Autor Wątek: Siły Powietrzne Armenii i Azerbejdżanu  (Przeczytany 9806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Siły Powietrzne Armenii i Azerbejdżanu
« dnia: Września 12, 2008, 13:38:18 »
Weźmy dziś na widelec wojska lotnicze kolejnego kraju Wspólnoty Niepodległych Państw - Armenii. Wzmianki o wojskach Armenii pojawiały się u nas na Forum już kilkakrotnie w paru tematach. Tak było m.in. przy okazji o dyskusji o obecności rosyjskich MiGów-29 z 426 AG w bazi Erebuni.

Na początek kilka zdjęć. O ile o same fotki nie jest szczególnie trudno o tyle już na przykład wyzwaniem jest dostanie takiego materiału o wojnie o Nagornyj Karabach (1987-1993).

Śmigłowce Mi-24W:

Operatorzy 9K38 Igła:

Mi-8MT:

L-39C:

No i oczywiście nie może zabraknąć Su-25 ;)

A także kilka kompleksów przeciwlotniczych różnych typów:

« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2008, 23:22:47 wysłana przez John Cool »

Odp: Siły Powietrzne Armenii i Azerbejdżanu
« Odpowiedź #1 dnia: Września 12, 2008, 15:36:11 »
Kilka fajnych fotek do kolekcji ;) :

A to co? :

PS. A MiG-25 (sztuk: 1) mają?

« Odpowiedź #2 dnia: Września 12, 2008, 16:09:54 »
A to co? :
2K11 Krug (SA-4 po NATOwsku).

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 12, 2008, 23:31:29 »

Z tego co wiem mają właśnie pojedynczego MiGa-25RB, którego użyli podczas wojny z Azerbejdżanem. Warto tu nadmienić że Azerowie również mieli kilka MiGów-25PD oraz RB.

Jako ciekawostkę przyrodniczą można podać fakt że Azerowie wykorzystali swoje 25'tki do... misji bliskiego wsparcia wojsk lądowych (CAS). Rozpoznawczym RB do tego celu często podwieszano bomby kasetowe RBK-250\500. Co więcej, piloci azerskich MiG-25PD próbowali również niszczyć ormiańskie czołgi przy pomocy... rakiet R-40TD (sic!).

W tych misjach Azerowie utracili podczas wojny co najmniej 1 MiG-25PD oraz 2 MiGi-25RB.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2008, 00:28:39 »
Z tego co wiem mają właśnie pojedynczego MiGa-25RB, którego użyli podczas wojny z Azerbejdżanem. Warto tu nadmienić że Azerowie również mieli kilka MiGów-25PD oraz RB.

No właśnie o tego mi chodziło. Tylko ciekawe czy jest nadal na chodzie, bo nic o nim znaleźć nie mogę, nie mówiąc już o zdjęciach.

O wojnie powietrznej w rejonie Nagorniy-Kharabakh jest ciekawy artykuł na ACIG. Jednakże jak wspomniałeś zdjęcia z tego konfliktu (samolotów) to prawdziwy biały kruk.

Jeszcze na deser ciekawe malowanie Su-25:

PS. Na tej pierwszej fotce Mi-24 z mojego wcześniejszego wpisu dopiero teraz zauważyłem, że jest tam jakieś inne oznaczenie państwa. Wcześniejsza wersja? Śmigłowiec na pewno jest armeński, bo zdjęcie pochodzi ze strony ministerstwa obrony Armenii (pełna galeria - TU - jeśli ktoś ciekawy).

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 13, 2008, 00:53:50 »
PS. Na tej pierwszej fotce Mi-24 z mojego wcześniejszego wpisu dopiero teraz zauważyłem, że jest tam jakieś inne oznaczenie państwa. Wcześniejsza wersja? Śmigłowiec na pewno jest armeński [...]

Bardzo możliwe że pozmieniali nieco kolejność kolorków na ich znaku lotniczym. Kiedyś u nas na Forum dyskutowaliśmy o pomysłach zamiany rozkładu kolorków (czerwony\biały) na polskiej szachownicy ;)

A ten Su-25K na ostatniej fotce to eks-słowacki. W roku 2005 Armenia odkupiła od Słowacji 9 x Su-25K + 1 x Su-25UBK.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 11, 2008, 23:12:10 »
I jeszcze dwie piękne fotki armeńskich Su-25. "18" zdaje się być również eks-słowacki.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 04, 2008, 23:27:22 »
Skoro już była mowa o wojnie o Górny Karabach to pod temat warto podciągnąć również przy okazji Azerbejdżan. Na początek Puma w barwach tego kraju, tuż przed dostawą.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 29, 2008, 00:48:23 »
Su-25UB lotnictwa Armenii.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 14, 2009, 01:19:34 »
[...]

Chyba potwierdzi się to na zdjęciach. To pochodzi podobno z jednego z ormiańskich for:

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 28, 2009, 00:32:22 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 28, 2009, 01:56:52 »
No i jaka jakość. Tylko szkoda, że takie krótkie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 06, 2010, 21:59:55 »
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 25, 2010, 21:22:11 »
Trochę armeńskich śmiglaków: http://www.youtube.com/watch?v=usiIoLPezHk

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 26, 2010, 18:44:12 »
Więcej armeńskich żab:
http://www.youtube.com/watch?v=wRrZkjI7wo4

I filmik opisany jako zestrzelenie azerskiego MiG-25 w trakcie wojny o Nagorny Karabach:
http://www.youtube.com/watch?v=uZAlEQCWRB4