Dołączyłem do grona osób uszczęśliwionych posiadaniem płyty DCS dzięki fatydze kolegi Kivi.
Instalacja ,ustawienia ....bla bla bla . Standard ,choć trzeba przyznać ze szeroka mozliwosc przypisywania klawiszy lub konfiguracji osi
zwraca uwagę ze twórcy pomyśleli o użytkownikach bardziej zaawansowanych. Działanie TrackIR bardzo płynne ruchy ograniczone do kabiny pilota przez co niema efektów "wyskoków" poza kabinę np w FSX,przez co klikana kabina sprawuje się lepiej niż FSX/FS2004 .Uruchomienie - nie wiem jak jak dokładnie przebiega to w Ka-50 ale zakładając że rosyjskich maszynach jest podobnie (przy Mi-2 i Mi-24 tak właśnie jest) to w Końcu wyglada to jak trzeba .Działanie przyzadów ich włączanie do pracy sprawdzenie itp to porostu przyjemnosc .W koncu czynności przedstartowe to nie jałowe sprawdzanie.
Po wykonaniu kilku lotów wrażenia jak najbardziej pozytywne .Pierwsze nieco ostrożne ale potem postanowiłem podejsc trochę bardziej zdecydowanie.
Na poczatku trochę wybadałem na ile mniej więcej można sobie pozwolić w dynamicznym manewrowaniu .Ograniczenie się do 2G przy manewrowaniu
i max 3m/s opadania w zawisie to warunki jakie zapewniaja że lot zakończymy normalnym lądowaniem .Jednak potem wymuszone kraksy to jedyny sposób aby sprawdzić jaki model zniszczeń i odwzorowanie fizyki która doprowadza do tych zniszczeń możemy doswiadczyc podczas poszczególnych przypadków lotu.Ograniczonych do zagadnień związanych z manewrowaniem .Nie próbowałem pod tym katem awioniki itp.
Lata się naprawdę przyjemnie .Reakcje na stery wydaja się być w koncu takie jak powinny ,przynajmniej z moich obserwacji z "real life" tak mi się wydaje.Na pewno jakiś pilot będzie mial okazje to przetestować wtedy dowiemy się więcej.
To tyle w naprawdę dużym skrócie .Na koniec mogę powiedzieć ze długo czekałem (jak każdy) ale warto było czekac .
W końcu mamy symulator śmigłowca w pełnym tego słowa znaczeniu na tyle ile jest to obecnie możliwe.
Każdy kto uwielbia latać śmigłowcami a np. takie smaczki jak aerodynamika wirnika ma szczególne znaczenie nie będzie zawiedziony.
A tu 3 screeny ..... fresh paint by Tailor: