przez ludzi, którzy po prostu nie mają odpowiedniego sprzętu (i w sumie większego pojęcia o tej wersji gry) do obsługi tej wersji gry (ale robią za "mądrych" udowadniających jak to niewiele różni się FSX od FS9).

PS. A tak na marginesie VATSIM to nie tylko Polska - jak znam Kolegę Zgreda z kontaktów FSX-owych to jego rejon zainteresowań sięga nieco dalej na południe.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 08, 2008, 21:28:32 »
Ja bym polatał, ale mam FSX, więc raczej odpada.

Można latać razem online na różnych wersjach symulatora - należy się zaopatrzyć w program FSHost:

http://www.chocolatesoftware.com/fshost/

Nie sprawdzałem jak to działa z FS9, latałem na tym tylko raz FSX - FSX.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 08, 2008, 21:38:34 »
 :002: Na południe landclass jeszcze nie jest wystarczająco poprawiony, ale rozumiem, że Kolega sugeruje emigrację z wiadomych powodów ;)
To co - może jakiś EPPO - UK/Irlandia :D
A tak w ogóle Razorblade - Larjet czeka na obstawę Hornetów :)

A ten progsik FSHost chętnie sprawdzę.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Września 08, 2008, 21:54:14 »
A ja tutaj stanę po stronie Kolegi Zgreda - "nieciekawa" atmosfera wynika z tzw. "jedynie słusznych poglądów" (tolerancji dla "wszystkowiedzących") i powszechnej krytyki FSX przez ludzi, którzy po prostu nie mają odpowiedniego sprzętu (i w sumie większego pojęcia o tej wersji gry) do obsługi tej wersji gry (ale robią za "mądrych" udowadniających jak to niewiele różni się FSX od FS9).

Moim zdaniem mylisz się Razor. Po 1 atmosfera na Vatsim nie ma za wiele wspólnego z tym czy koledzy latający tam wolą FS9 czy FSX a i na tym drugim symulatorze pomyka tam trochę osób. Mniejszość, ale taka specyfika tamtej zabawy, że FSX prawie nic do niej poza nowymi problemami nie wnosi, w sumie jego główną zaletą jest obecnie większa dostępność. Z czego jednak także wynika fakt, że FSX kojarzony jest w większości z początkującymi którzy niedawno zaczęli zabawę z symulatorami, bo "stara gwardia" lata na FS9.

Po 2 jest tak jak napisałem w poprzednim poście. Zarówno fora "vatsimowe" jak i to "nasze" reprezentują pewien ustalony i nie owijając w bawełnę wysoki poziom, zarówno merytoryczny jak i kulturalny. I odpowiedzi które nowa osoba na tych forach uzyskuje są pochodną jej podejścia do innych użytkowników oraz poziomu pytań które zadaje. Jak 100 raz ktoś pyta o podstawowe rzeczy albo takie które wygoogla w 5 minut to sorry, tutaj oberwie jeszcze szybciej niż tam. I potem będzie narzekał na GTW o "jedynie słusznych poglądach". ;) Plus mam wrażenie że dzieci neo jakoś więcej tam się pojawia niż tutaj.

Po 3 - my się nie znamy bo na Vatsim nie latamy. Widzimy to zjawisko tylko przez pryzmat dyskusji na forach, natomiast po wypowiedziach osób które podchodzą do tego poważnie - jest to dla nich świetna zabawa i jeśli trafi się odpowiednia ekipa po drugiej stronie kabli to i na atmosferę nie ma co narzekać.

« Odpowiedź #10 dnia: Września 08, 2008, 22:18:39 »
Zarówno fora "vatsimowe" jak i to "nasze" reprezentują pewien ustalony i nie owijając w bawełnę wysoki poziom, zarówno merytoryczny jak i kulturalny.

Zgodziłbym się z Tobą gdyby nie fakt, że dyskusja kończy się tam na poziomie porównań wysoki poziom FS9 (bliski maksymalnym ustawieniom)  i słaby "normal" w FSX (bo więcej komp dyskutanta nie uciągnie). Większość dyskutantów z "tamtych" forów nie ma zielonego pojęcia o programie, który krytykuje (tutaj jak się "wiesza psy" na Olegu - to chociaż "krytycy" wykorzystują w pełni tę grę). Jakoś ciężko podyskutować merytorycznie (są wyjątki) na temat FSX - bo dla większości "religią" jest FS9.

Z tą "kulturą" to nie przesadzaj - tutaj moderatorzy czasem walą z Lugerów  :004:, ale bez "lepperowego" buractwa rodem z "gości" pokroju Rz.

...my się nie znamy bo na Vatsim nie latamy. Widzimy to zjawisko tylko przez pryzmat dyskusji na forach, natomiast po wypowiedziach osób które podchodzą do tego poważnie - jest to dla nich świetna zabawa i jeśli trafi się odpowiednia ekipa po drugiej stronie kabli to i na atmosferę nie ma co narzekać.

Ależ nie zaprzeczam, że VATSIM to świetna zabawa (dla tych co to lubią), ale nie jest to jedyny sposób wykorzystania tej gry i bynajmniej "vatsimowcy" nie są jakąś "lepszą" grupą, za którą się w sporym procencie uważają. Pogląd polegający na tym, że  jakiś żałosny człowieczek twierdzi, że online to tylko Vatsim (jednocześnie pisząc z pełną pogardą nt. graczy muliplayerowych - czyli online bez Vatsim) - jest delikatnie mówiąc błędem.

Z czego ... jednak także wynika fakt, że FSX kojarzony jest w większości z początkującymi którzy niedawno zaczęli zabawę z symulatorami, bo "stara gwardia" lata na FS9.

Tak FSX jest dla "n00bów" i bynajmniej nie trafia do ich "fachowych" umysłów fakt, że FSX cenią często ludzie bawiący się FS-ami często dłużej niż wielu "vatsimowców" w ogóle potrafi obsługiwać komputer (o przestaniu robienia w majtki nie wspominam).

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 08, 2008, 22:37:51 »
Tak FSX jest dla "n00bów" i bynajmniej nie trafia do ich "fachowych" umysłów fakt, że FSX cenią często ludzie bawiący się FS-ami często dłużej niż wielu "vatsimowców" w ogóle potrafi obsługiwać komputer (o przestaniu robienia w majtki nie wspominam).
Tu trafiłeś w sedno Razor.
Pomijając fakt, że traktowanie o wieku rozmówcy jako argument, sięga poziomu sztampowego "ty masz kompleks", nie bardzo rozumiem zastosowania pojęcia "dziecko neostrady" w przypadku Ciebie, some1, bo z tego co widzę, to plasujesz się w tym pokoleniu.

Problem vatsim polega na tym, że przeczytałem sporo na ich stronach i konkretnej wzmianki o FSX nie znalazłem, stąd moje pytanie, widać uznane przez niektórych za poniżej forumowego poziomu. Szkoda tylko, że to rodzi reakcje typu Odpowiedz #1.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 09, 2008, 10:21:41 »
Pogląd polegający na tym, że  jakiś żałosny człowieczek twierdzi, że online to tylko Vatsim (jednocześnie pisząc z pełną pogardą nt. graczy muliplayerowych - czyli online bez Vatsim) - jest delikatnie mówiąc błędem.
Bo w kręgach vatsimowych multiplayer się źle kojarzy. Wy latacie multiplayer ale robicie to porządnie, z głową i pasją. Nam, fanom VATSIM multiplayer kojarzy się z ludźmi, którzy pobawili się w multi, pośmigali takimi B747 na trasie Kraków-Katowice, na poziomie 3000 ft, nad lotnisko nakierowali sie za pomocą trybu Slew, a potem  przeświadczeni, że dużo umieją, ładują się na VATSIM. Nie wiedzą jakie są tam wymagania, nie umieją latać, ba, nie umieją nawet złożyć poprawnego planu lotu. Mają głęboką niechęć do nauki. W wielu przypadkach znajdują frajdę w psuciu zabawy innym.

Co do FS9 a FSX na VATSIM juz pisałem ale przypomnę. W przypadku VATSIM wszystkie te nowinki z FSX nie mają znaczenia lub mają marginalne znaczenie. Jesli natomiast komuś FS2004 działa dużo, dużo lepiej na danej konfiguracji, to po co się pchać na FSX tym bardziej, że do FS2004 można obecnie dorwać scenerię praktycznie każdego lotniska na świecie (czy to free, czy pay), a do FSX niestety nadal nie jest ciekawie. Scenerie w przypadku VATSIM to podstawa. Nie masz scenerii, lepiej nie leć na dane lotnisko, bo okazać się może, że będziesz kołować komuś po głowie. Osobiście na VATSIM latam i na FS2004 i na FSX z tym wyjątkiem, że na FS2004 mogę polecieć gdzie mam ochotę, a na FSX mogę polecieć tam, gdzie mam scenerie. A skoro tak jest, to na forach vatsimowych panuje własnie taka opinia, jaka panuje, że nie ma sensu się pchać w FSX.

Jeszcze co do "dzieci neo". Cóż, jeślibym na tutejszym forum, np. w dziale o Falcon zapytał o jakiś banał, który na 100% był już wyjaśniony, pewnie z miejsca dostałbym ostrzeżenie. Tak samo działa to na "naszych" forach. Po to ktoś (akurat w przypadku Aztec ja) poświęca swój czas i jakoś te wiadomości na forum ustawia, przykleja, oznacza, żeby początkujacy od razu trafił na odpowiednie tematy i nie pytał po 100x o to samo. Niestety z reguły i tak pytają, bez czytania tego, co się im podaje. Tak było, jest i pewnie będzie.
Bartek
Aztec.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Września 09, 2008, 11:10:02 »
Pomijając fakt, że traktowanie o wieku rozmówcy jako argument, sięga poziomu sztampowego "ty masz kompleks", nie bardzo rozumiem zastosowania pojęcia "dziecko neostrady" w przypadku Ciebie, some1, bo z tego co widzę, to plasujesz się w tym pokoleniu.

Problem vatsim polega na tym, że przeczytałem sporo na ich stronach i konkretnej wzmianki o FSX nie znalazłem, stąd moje pytanie, widać uznane przez niektórych za poniżej forumowego poziomu. Szkoda tylko, że to rodzi reakcje typu Odpowiedz #1.

Dostałeś normalną i grzeczną odpowiedź że na tamtych forach prędzej uzyskasz informacje, bo wiem że tutaj nikt poza Konrafem nie bawi się w VATSIM, a jeśli nawet to częściej zagląda tam niż tu. Nikt nie nazwał Cię dzieckiem ani dzieckiem neostrady. A Ty nie dość że masz z tym jakieś problemy to jeszcze próbujesz mnie obrazić. Twierdzisz że przeszukałeś tamte strony które podlinkowałem i nic konkretnego nie znalazłeś, a ja czytam te fora regularnie i co chwila pojawia się pytanie o współpracę FSX z programami wymaganymi do łączenia się z VATSIM typu FSInn czy Squawkbox, choćby: http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?f=9&t=26236. Pierwsze pytanie czy Vatsim w ogóle obsługuje FSX wskazuje na to że tych for nie czytałeś, co najwyżej stronę główną polskiego Vatsim.

Ech, i po co ja tracę czas na pisanie tego.

A z Razorem już więcej na ten temat nie dyskutuję, bo jeśli taki opanowany w swoich wypowiedziach człowiek jak ON zaczyna używać epitetów to znaczy że musieli mu ostro zajść za skórę i obawiam się że moja argumentacja i tak go nie przekona :D

empeck

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 09, 2008, 11:13:32 »
Z tego co ja wiem, to określenie 'dzieci neo' nie odnosi się do wieku, ale do zachowania :D