Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 228214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #975 dnia: Lutego 22, 2012, 18:28:11 »
Trzeba przeczytać do końca ;)

Zapomnijcie też, że za mniej niż 10-12 tys. zł kupicie auto bezwypadkowe. Każdy jeżdżący po naszych drogach W124 ma za sobą romans z blacharzem. Samochody te trafiały do naszego kraju tylko w dwóch przypadkach. Jeśli w Niemczech nie opłacało się ich naprawiać po wypadku lub wówczas, gdy przebieg przekroczył milion kilometrów...
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #976 dnia: Lutego 22, 2012, 20:00:04 »
Zadbany, niebudzący zastrzeżeń W124 w stanie "taki chciałbym mieć" kosztuje >20kPLN i w Polsce może być trudny do znalezienia. Od około trzech lat ceny zadbanych klinów są minimum na poziomie okulara, z tendencją wzrostową. W przypadku E34 jest tak samo, ale z oczywistych przyczyn podaż jest jeszcze mniejsza- w Polsce na dziś są dwie sztuki.
Nikt normalny dobrowolnie nie sprzedaje zadbanego balerona a tym bardziej bawary bez powodu. Klin za 10-12 tysięcy to wbrew pozorom bardzo przeciętny egzemplarz.
W moim osobistym odczuciu, pomimo wszelkich braków w wyposażeniu i bezpieczeństwie w stosunku do aut współczesnych, są to dwa najlepsze samochody jakie zbudowano. Nie ma, nie było i raczej już nie będzie innego auta, którego tak wiele egzemplarzy co W124/E34 przekroczyłoby wiek 20 lat/przebieg miliona kilometrów. To jest argument którego nie obali żadne "moim zdaniem".

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #977 dnia: Lutego 22, 2012, 20:17:11 »
Spokojnie Panowie, autorzy też mocno uogólniają. Owszem W124 jak i W201 w stanie bardzo zadbanym mogą osiągać astronomiczne kwoty ale to igiełki. Podobnie zresztą z W123, W116, W115 itd. Ale twierdzenie, ż ekazde auto poniżej 12 tyś. to przystanek autobusowy, szczepan, kundel, łupa czy też zajeżdżony wrak to nieporozumienie. Można znaleźć całkiem niezłe egzemplarze taniej tylko trzeba mieć farta, cierpliwość, być wytrwałym i znać temat. Trochę tych for o MB odwiedzam i w galeriach różne auta widziałem. Tak się składa, że mój wujek ma W124, który przyjechał z Niemiec na kołach odkupiony od pilota Huey'a, Ponury też ma Klina z dobrej ręki.

Zresztą porównywanie W124 sprzed 20 lat do "Żezota" 308 i czepianie się bezpieczeństwa, korbek, jest trochę nietrafione. Ja tam zawsze się czuję bezpieczniej w MB niż w "Żeżocie". Wystarczy porównać grubość blach i to co zostanie z tego drugiego po tych 20 latach. Wygląd to też rzecz gustu i mi akurat on pasuje nawet bardzo w stosunku do bezpłciowych przekombinowanych i udziwnionych mydelniczek na ulicach. Zresztą W124 zapracowały na swoją legendę już dawno i nie jest to wyssane z palca. Nawet jak ostatnio byłem w firmie Jetronic na regulacji wtrysku to miałem okazję stać obok DB9 i Audi Q7. Wtedy też Szanowny Pan Krzysztof Wiatrowski oprócz tego, że okazał się bardzo sympatycznym ale i znającym się na rzeczy człowiekiem powiedział fajne zdanie: "Różnica między tymi samochodami a moim jest taka, że mój w takim stanie przejeździ następne 20 lat, a te nie, bo jak coś ma tyle jeździć jak wszędzie jest napisane Bosch made in Indie albo China".

Inną sprawą jest to, że ceny aut też trochę poleciały na mordkę po zawirowaniach z paliwem. Także można coś wybrać. Dlatego proponuję przeczytać artykuł ale specjalnie nie brać go za wykładnie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #978 dnia: Lutego 26, 2012, 12:22:33 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #979 dnia: Lutego 27, 2012, 23:21:53 »
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2012, 07:54:20 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #980 dnia: Marca 01, 2012, 12:32:52 »
Ponury, kolega Maddog znalazł, w końcu, odpowiednie auto dla Waszego charakteru. Organizować jakąś zrzutkę? Bokiem się nie będziemy przejmowali, wyklepie się... Przyznasz, że cud malina? :D
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #981 dnia: Marca 01, 2012, 20:03:58 »
Panowie! Polonez wręcz perfekcyjny - idealna baza pod KJS-ową wyścigówkę.

Swoją drogą przeżyłem nie mały szok gdy dowiedziałem się o 8V MPI, gdyby jeszcze miał wałek rozrządu u góry...

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2012, 20:11:07 wysłana przez KosiMazaki »
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #982 dnia: Marca 02, 2012, 11:08:53 »
No dobra, załóżmy, że krowa jest idealnie sferyczna...
 :121:
... czyli, że mam 9500zł maks do wydania na samochód.

Samochód na długie trasy, wygodny; o konkretnym, ale niewysilonym silniku, najlepiej od razu w gazie; automatyczną skrzynią biegów; klimatyzacją; sensownym kosztem części zamiennych; mile widziane takie dodatki, jak elektrycznie podgrzewane lusterka, czy skórzana tapicerka. Patrzę raczej na samochody japońskie jak Nissan Maxima czy Mitsubishi Galant. Po zakupie jestem w stanie zrobić drobne naprawy mechaniki (jakaś pompa, rozrząd, duperela w skrzyni biegów).

Audi, VW, BMW, Mietek, Opel, Ford, Rover - z miejsca odpadają, niestety napatrzyłem się na to przez ostatnie kilka tygodni.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #983 dnia: Marca 02, 2012, 11:18:33 »
Mazda Xedos?

Na mazdaspeed widuję od czasu do czasu oferty kupna/sprzedaży, w tym budżecie chyba jest całkiem realne i to z zapasem.

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
« Odpowiedź #984 dnia: Marca 02, 2012, 12:12:31 »
To moze ja nieśmiało wtrące.... może Imprezę ? Ciężko będzie tylko o automat np:
http://otomoto.pl/subaru-impreza-gotowy-do-rejestracji-lpg-C22695554.html   
http://otomoto.pl/subaru-impreza-C22969299.html
(kombi jest fajniejsze)
Jeżeli egzemplarz jest ok, to wymieniasz tylko pasek z rolkami i pompę wody ( wystarcza to na 100kkm) i bur bur bur bur bur... :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #985 dnia: Marca 02, 2012, 12:19:07 »
Mazda Xedos?
Mazdy 6'tki wyglądają ciekawie, jak tam u nich z niezawodnością ? Miałem do tej pory tylko do czynienia z 3'kami.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #986 dnia: Marca 02, 2012, 12:32:19 »
Hmm, Mazdy 6 nie kupisz za tyle, miałem na myśli Xedosa 6, 9, ewentualnie "zwykłą" 626,  ale to trudniej o luksusy których poszukujesz. Co do awaryjności, musisz popatrzeć na mazdaspeed, ja mam 3'kę więc to zupełnie różne samochody.

ZTCW V6 2.0 jest całkiem fajny, ale mocno upakowany.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #987 dnia: Marca 02, 2012, 12:49:05 »
6-tka, znaczy ten segment Mazdy - czyli "626", "Xedos 6" no i "6"  :121:

Podoba mi się ta Maximka :
http://otomoto.pl/nissan-maxima-C22964552.html

Tylko zdjęcia trochę leciwe i delikatnie mówiąc niepełne. Hondy Accord też widziałem spełniające kryteria, tylko nie wiem jak tam z częściami sprawa stoi, czy też działaniem silnika na gazie.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #988 dnia: Marca 02, 2012, 13:03:05 »
Jeździłem taką Maximą ale chyba starszą trochę. Wersja hamerykańska, więc miała wszystko, co sobie zyczyłeś. Bardzo miłe auto. Maximą się płynęło, nie jechało. Jedyna, ale dla mnie bardzo wkurzająca rzecz, to było radio, taktowane co pół mhz po amerykańsku i w związku z tym słabo odbierało u nas. Ogólnie nie pogniewałbym się i dziś nią jeździć, choć paliwo już dwa razy droższe niż wtedy.

Poprawki ortograficzne i interpunkcyjne. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2012, 13:05:34 wysłana przez Zefirro »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #989 dnia: Marca 02, 2012, 13:05:08 »
Kup sobie Alfę 156 1.9 JTD.
Silnik diesla o tej pojemności spala ok 6l /100km (czasem mniej), zapewniając dynamikę dużo lepszą niż silniki benzynowe o podobnej pojemności.
Ceny sa śmieszne ...

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "