Autor Wątek: Podstawowe osiągi, wykresy, porównania - gotowce  (Przeczytany 3930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Podstawowe osiągi, wykresy, porównania - gotowce
« dnia: Września 21, 2008, 12:50:03 »
Czołem!
Chciałem sobie polatać trochę w Il-2 1946, ale bez tego się po prostu nie da. Informacje w oficjalnej dokumentacji - nędza. Tak się właśnie kończy robienie symulatora tysiąca i jednego samolotu. I niestety widać, że twórcy "nie zamknęli drogi" osobom, których zdolności pojmowania kończą się na Counter Strike'u. W instrukcji nie ma nawet prędkości manewrowej dla danego samolotu!

Nawet jak te informacje są na forum, to są porozrzucane. Dlatego nie podczepiam się do żadnego istniejącego tematu. Chodzi mi o informacje dot. najbardziej popularnych w Il-2 samolotów, a na początek Yak-1, Hurricane Mk II, Spitfire. Właściwie na początek początku chodzi mi o wykresy osiągów silników tych samolotów, bo mnie szlag trafia, jak mi 109-ki latają kilometr nad głową, atakują, a potem wracają sobie na dawny pułap (ja w Yak-1).

Znalazłem taką stronkę, ale tu z kolei nie ma ruskich. http://www.wwiiaircraftperformance.org/

To poczytam potem...
http://www.simhq.com/forum/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1284478&fpart=1
http://www.spitfireperformance.com/spittest.html

Widzę, że informacji jest sporo, ale ja bym chciał sobie polataćmoże z tydzień, ale świadomie i może ktoś ma gotowce, które będę mógł sobie dzisiaj w nocy położyć na kolanie i sprawdzić kilka rzeczy :004: Z premedytacją liczę właśnie na to.

Widzę, że Il-2 Compare http://war.by-airforce.com/downloads/il2compare-4.07.html jest dobrym zestawieniem, ale czy ten program porównuje wyniki osiągów w grze i na ile są dokładne w tym pokazywaniu (tego lub tamtego)?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Podstawowe osiągi, wykresy, porównania - gotowce
« Odpowiedź #1 dnia: Września 21, 2008, 13:07:10 »
Il-2 Compare, to jedyne co ciebie interesuje i przedstawia dane tak dokładnie, jak są w grze przedstawione.

Podawanie danych maszyn w instrukcji absolutnie nie ma sensu w serii Il-2 bo z patcha na patch, wszystko ulega zmianom. Z tego samego powodu nie ma sensu brać danych z rzeczywistości i latać według nich w tej grze - albo nie będziesz w stanie osiągnąć założonych parametrów, albo będą one niższe od wirtualnych-optymalnych. Już kiedyś próbowaliśmy tak robić i wyniki były opłakane.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #2 dnia: Września 21, 2008, 14:09:00 »
Aha, dzięki.
Kilka pytań dot. Il-2 compare:
- co z tymi przyciskami w lewym górnym rogu? Domyślam się, że to włączanie/wyłączanie na wykresach charakterystych z kolejnymi położeniami klap. Ale czy dobrze się domyśliłem?
- da się wyciągnąć wartości numeryczne (nawet txt) odpowiadające interesującemu mnie wykresowi? *

* Chodzi o to, że drukarkę mam laser cz-b i wykresy nie będą czytelne, jak nie zmienię stylu linii np. na ciągłe i przerywane.

I co to w ogóle ma być, że trzeba sie domyślać? To oczywiście nie do Ciebie pytanie, ale już przy niejednej okazji (modów i narzędzi do Il-2 ; w ciągu dwóch dni) natrafiłem na nędzę jeżeli chodzi o dokumentację takich rzeczy. A wystarczyło dać równolegle zmianę legendy...

« Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2008, 16:01:42 »
Compare i ile się nie mylę to te wykresy tworzy na podstawie właśnie plików txt. Trzeba zajrzeć do folderu z zainstalowanym programem.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2008, 16:33:30 »
Nie znalazłem niczego takiego. W google też nie.
Przygotowałem sobie tablicę dla Yak-1. Zaznaczyłem zakres wysokości, których trzeba unikać. Przyda się jeszcze optymalny profil wznoszenia, do którego potrzebna jest opt. prędkość wznoszenia dla charakterystycznych pułapów. Oszacowałem sobie przybliżając funkcję prędkości wznoszenia od wysokości funkcją liniową o kącie nachylenia takim samym w zależności Vmax(h).

Więcej szczegółów mógłbym wyznaczyć, jak bym sobie odświeżył szczegóły z mechaniki lotu (robiłem takie obliczenia), ale mi się nie chce :P

Poprzednie pytania nadal otwarte.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #5 dnia: Września 21, 2008, 16:41:50 »
Eh. W tej grze nie ma czegoś takiego jak "mechanika lotu". Daj sobie spokój. Wykresy z Compare są też brane na "oko" i bardziej pod AI. No chyba, że masz TND na poparcie swoich odkryć. Byłaby to zaiste rewolucja.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #6 dnia: Września 21, 2008, 17:44:37 »
Czyli moje szacowane wystarczą. Pozostaje problem uproszczenia drukowania wykresów z Il-2 Compare na drukarce cz-b.

Dzisiaj pierwszy raz poleciałem Yakiem-1 z tablicami i od razu lepiej! Już myślałem, że ten złom ma pułap 4000 tylko na papierze. Z wykresów wynika, że najlepsze wzmoszenie ma na 2100m, a powyżej charakterystyka się załamuje i wydaje mi się, że w rzeczywistości (w grze) też tak było.

Punkty charakterystyczne na wykresie H(Vwzn):
2100m - maksymalna Vwzn i gwałtowny spadek Vwzn powyżej
2700m - koniec gwałtownego spadku, początek wzrostu
4300m - praktycznie druga wysokość na której Yak-1 wyciąga max Vwzn.
4500m - Vmax

Oszacowane prędkości lotu odpowiadające danym pułapom i maksymalnej Vwzn:
h [m]       V [km/h]
2100        275
2700        285
4300        315

Zrobiłem tak:
Start i na 110% do 230 km/h. Cały czas na pełnej mocy trzymałem ok.240 km/h na ostrym wznoszeniu do 2100, 2100 m sprężarka przełączona na drugi bieg zgodnie z instrukcją,radiator, 100% i rozpędzenie do ok. 350-400 km/h do przeskoczenia krytycznego przedziału 2100-2700m, gdzie maksymalna możliwa prędkość wznosz. gwałtownie spada.  Przeskok na 2700+m. i wznoszenie do 4200m >przy  prędkości 285 km/h rosnącej do 315 km/h na szczycie<. Do 4500m, na której Yak-1 osiąga Vmax już niedaleko :)

Oczywiście nie zrobiłem tego tak dokładnie, ale chciałem pokazać, jak się ma mój profil wznoszenia do punktów charakterystycznych. Może ktoś widzi jakieś błędy.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2008, 17:53:44 wysłana przez Bucic »

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #7 dnia: Września 22, 2008, 15:45:34 »
Czarna magia bucic co piszesz ale .... dawaj więcej  :021:
Może i ja się czegoś poduczę. Tak to tej gry sobie nie wyobrażałem (albo mi się nie chciało  :004:)
Parę Twoich postów i może zacznę wreszcie "spuszczać" Rosjan na Streamie  :021: (żartuję oczywiście)
Przydadzą się takie informacje chociaż sam również próbuję różnych kombinacji z urządzeniami dostępnymi w tej grze ,a o których bladego pojęcia jeszcze rok temu nie miałem.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #8 dnia: Września 22, 2008, 16:14:46 »
To takie moje dochodzenia. Pewnie nie byłyby potrzebne, gdyby dało się latać z tablicami osiągów z prawdziwych maszyn. A tak...

A to żadna czarna magia. Oczywiście jeżeli umiesz czytać wykresy, to znaczy wyławiać z nich charakterystyczne rzeczy, umieć wyobrazić sobie przebieg itd. Wziąłem wykres charakterystyk Jaka-1 (na początek h-V czyli h(V)* i h-Vwznoszenia czyli h(Vwznoszenia)**). Tamże ;) rzuciły mi się w oczy:
1. Punkty o najlepszych osiągach (zapisać parametry lotu im odpowiadające). Dla Jaka-1 2100m i 4200m to wysokości, gdzie maszyna ma najlepszą prędkość wznoszenia i 4700m, gdzie osiąga prędkość maksymalną.
2. Załamania charakterystyk, gdzie maszyna wyraźnie traci. Dla Jaka-1 był to zakres pułapu 2100-~3000 m.

W Il-2 Compare:
*    max TAS by altitude
**  max ROC by altitude

Potem "opracowałem" optymalny profil wznoszenia czyli "jak przeskoczyć niekorzystne zakresy i jak wykorzystać te korzystne"***. Do tego dołożyłem oszacowanie optymalnych prędkości do wznoszenia na różnych pułapach (w danych masz tylko dla pułapu 0 - śmiesznie). I voila. W walce oczywiście trudniej to (***) zrobić.

y=ax+b i a=tg(alfa) pewnie kojarzysz ;) => V=ah+V0 , gdzie V0-prędkość odpowiadająca najlepszemu wznoszeniu na pułapie 0m, a a=bylejakazmiana V / odpowiadająca jej zmiana h = oczywiście tg (kąta nachylenia wykresu alfa).

Żadna magia. A czytania wykresów można uczyć się m. in. w Il-2 Compare. Wybierasz 2 maszyny, charakterystykę którą rozumiesz na pełny ekran i "co oznacza, że ten wykres jest taki, a drugiej maszyny taki w tym miejscu".

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #9 dnia: Września 22, 2008, 16:26:13 »
Widzę, że kolega rozgryzł Jaka 1 w detalach. Szacun. To może gdzieś wypróbujesz to w praktyce ? Nie jestem jakimś tam asem, mówią nawet, że gamoń ze mnie, ale przy Tobie czegoś bym się nauczył. Mówiąc krótko proponuję jakiś mały lot wieczorem. Weźmiesz Jaka 1 a ja jakąś 109 ( może być Fuj 4 ). Hmmm ?
NA PLASTERKI !!!

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #10 dnia: Września 22, 2008, 16:41:20 »
Wydaje mi się, że przydałoby się jeszcze podaną prędkość manewrową (best turn speed=316) "przeliczyć na 0,2,3 i 4 km pułapu". Wtedy to już chyba niezła baza.

Ha! Toż ja szukam kogoś, żeby się przy nim czegoś nauczyć! :) Co z tego, że rozgryzłem optymalny profil wznoszenia. To jest dobre dla pilotów liniowych :P Umawianie się najwyżej tutaj http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8109.msg179400#msg179400 W tym temacie to może być "mniejsze nie na temat" niż tutaj.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #11 dnia: Września 22, 2008, 16:43:49 »
No OK, ale ciągle mi odpowiedziałeś co do dzisiejszego wieczoru. Weź sobie podrukuj co tam potrzebujesz i przelecimy się. Co ?
NA PLASTERKI !!!

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #12 dnia: Września 22, 2008, 17:11:05 »
Bucic, ja się Ciebie zaczynam bać!  :) ;). Jak się z Redspiderem umówicie, to dajcie proszę cynk na PM, tak między 19 a 21 bardzo chętnie bym z Wami polatał (jutro na bardzo rano do pracy idę niestety  :icon_evil:)

~S~

Booze

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #13 dnia: Września 22, 2008, 17:14:49 »
Co z tego, że rozgryzłem optymalny profil wznoszenia. To jest dobre dla pilotów liniowych :P
Tak gwoli przypomnienia, a i tak wiem, że sobie jaja robisz   :003: PM zaraz wyślę i skończcie OT tutaj. Jak chcecie się umawiać, to w temacie "Pomoc dla początkujących".