Autor Wątek: Wasze pomysły konfiguracji joysticka  (Przeczytany 8508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wasze pomysły konfiguracji joysticka
« dnia: Grudnia 10, 2008, 13:44:47 »
Planowałem już założyć taki wątek dawniej ponieważ zawsze z tym miałem problem, otóż nigdy sam nie potrafię dobrze dobrać konfiguracji joysticka do sima.

Można by powiedzieć że jak będę grał to sam sobie ustalę, ale jednak wolę zacząć z czyjąś konfiguracją żeby nabrać dobrych nawyków, głownie proszę o to z tego powodu iż nie wiem jak działają Szkwał, Rubikon i tym podobne. Tym bardziej że jeszcze czekam na grę i ma wnet przyjechać.

Poszukuję konfiguracji do Saiteka Cyborg Evo, jak na razie nie posiadam FreeTracka/TrackIRa oraz pedałów. Jeśli by ktoś zechciał zamieścić swój config (niekoniecznie do Cyborga Evo, innym mogą się też przydać) to proszę też zamieścić jakiś drobny opis czy jest przygotowany pod FreeTracka/TrackIRa, pedały oraz ogólne jego funkcjonalności.

Oczywiście jeśli się nazbiera jakaś sensowniejsza baza configów (pod software joysticka lub pod grę) to będę co jakiś czas wysyłał jednemu z moderatorów gotową zawartość aby aktualizował ten post.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2008, 13:50:49 wysłana przez Stachoo »

John Cool

• Gość
Odp: Wasze pomysły konfiguracji joysticka
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 10, 2008, 18:29:37 »
Ja akurat jestem w podobnej sytuacji co Ty. W moim "kokpicie domowym pierwszym i ostatnim"  :118: dysponuję w zasadzie tylko Cyborgiem Evo, bez extra dodatków typu Track IR, pedałów itp. (choć na te w związku z DCS odczuwam ostatnio pewną potrzebę).

Generalnie nigdy nie bawiłem się Profiler'em do tego joysticka - częstokroć go nawet nie instalowałem, gdyż zazwyczaj, poza podstawowymi osiami i wbudowaną przepustnicą, nigdy nie korzystałem z więcej niż 6 podstawowych przycisków na drągu + hat. Resztę funkcji wywoływałem z klawy bądź za pośrednictwem mychy.

Ale w przypadku zabawy z Ka-50 BS zaczynam rozważać czy nie napisać sobie sensownego profilu aby skrócić wykonywanie niektórych czynności, bo póki co to ogólnie się bawię klikaniem myszką :P Nie przysiądę jednak do tego wcześniej niż ok. Bożego Narodzenia.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 10, 2008, 19:04:59 »
No przydało by się coś sensownego ułożyć, również z klawiszami w stylu alt na joysticku.
Co do TrackIRa ja właśnie skończyłem lutować stelaż FreeTracka ;]

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 10, 2008, 20:40:57 »

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 12, 2008, 19:51:09 »
Może się komuś przyda, znalezione na SimHQ wersja pr0 dla X52.
http://www.filefactory.com/file/923d41/n/Black_Shark_zip
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2008, 21:40:10 wysłana przez Ger0nim0 »

Offline Hegemon

• *
  • DCS Pilot na L4
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 15, 2008, 22:57:01 »
Jak w temacie, mój profil do saitek x52 z rozszerzeniem pr0 i i mapką klawiszy w formacie doc.
Profil nie jest kompletny lecz z czasem to się zmieni, jak na razie skupiłem się na systemie uzbrojenia i podstawowych funkcji kontrolowania lotu.

http://rapidshare.com/files/173692482/Profil_x52.rar.html

Z góry dziękuje za uwagi dotyczące profilu.
"Źle, źle zawsze i wszędzie"

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2009, 16:54:01 »
Witam!

Znalazłem gdzieś taki profil   http://rapidshare.com/files/182121292/DCS_Blackshark.pr0  Bardzo rozbudowany.
Mam mały z nim problem po wybraniu go w profilach po włączeniu gry nic nie działa tylko jak wciskam poszczególne przyciski wyświetla się na MFD np: Fire B - Uncage SHKVAL  tylko ,że to nie działa.
Nie wiem co robię źle. Może coś jeszcze trzeba aktywować,przypisać ?
Może ktoś sprawdzi i odpisze co może ja robie nie tak.

Z góry dzięki
Robert
Skoczek spadochronowy 370 + 
  Czasza Sabre 2 150
    Pokrowiec Javelin Odyssey  J3K
       Raaadość w sercu z latania

« Odpowiedź #7 dnia: Października 15, 2009, 12:52:05 »
Witam kolegów.Tez mam BS używam Saiteka X-52 Pro i pedały Saiteka.Do konfiguracji używam oprogramowania Saiteka.W BS mam jedynie ustawione przepustnice ,pedały.Resztę klawiszy ustawiam w profilach saiteka bo jest to praktyczne i wygodne (bynajmniej dla mnie).Różnica pomiędzy ustawieniem joya w samej grze a ustawieniem gotowego profila pod BS jest taka,że w grze da się ustawić tylko tyle przycisków ile jest dostępnych (tzn tyle ile masz do dyspozcji na joyu) natomiast oprogramowanie daje możliwość ustawienia roznych kombinacji klawiszy (zmiana modów -- dla tych którzy uzywają x-52 lub x-52 pro) więc możliwośći ogromne.Sam od czasu jak mam BS ustawiam swój profil i nie wszystko mam jeszcze ustawione.Jak ustawie chetnie moge udostepnić plik z ustawieniami.
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #8 dnia: Października 16, 2009, 16:35:47 »
Moja propozycja dla posiadaczy CH Product :
Ch Product Pro Pedals - Flight Control Rudder
                                - Wheel Brake

[załącznik usunięty przez administratora]

[załącznik usunięty przez administratora]

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 16, 2009, 21:13:55 »
Drobne OT: następnym razem wrzućcie Darczano fotki na imageshacka lub fotosik (albo inny serwer hostujący). Szkoda to trzymać na serwerze na którym stoi Forum tym bardziej że ilość odwiedzin rośnie.

« Odpowiedź #10 dnia: Października 17, 2009, 18:31:36 »
John Cool – witaj i proszę wybacz. 
Wstyd się przyznać, ale nigdy na żadnym forum nie załączałem do wypowiedzi obrazków, itp. Szukałem działu z opisem jak to zrobić, lecz mam nadzieję, że go nie ma. Inaczej świadczyło by to, że go pominąłem. Jeśli jest to przepraszam również i za to.
Jeśli się da przenieść jeszcze teraz, to proszę o przeniesienie, lub zrobienie by było „ok.”.
Następnym razem będzie lepiej – człowiek uczy się całe życie ;D.
Pozdrawiam !

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Października 17, 2009, 19:50:53 »
Używanie zewnętrznego hostingu ma jeszcze jedną zaletę. Na forum folder z załącznikami szybko się wypełnia i raz na jakiś czas trzeba go opróżnić. Wtedy załączniki znikają.

Ps. Nikt Ci nie ma za złe, każdy kiedyś zaczynał.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #12 dnia: Października 17, 2009, 21:35:58 »
Witajcie!

Następnym razem będzie tak, jak być powinno - obiecuję.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 28, 2012, 19:48:59 »
Witajcie koledzy!

Mam prośbę do Was a mianowicie chodzi mi o ustawienie czułości dla Ch Product (Fighterstick, Pro Throttle, Pro Pedals) w symulatorze DSC A-10C.
Jako, że nie latałem nigdy na samolotach bojowych, jak pewnie wielu z Was, ale może znajdzie się ktoś kto ma ustawione czułości chociaż w przybliżeniu odpowiadające siłom występującym na prawdziwych bojowych maszynach latających. Chociaż mam świadomość, iż takich ustawień może się po prostu nie da ustawić.
Warto przybliżyć ten temat, i jeszcze urealnić bardziej Nasze latanie. Wydaję się mi, że mało kto z Nas grzebie w ustawieniach czułości układu sterującego. A chyba warto...
Pozdrawiam Was serdecznie!

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 23, 2012, 07:12:59 »
Poniżej link z plikami konfiguracyjnymi dla Logitech G940 do Ka50 oraz A10. Profile znalazłem w sieci, wykonane zostały przez różnych użytkowników. Sam z nich korzystam  z drobnymi  poprawkami. Przy każdym profilu znajduje się plik tekstowy z dokładnym opisem i funkcjonalnością. Mam nadzieję że się komuś przydadzą.   

https://rapidshare.com/files/576437232/DCS Logitech Flight System G940 Profils.rar
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski