Autor Wątek: Wydzielone z "Fotografie" i filmy z FSX  (Przeczytany 2817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
Wydzielone z "Fotografie" i filmy z FSX
« dnia: Października 21, 2008, 15:37:59 »
//1,5MB PNG??

To jest bardzo ciekawa sprawa (poważnie), bo kiedy otworzyłem sobie ten obrazek, i zapisałem ponownie w PNG, to zajmuje 3 razy mniej (pewnie kwestia opcji przy zapisie)... Tak czy siak na potrzeby tego typu publikacji chyba lepiej używać JPG (chyba że grafika miała by posłużyć jako tło na pulpit, dlatego bardzo podoba mi się, gdy niektórzy zamieszczają dodatkowo link do zdjęć w oryginalnej rozdzielczości).

A skoro już się rozpisałem, to róbcie dalej to co robicie, bo grafiki w tym temacie są śliczne!
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Wydzielone z "Fotografie" i filmy z FSX
« Odpowiedź #1 dnia: Października 21, 2008, 16:04:25 »
1. Obrazek jest w 48 bitowej palecie (nasze monitory mają problem żeby 24 bity poprawnie wyświetlać)
2. PNG też umożliwia kompresję - bezstratną.

Wrzucanie nieskompresowanych obrazków: bitmap, pngów itp, aż się prosi o kulkę.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #2 dnia: Października 21, 2008, 16:19:51 »
Aż sprawdziłem w specyfikacji, bo mnie to zainteresowało strasznie (PNG jest znany właśnie ze swojej dobrej, bezstratnej kompresji), bo w życiu nie słyszałem o nieskompresowanym PNG. I chociaż piszą "There is no uncompressed variant of PNG", to jednak jest jakiś sposób na niekompresowanie bloków w obrazku. Ciekawe który głupi soft tak robi?  :021:
Przepraszam za OT, wszystko wyjaśnione: używaj JPG narodzie, a jeśli jakość gra kluczową rolę, PNG z maksymalną opcją kompresji "9" (dostępna w każdym dobrym programie graficznym)!  :004:
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 21, 2008, 16:32:16 »
Co mnie wkurza to, że na tym forum po jakimś czasie nie można edytować swoich postów XD
Miech moderacja wrzuci ten link http://i164.photobucket.com/albums/u37/Ingram20pl/Ingram20pl4/goose1.jpg?t=1224599417 w [img] tuż nad ten w PNG.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Października 21, 2008, 16:49:47 »
To się wypisz. Albo myśl przed wysłaniem posta, a nie po.
BTW, zapomniałeś magicznego słówka.

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 21, 2008, 17:27:41 »
Proszę niech moderacja wrzuci.
Sugeruję trochę inne podejście do użytkowników. To, że raz popełniłem gafę nie znaczy, że można zaraz rzucać tekstami w stylu "to się wypisz" lub "pomyśl zanim coś zrobisz" bo tak to można jechać każdego za to, że się pomyli.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Października 21, 2008, 18:09:54 »
Mogłeś napisać "Sorry chłopaki, nie ten plik wysłałem" i wstawić nowy obrazek w nowym poście, złego słowa byś nie usłyszał. Ale zamiast tego kazałeś mi poprawiać posta i zacząłeś marudzić. To i ja zacząłęm.