Autor Wątek: Zgrywanie (ustawienia) broni pokładowej.  (Przeczytany 3721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zgrywanie (ustawienia) broni pokładowej.
« dnia: Grudnia 23, 2008, 17:45:14 »
Witam.
Przyznaje sie do małego lenistwa. Sprawdzałem tylko wyszukiwarkę i właściwie nie znalazłem odpowiedzi do nurtującego mnie od dawna pytania. Czy ustawienie zbieżności karabinów było określone z góry przez jakąś instrukcję czy było indywidualnie dobierane przez pilotów? Latam w iłku i ciekawi mnie jakie jest najpopularniejsze (najbardziej optymalne) ustawienie KM-ów i działek.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2008, 12:42:13 wysłana przez Razorblade1967 »

Odp: Ustawienie celownika samolotowego
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 23, 2008, 23:01:16 »
W zasadzie ustawienia były "fabryczne", ale piloci przeważnie dostrajali je według własnego uznanie. W książce B. K. Buchwalda "316 Warszawski Dywizjon Myśliwski" autor pisze, że w samolotach RAF-u było to 300 jardów (273m), Polacy natomiast ustawiali poniżej 200m (str.42).
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 23, 2008, 23:34:41 »
Tak właśnie mi się wydawało że ustawienia były od górnie narzucane, a pomimo to je zmieniano. Musiał bym pogrzebać w MXXW, wydaje mi się że tam była wzmianka o którymś z niemieckich pilotów który kazał ustawić swoją "artylerie" na wprost. Latał chyba na Sturmbock-erach i walczył z alianckimi bombowcami nad III Rzeszą.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 24, 2008, 15:42:05 »
Foka to dosyć mało reprezentatywny typ, ze względu na dosyć unikalne rozwiązanie zabudowy uzbrojenia, a mianowicie działka 20 mm umiejscowione w u nasady skrzydeł i strzelające przez śmigło ( ..w większości przypadków, gdy raz nie wyszło to ruscy 3 miesiące potem na parchu dopisali FN )
Takie rozwiązanie ma dosyć mordercze właściwości, bo łączy celność uzbrojenia zainstalowanego w osi długiej maszyny, oraz masę salwy uzbrojenia skrzydłowego. Niewielki rozstaw luf nie wymaga tak dokładnego zestrojenia uzbrojenia w punkt. W Zasadzie przy strzelaniu w terrorbombery, chyba lepiej jak strzelają po torach równoległych. :)

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 26, 2008, 23:53:27 »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 27, 2008, 11:06:47 »
A o ustawianiu celownika to kiedy będzie?

pozdrawiam
ROB

Odp: Zgrywanie (ustawienia) broni pokładowej.
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 27, 2008, 12:34:09 »
ROB racja, moja wina. Źle zatytułowałem wątek. W Iłku nie masz możliwości ustawienia celownika, a mi chodziło przede wszystkim na zgrywaniu KM-ów i działek bo to można ustawić w simie. Tak więc prośba do moderatorów o zamianę tytułu wątku na "Zgrywanie (ustawienia) broni pokładowej" Dziękuję i przepraszam za małe zamieszanie.

Tytuł zmieniony. Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2008, 12:43:03 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 27, 2008, 19:10:01 »
Tutaj na przykład ustawienia fabrycznego wczesnych P47:

Dodam, że celownik był tak ustawiony że inny P47 w odległości 450 stóp wypełniał okrąg celownika (rozpiętość skrzydeł była równa średnicy)

Tyle oficjalnie w manualu można wyczytać.

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 30, 2008, 22:56:35 »
Opis ustawienia artylerii na FW-190 wg opisu modelu z Shockwave Productions

The harmonization ranges for each pair of guns are:
Two MG 17 guns at 300 metres or 330 yards. Two MCi 151/20 guns at 450 metres or 490 yards.
Two Oerlikon FF 20-mm guns at 250 metres or 270 yards.

The gun lines of the MG 17 guns are not symmetrical about the vertical centre line. The port gun converges whereas the starboard gun
diverges with the result that they cross over 1 ft 2 in to starboard. This may be due to incorrect harmonization.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 01, 2009, 17:27:58 »
Ale jaja panowie :D, stary sturmovik mnie znowu zaskoczył, po ..7 latach. Moje ulubione ustawienia uzbrojenia dla FW-190 to... 500 m dla wewnetrznej pary MG151 i 250 m dla zewnętrznej pary działek.
Cóż,  można zaryzykować tezę iż balistyka jest całkiem pooprawnie odwzorowana.

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 03, 2009, 16:10:58 »
A mnie zdziwiło że ustawienia były na takich "dużych" dystansach. W porównaniu z ustawieniami broni pokładowej u naszych pilotów gdzie często ustawiana była poniżej 200m. Z drugiej strony Foki nie były by chyba bezpieczne po salwie z takiej odległości przy swojej artylerii (odłamki, eksplozje).
 Nie mogę znaleźć ustawień dla Messerschmittów, a to mnie interesuje w szczególności. Wszędzie podają rodzaj uzbrojenia bez ustawień. Szukam dalej :001:

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 03, 2009, 22:04:11 »
W porównaniu z ustawieniami broni pokładowej u naszych pilotów gdzie często ustawiana była poniżej 200m.

Tylko co rozumiemy przez "naszych"? W której fazie DWS? - ustawienia km w P-11 z km-ami 7,92mm w kampanii wrześniowej czy ewentualnie Hurricane'a z km-mami .303 w bitwie o Wielka Brytanię (też spotkałem się z "bliskimi" ustawieniami km, ale właśnie w tych okresach wojny) gdy  musiały być inne niż maszyn z wkm 12,7-15mm czy działkami. To moim zdaniem wynikało z charakterystyki broni i amunicji.

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 03, 2009, 23:45:51 »
Tylko co rozumiemy przez "naszych"?
Myślę, że Rafał chciał powiedzieć, że chodzi o pilotów PSP na Zachodzie ( w myśl mojego posta).
Co do Messerschmittów, to nie jestem pewien ale chyba w książce "Myśliwskie Asy Luftwaffe" pisali, że Joachim Marseille miał zestrojone poniżej 100m (niestety nie mogę teraz dokładnie tego sprawdzić gdyż powyższą książkę miałem tylko pożyczoną i to dawno temu :015:)
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 04, 2009, 00:06:53 »
Razorblade1967 myślałem o początkowej fazie walk do BoB włącznie.

akbar Joachim Marseille to miał tylko jednego konkurenta jeżeli chodzi o zestrzeliwanie przeciwników... siebie samego :002: i z tego co o nim czytałem to w jego wypadku określenie strzelania z odległości widzenia białek oczu przeciwnika to było by jeszcze za daleko :003: wiec wcale bym sie nie zdziwił na tak krótkie ustawienie broni pokładowej.