Autor Wątek: FSX - Odpalenie silnika po instalacji dodatku Acceleration  (Przeczytany 11868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dysiu

• Gość
FSX - Odpalenie silnika po instalacji dodatku Acceleration
« dnia: Listopada 30, 2008, 16:36:20 »
Witam :004:
Mam bardzo dziwny problem z odpaleniem silników po instalacji dodatku Acceleration problem występuję w większości maszyn śmigłowych (Nie mówię o śmigłowcach).
Gdy próbuje odpalić silnik nie może zaskoczyć śmigło kręci się przez kilka sekund i gaśnie wygląda to tak jakby nie dostawał paliwa. Świeci się lampka niskiego ciśnienia oleju ale nie dawano zacząłem moją przygodę z FSX i nie wiem co to znaczy. Problem jest nawet w tedy gdy włączam misję gdzie samolot już jest w powietrzu silniki po chwili gasną i nie da się go ponownie odpalić. Bardzo proszę o pomoc gdyż prawie w ogolę nie mogę latać śmiglakami jedynie odrzutowcami i helikopterami.  :005:

Proszę trzymać się zwyczajów panujących na Forum. Jest specjalny temat "POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX" - boski logos
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2008, 23:10:39 wysłana przez John Cool »

Zgredd

• Gość
Odp: FSX - Odpalenie silnika po instalacji dodatku Acceleration
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 30, 2008, 18:46:57 »
Spróbuj otworzyć dopływ paliwa na maxa - CTRL SHIFT F4 domyślnie.

Ale dodam, że podobny problem u mnie pojawia się tylko i wyłącznie w przypadku darmowego AN-2 Antonov, mimo otwartego przepływu paliwa samolot nie chce się odpalić. Nawet jak przy trybie slew wyniosę go w powietrze i wyłączę slew - natychmiast silnik gaśnie. :karpik

dysiu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 30, 2008, 21:56:28 »
Próbowałem ale niestety nic :015:. U mnie niestety ten problem występuje w każdym śmiglaku a nawet w wczoraj zauważyłem że łagrze w Robinsonie R22  :005:

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 30, 2008, 22:19:11 »
Ok.Uzyj Shift + E i bedzie git.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 30, 2008, 22:19:46 »
Zwróć uwagę jakie klawisze/osie/przyciski w kontrolerach, których używasz są odpowiedzialne za sterowanie mieszanką. Najlepiej będąc w kabinie sprawdź, jak zachowuje się dzwignia mieszanki. Na pierwszy rzut oka wygląda to tak, jakby jakiś przypadkowo przypisany do tej funkcji potencjometr mieszał.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 30, 2008, 23:15:44 »
Problem jest nawet w tedy gdy włączam misję gdzie samolot już jest w powietrzu silniki po chwili gasną i nie da się go ponownie odpalić.

Zgadzam się, że problemem może być skład mieszanki - szczególnie, że jak rozumiem problem występuje w maszynach z silnikiem tłokowym.

Dźwignia regulacji mieszanki ma kolor czerwony. Jeżeli próbujesz uruchomić samolot na umiarkowanych wysokościach np. w Polsce to przy uruchamianiu ustaw mieszankę na bogatą, ale jeżeli próbujesz uruchomić maszynę na dużych wysokościach np. jakieś lotnisko w Andach to należy mieszankę zubożyć ze względu na rozrzedzone powietrze (silnik tłokowy potrzebuje określonej proporcji mieszanki paliwo-powietrze, choć przy przelotach można zubażając mieszankę nieco zaoszczędzić paliwa) i podobnie wraz ze wzrostem wysokości lotu dajemy więcej powietrza (zubażamy mieszankę paliwowo-powietrzną).

Sprawdź też następujące rzecz:

Czy do osi mieszaki jest przypisany tylko jeden kontroler? Jeżeli podłączyłeś więcej niż jeden kontroler to gra automatycznie przypisze główne osie (przepustnica, mieszanka, skok śmigła) do wszystkich kontrolerów i ... wychodzą głupoty bo jeden kontroler jest na max, a drugi na min. - gra głupieje. Jedna oś musi być przypisana tylko do jednego kontrolera!

Krótki test sprawdzający:

Wybierz samolot Cessna 172, uruchom maszynę za pomocą funkcji CTRL+E. Jeżeli zadziała to zapisz lot, zaznacz go jako domyślny i każdy następny wybrany samolot będzie w pełni uruchomiony (niektóre płatne dodatki nie obsługują funkcji CTRL+E i wtedy nie będzie działało).

Jeżeli wybrany przez Ciebie samolot (śmigłowiec) będzie działał przy takiej procedurze to oznacza, że robisz jakiś błąd w "ręcznej" procedurze uruchomienia silnika. Wtedy pozostaje przeczytać manual lub podać konkretny typ maszyny to zapewne ktoś życzliwy, posiadający ten dodatek pomoże.

Jeśli uruchomienie Cessny 172 za pomocą CTRL+E nie przyniesie rezultatu to problem zapewne tkwi w funkcjach kontrolera.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 30, 2008, 23:18:41 »
A ktoś może latał Antonovem darmowym z avsim ???

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 30, 2008, 23:23:29 »
@ dysiu

Jeżeli Cessna 172 Ci nie odpali z CTRL+E to daj możliwie dużego i wyraźnego screena (albo 2-3 screeny) z widokiem na wszystkie przyrządy w kabinie, może to coś wyjaśni.

dysiu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 01, 2008, 19:59:04 »
Hey
Próbowałem wszystkiego co napisaliście klawiszologia i kontrolery są OK polecenia dotyczące silników nigdzie się niepowarzoną. Mieszankę ustawiałem na 100%(czerwona przepustnica) naciskałem Ctrl+E śmigło się pokręciło i nic  :005:
Daje kilka scenów bo może ja coś robię źle bo nie ukrywam jestem początkujący :002:

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 01, 2008, 20:30:23 »
Sprawdź czy masz paliwo w zbiornikach. Upewnij się, że fuel selector jest ustawiony na BOTH. I daj większe screeny, bo na tych nic nie widać.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 01, 2008, 20:34:14 »
I daj większe screeny, bo na tych nic nie widać.

Dokładnie, daj screeny w formie miniatury, ale w rozdzielczości np. 1280x1024 itp.

dysiu

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 01, 2008, 21:26:49 »

Sory za małe sceny
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2008, 21:32:14 wysłana przez dysiu »

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 01, 2008, 22:04:18 »
Przelacz Mastera i Avionics na Off.Wlacze potem na ON i wlacz pompe paliwowa (fuell pomp).Sprawdz wtedy czy ci zaskoczy silnik.Ustaw gaz na jakies 5%.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 01, 2008, 22:35:55 »
Apropo pompy paliwowej - po co ona dokładnie w Cessnie? :003:
I ponawiam pytanie - czy ktoś latał może darmowym Antonovem z avsim???

dysiu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 01, 2008, 22:36:51 »
Przelacz Mastera i Avionics na Off.Wlacze potem na ON i wlacz pompe paliwowa (fuell pomp).Sprawdz wtedy czy ci zaskoczy silnik.Ustaw gaz na jakies 5%.
Niestety nic :(