Autor Wątek: System L-140 Otklik - pytania  (Przeczytany 5975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

System L-140 Otklik - pytania
« dnia: Grudnia 14, 2008, 18:24:00 »
Panowie jak uruchomić system ostrzegania MAWS ??
Ostrzeżenia o nadlatujących rakietach otrzymuje tylko od skrzydłowego.

// -----------------------------------------------

Stworzyłem nowy wątek na takie pytania odnośnie tego systemu, może kilka ciekawych spostrzeżeń napiszą też inni.
John Cool.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2008, 18:50:03 wysłana przez John Cool »

John Cool

• Gość
System L-140 Otklik - pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 14, 2008, 18:47:11 »
art.pl, niedługo po swoich wrażeniach już napisałem refleksję jak wyglądają systemy ostrzegania w wersji Ka-50 jaką dysponujemy w symulatorze. Można o tym poczytać tutaj. A moje subiektywne wrażenie o MAWS wynikało z pewnych opcji dla n00bów które niechcący zostawiłem odhaczone.

Masz w zasadzie dostępny tylko system wyrzutników UW-26 + system ostrzegania przed opromieniowaniem lasera L-140 Otklik - ostrzeże cię on tylko jak weźmie cię na cel stacja celownicza z innego śmigłowca, SKO czołgu czy BWP itp. zagrożenia. Jednym słowem wszystko co ma dalmierz/podświetlacz laserowy. Urządzenie może informować Cię też o przejściu z trybu podświetlania na tryb dalmierza lasera, który właśnie Cię oświetla.

Czemu ED tak zrobiło - niestety nie wiem. Powinien być jeszcze dostępny system Mak-UFM, który dopiero to jest klasycznym MAWS. Ale niestety musimy sobie radzić bez niego.

||**Boberros**||

• Gość
Odp: System L-140 Otklik - pytania
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 14, 2008, 19:05:48 »
Ponoć ten Ka-50 jest taki ubogi bo wersje, które latają w armii są właśnie takie ubogie, proste bez innych fajnych rzeczy. Taki słuch mnie doszedł gdy samo wcześniej się pytało dlaczego to pudło nic nie ma.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 14, 2008, 19:30:46 »
W zasadzie maszyny armijne oraz z Torżoka (egzemplarze z serii protoypowej '014' oraz '018' oraz przedseryjne od '20' do ostatnio widzianego '26') różnią się dość znacznie wyposażeniem. Na kilku egzemplarzach Mak-UF był widoczny o ile mnie pamięć nie myli.

Najbardziej wypaśny jest obecnie Ka-50 nr '25'... a z systemem SPO-32 Pastel (jeśli go już zamontowali) może być już w ogóle zabawnie, bo w ostatnich wersjach jest to nie tylko klasyczny RWR ale również programator pocisków przeciwradiolokacyjnych - co w przypadku jego ew. wymodelowania rozszerzyłoby uzbrojenie Ka-50 o pociski przeciwradarowe Ch-25MPU :karpik Ale na taki wariant de lux bym nie liczył.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 14, 2008, 20:43:02 »
Dzięki za odpowiedz
Chociaż to dziwne , że K- 50 jest wyposażony w tak ubogi zestaw ostrzegania
Co do systemów wyrzutników UW-26
Jest dość skuteczny , można programować ilość i czas wystrzeliwanych flar ,chociaż brakuje mi automatu , który by śledził nadlatującą rakiete i w odpowiednim czasie wystrzelił flare
Ale chyba za dużo wymagam po ruskiej maszynie :002:

// ---------------------------------------

art.pl, ale pisownia i interpunkcja! Już kiedyś Ci zwracano uwagę. John Cool.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2008, 21:48:28 wysłana przez John Cool »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 30, 2008, 12:13:44 »
Takim automatem śledzącym mogłoby być właśnie urządzenie Mak-UF, pracujące w podwójnym paśmie IR/UV i zdolne wykryć zbliżające się pociski rakietowe, w tym między innym również rakiety IR krótkiego zasięgu... a w dogodnych warunkach nawet niektóre ppk (nie ma się co śmiać, do śmigłowców też z tego strzelano w real life).

Jak używać systemu LWR w DCS World?
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 29, 2013, 18:47:21 »
Czy w DCS World ten system działa inaczej niż BS1 system LWR. Wlatuje w obszar namierzania i nie włącza się sygnał ani lampka ostrzegawcza. W BS1 włączało się to automatycznie czy w DCS trzeba coś dodatkowo włączyć?

Nazwa tematu + pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2013, 14:45:06 wysłana przez John Cool »

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 31, 2013, 18:16:59 »
A jak już w temacie to ponowię moje pytanie odnośnie systemu.

Jakie typy jednostek w DCS posiadają lasery, które mogą być wykryte jako znacznik celu zamiast dalmierza (otklik ma dwie lampki, jedna oznacza dalmierz, druga znacznik celu)?
Chyba tylko raz zapaliła mi się lampka znacznika celu, a w DCS nie jestem nowicjuszem.

Wiem, że BMP-3 posiada pociski kierowane laserowo, ale nigdy w DCS takiej sytuacji nie miałem, abym miał zapaloną lampkę designator przez BMP-3 oświetlającego mnie.

A tak nawiasem pomysł z nowym wątkiem całkiem niezły, ale można by go przekształcić w ogólny wątek o systemach ostrzegania. Również tych, których w DCS brakuje.