Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 228343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #1350 dnia: Marca 20, 2013, 13:28:27 »
hey.
Szybkie pytanie: miał ktoś do czynienia z samochodami typu  Peugeot 407 lub Citroen C5 ?
Mam na mysli samochody z silnikami diesla o pojemności 2 litry i powyżej.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #1351 dnia: Marca 20, 2013, 15:49:47 »
Chciałbym Was prosić o wsparcie mojego Cougar Klubu w konkursie Forda na facebooku. Dzięki Waszym głosom mój klub może zaprezentować się na targach Motor Show w Poznaniu i otrzymać swoje stoisko. Z góry dzięki za oddane głosy :)

https://apps.facebook.com/siedmiu-wspanialych/index.php/gallery/work/id/27431363603272/h/4dc5503131168a17906b4c95317cade5
PFS_milo

« Odpowiedź #1352 dnia: Marca 20, 2013, 16:31:03 »
Poleciał głosik. :)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1353 dnia: Marca 20, 2013, 19:12:18 »
hey.
Szybkie pytanie: miał ktoś do czynienia z samochodami typu  Peugeot 407 lub Citroen C5 ?
Mam na mysli samochody z silnikami diesla o pojemności 2 litry i powyżej.

Ramm.

Bujam się 11 letnią Xsarą Picasso 2.0HDI 90KM. Przebieg 180tys km przynajmniej ten oficjalny. Sprowadzona z Niemiec jako 5-latka z przebiegiem 98tys.
Silnik mułowaty, ale oszczędny, cichy i bezproblemowy. Idealny do turlania się z rodzinką (zwłaszcza w autobusowej obudowie "Pikusia") :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1354 dnia: Marca 20, 2013, 21:05:58 »
Trochę jeździłem służbowym C5 pierwsza wersja (prawdopodobnie - 107 KM - szczerze nie pamiętam).

Nie ma wygodniejszego auta, nawet Mieczysławy mogą się schować (ponoć tylko Mastodont z Pullmanem był taki wygodny - nie jeździłem). 

Mój był niezawodny. Potworne koszty naprawy i nie każdy majster daje rade.

Motor - wrażliwy na paliwo (ja miałem kartę na tankowanie na lepszych stacjach), ale jak ktoś oszczędzał, to stał po krzakach. Kultura pracy- bardzo wysoka, oszczędność na bardzo dobrym poziomie. Klasyka - dbanie o turbinę, dbanie o wymiany oleju, płynów, brak barbarzyństwa w traktowaniu i nie powinno być kłopotu.

Usterki - ja, przez 1,5 roku nie miałem żadnej poważnej, choć auto było już nie nowe. Wcześniej należało do samego bossa, który dość normalnie traktował auta, czyli jako środek szybkiego transportu z punktu A do B. Bez przesadnego rozczulania, ale z zachowaniem zasad eksploatacji. Podobnie ja traktowałem C5.

Wszędzie pisano o elektryce, o jej dziwactwach. Cóż, czasem się włączały wycieraczki, albo nie domykało się okno, ale można było to przeżyć. Nie stawał na środku drogi, ale w listopadzie wyglądało to dość dziwnie, jak facet w czapce i kurtce jedzie z otwartym oknem. Pomagało 'ostygnięcie' samochodu, albo reset.

Jedna wada, dość zauważalna, to zimna kabina, przez długi czas po rozruchu. Chyba Francuzi nigdy  sobie nie poradzą z ogrzewaniem. Niemcy, w końcu (niektórzy) przeżyli rosyjską zimę i mają traumę, dlatego cisną na ciepełko, natomiast koguty bez przerwy siedzą w Sait-Tropez, więc im ciepło niepotrzebne. Za to klimatyzacja działa sprawnie.

Takie, luźne spostrzeżenia, prawie całkowicie już zatarte, przez czas. W sumie, za te pieniądze polecam do kanapowego jeżdżenia, ale chyba lepiej wybrać coś z benzyny. Kupić, bym nie kupił, przy obecnym stanie mojego budżetu, choć na moje błota by się przydał. Trochę bym się bał, bo można trafić lumpa i tłuc głową o ścianę. Ale do odważnych świat należy, w końcu są klienci na VelSatisa i też chwalą, nawet jak im magiczna karta włącza antynapad.

PS. Dobrze trzyma się drogi, można sprawnie jeździć. Nie ma wrażenie pontonu. To chyba wszystko, co pamiętam. :D
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1355 dnia: Marca 20, 2013, 21:16:41 »
bip3r  - jeździłem Partnerem z takim silnikiem. Bardzo wygodne auto z silnikiem bez wynalazków. Minus - pamiętam jakieś koło do napędu paska, które wytrzymywało tylko 50kkm ... reszta absolutnie bezawaryjna.
Mnie chodziło o te nowsze silniki o mocy około 140 KM i wyżej.

tichy - dzięki za uwagi :-)

Ramm.

« Odpowiedź #1356 dnia: Marca 20, 2013, 22:28:01 »
2.0 hdi w Picasso, Berlingo itp to zupełnie co innego niż te montowane w 407 oraz C5. To nowsza konstrukcja współpracy PSA i Forda. Od kilku lat naprawiam francuzy. Należy uważać na silniki z zasilaniem firmy Delphi, wtryskiwacze bardzo wrażliwe na paliwo słabej jakości. Koło dwumasowe potrafi "urwać" sie po 100 tys km. Auto z tym silnikiem nie nadaje sie do jazdy po mieście, filtr FAP szybko sie zapycha. Raz na jakiś czas należy "przegonić" za miastem. Rzadko zdarzają się problemy z turbinami. Co innego 1.6 hdi. Wymieniłem już dziesiątki turbin w 1.6 hdi.
Co do zawieszenia to dosyć trwałe. W autach z początku produkcji to mogą się pojawić problemy z ogrzewaniem wnętrza . Padają silniczki serwomechanizmów lub urywają się klapki odpowiedzialne za sterowanie ciepłym-zimnym nawiewem.
Bardziej polecam 2.0 hdi 136 lub 140 km niż słaby i awaryjny 1.6 hdi.

Ort. + ogonki (poprawiłem, ale nie zaznaczałem). Grover
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2013, 00:38:43 wysłana przez Grover »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1357 dnia: Marca 21, 2013, 14:48:10 »
Kujawiak - dzięki za informacje ;-)

Ramm.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1358 dnia: Marca 30, 2013, 23:35:02 »
Zaczynam się tym irytować. Od trzech tygodni odczyniam czary w sprawie pogody przy moim motocyklu i nic. Do tego stopnia, że nawet akumulator obraził się i nie chciał kręcić.

Przeniesione z wątku o pogodzie. Mekki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2013, 15:09:52 wysłana przez Mekki »
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #1359 dnia: Marca 30, 2013, 23:41:57 »
Pewnie nie wyciągnąłeś na zimę... ;)Ja co roku kupowałem nowy.
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1360 dnia: Marca 31, 2013, 00:18:14 »
Nigdy nie wyciągam na zime akku, bo stoi w ciepłym garażu. Podładowuję go i odpalam od czasu do czasu.
NA PLASTERKI !!!

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1361 dnia: Kwietnia 03, 2013, 08:36:20 »
Jak wspominałem już grzebałem przy mojej "kozie" i skrżyłem się na akumulator. Dokonałem odkrycia, że mam go tej samej firmy co...Dreamlinery. Hmmm, ja motocykl odpale na zapych...
NA PLASTERKI !!!

Offline Rolam

« Odpowiedź #1362 dnia: Kwietnia 03, 2013, 10:04:13 »
Sobie grzeb, ale
A. Ile sezonów ma to aku?
B. Odpalanie odpalaniem, ładować 2x mcu zimowym co najmniej :P
C. de facto najlepiej odłączony :P A że Yuasa? Oznacza tylko dobry gust właściciela :P

Barbarzyńca techniczny... :P
Wyleczyłem sie palenia na pych jak KiloFazera odpalałem... nie dość że zadyszki dostałem to jeszcze cyrkowe manewry odstawiłem jak załapał... :D
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #1363 dnia: Kwietnia 03, 2013, 12:48:03 »
Ja od odpalania na pych jestem zwolniony. Włoskie piękności tak plebejskiego traktowania nie tolerują  :evil:.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1364 dnia: Kwietnia 03, 2013, 13:21:48 »
Gwoli wyjaśnienia. Ja nigdy swojego nie pchałem i nie mam zamiaru. Jestem na tyle wygodny, że prędzej kupie nowy akumulator na stacji benzynowej niż był miał ganiać po ulicy z 750.
NA PLASTERKI !!!