Autor Wątek: Zakup wiatrówki - co wybrać?  (Przeczytany 14286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Zakup wiatrówki - co wybrać?
« dnia: Grudnia 30, 2008, 18:52:52 »
Witam Szanownych Kolegów!

Naszła mnie nieodparta chęć, aby w ramach nieustającej Gwiazdki, sprezentować sobie wiatrówkę, tzn. karabinek z celownikiem optycznym (koniecznie!).

Ponieważ na ww. sprzęcie nie znam się zupełnie, chciałbym prosić jak zawsze niezawodnych Experten o radę.

Jaka firma, model, na co zwracać uwagę etc...
Na Allegro dość duży wybór, jednak nie chciałbym kupić jakiegoś szajsu.

Acha, budżet - of kors jak najmniejszy  :001: , no -  powiedzmy max 300 PLN.

Bis zum bitteren Ende.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: Zakup wiatrówki - co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 30, 2008, 19:18:42 »
Masz na myśli karabinek czy pistolet :011: Bo ja bym kupił sobie chętnie właśnie Waltera CP99 a nie jakiś wielki karabinek...
11:05 PM

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 30, 2008, 19:57:36 »
....wiatrówkę, tzn. karabinek z celownikiem optycznym (koniecznie!)
... nie chciałbym kupić jakiegoś szajsu
... budżet[...] powiedzmy max 300 PLN.

Obawiam się Zack, że te trzy założenia nieco się kłócą. Za ta kwotę otrzymasz raczej to czego nie chcesz ...

1. Celownik optyczny: żeby miał sens to proponuję 4x20 (większe powiększenie czy regulowane powiększenie w wiatrówce nie ma sensu). Ostatnio pomagałem wybrać znajomemu w sklepie (stacjonarnym, a nie internetowym - tani celownik to ja jednak muszę wziąć do ręki) Militaria.pl w Bydgoszczy i ceny tanich, ale jeszcze sensownych celowników do wiatrówek oscylowały około 100zł. Nie radzę wybierać tych w cenach poniżej ~90PLn bo pożytku z tego tyle co z lornetki kupionej na bazarze.

2. Osobiście nie polecałbym do celownika optycznego wiatrówki łamanej (chyba, że broń sensownej firmy). W przypadku mechanicznych przyrządów wyrabianie się elementu ruchomego nie ma znaczenia bo przyrządy są na lufie, ale celownik optyczny jest na komorze mechanizmów. Do celownika optycznego radziłby raczej wiatrówkę np. zapinaną prętem pod lufą. Osobiście akurat mam starą (ma prawie 20 lat - jeszcze na pozwolenie) wiatrówkę właśnie łamaną Weihrauch HW30 z celownikiem 4x20 - broń z firmy średniej (obecna cena ok. 650-700zł - bez optyki) i wszystko jest OK, ale z tanimi wiatrówkami są problemy.

3. Nie siedzę w wiatrówkach (swoją kupiłem dawno - zanim po 2 latach dostałem pozwolenie na broń sportową), ale na pewno nie polecam taniej "chińszczyzny". Z popularnych na rynku firm tanie wiatrówki oferuje np. Norkonia czy Blazer, ale z tego co wiem nie oferują dobrej jakości produktów.

Moja rada jest taka - poczekać i kupić sprzęt w łącznej kwocie (karabinek i optyka) ok. 600-800 zł (np. CZ czy Weihrauch). Lepiej kupić coś z czego będziesz zadowolony niż coś co będzie przyczyną stresu. Zakup za 300zł moim zdaniem to chybiony pomysł.

Nie polecam też zakupu internetowego - chyba, że w razie czego czas boksowania się z reklamacją nie ma dla Ciebie znaczenia. Przy tanich wiatrówkach reklamacje są bardzo prawdopodobne.

Najlepszą opcją byłby zakup wiatrówki używanej, dobrej firmy od kogoś zaufanego, o kim wiesz, że rozsądnie obchodzi się ze swoim sprzętem (może ktoś kupił sobie nowy sprzęt i mu stary zawadza) - wtedy są szanse na dobrą broń w cenie tych 300zł.

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 30, 2008, 20:03:35 »
Wiatrówki made in rynek oczywiście odpadają  :002:. Nie polecam także tanich łamanych wiatrówek, jeśli już to boczny lub dolny naciąg. Polecam wiatrówkę która miałem okazję sprawdzić:
http://www.militaria.pl/baikal/wiatrowka_baikal_izh-60_4,5_mm_p3515.xml?cat=867
Jeśli chcesz coś tańszego to może to:
http://www.militaria.pl/crosman/wiatrowka_crosman_1077_4,5_mm_p2566.xml?cat=867
Nie strzelałem z niej, ale ma bardzo dobrą opinię, jej moc nie powala, lecz do zabawy jak znalazł. Naboje CO2 są tanie, a przy tym nie trzeba przeładowywać jej po każdym strzale.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 30, 2008, 20:12:00 »
Kiedyś, gdy miałem podobny dylemat trafiłem na forum na którym był opisany przypadek obcięcia kciuka i fragmentu palca wskazującego przez wiatrówkę z naciągiem bocznym. Bardzo mnie to zniechęciło do takiego sposobu ładowania. Ponad to gość miał problem z jakimkolwiek odszkodowaniem, gdyż sprawa dotyczyła "chińszczyzny". Ów post miał wydźwięk przestrogi przed kupnem byle czego.
Jeśli o mnie chodzi to nabyłem łamaną taniość z celownikiem optycznym (20PLN), całość rozklekotana, ale do puszek z Juniorem strzelamy. Po zdemontowaniu lunetki młody wie co należy zgrać by trafić w cel. Na strzelania do 15 m. OK.

Online syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 30, 2008, 20:17:36 »
Mogę się zareklamować? :D

Zapraszam na www.arobron.pl
W kwocie do 300zł polecę Ci  BMK 19.
Aktualnie chyba w promocji za 299zł.
Jak chcesz kupić dobry sprzęt z lunetą (mówimy o przystępnych dla normalnego Polaka cenach) to najlepiej przyszykować coś około 500-600zł.

Możemy się dogadać to i jakiś rabacik dostaniesz :D

Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 30, 2008, 21:13:26 »
A na wiatrówki >17J trzeba mieć przy kupowaniu zezwolenie (wiatrówka jest kupowana na nazwisko i dane?) czy tylko do jej użytkowania?

Online syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 30, 2008, 21:18:58 »
Powyżej 17J- przy zakupie wystarczy dowód, sprzedawca powiadamia policję, a właściciel rejestruje ją sam.
Poniżej 17J- wystarczy sam dowód do zakupu.

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 30, 2008, 22:27:26 »
Zack zanim się zdecydujesz przeczytaj sobie ten wątek na forum bron.iweb.plhttp://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=5925, a szczególnie post Tonio z 13 Lipca 2004r. Jest tam też parę słów o wiatrówkach BMK i innej "chińszczyźnie" za 300-400 złotych.

Wiatrówki BMK ( to te co nie są podróbkami :) ) to jednak nic innego jak kopie markowych karabinków, pochodzące z chińskiego koncernu BAM.

Jakość zdecydowanie lepsza niż z Szanaghaju, jednak zdarza się sporo niedoróbek (opadające lufy , luzy na szczękach -tu ogólnie trzeba dokładnie każdy egzemplarz przeglądnąć przed zakupem)

Tutaj stronka tej formy: http://www.china-bam.com/

Osobiście się nie wypowiadam na temat wspomnianego tutaj modelu bo go po prostu nie znam (gdybyś kupował broń palną to co innego - mogę nawet sprawdzić ile mniej więcej strzałów wytrzymują popularne modele użytkowane na strzelnicy i co kiedy się psuje), ale poczytaj jednak tamto forum bo tam w dziale broni pneumatycznej piszą ludzie, którzy parają się tym dość długo i intensywnie.

PS. Z tego co tam jest to miałem w ręku i strzelałem z posiadanego przez kolegę BAM31 - moja opinia jest krótka: rozlatujący się złom.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2008, 22:36:55 wysłana przez Razorblade1967 »

Online syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 30, 2008, 23:01:15 »
Prawda jest taka, że za 300 zł kokosów nie będzie.
Jest tak jak z ASG, kupisz tanio to kupisz Chińczyka.
Wiatrówki są składane masowo, więc może zdarzyć się kilka źle spasowanych części, nie dokręcone elementy czy za dużo smaru.
A waśnie smar- to jest środek konserwujący, a nie smary które powinny być użyte czyli dwusiarczek molibdenu  na sprężynie, silikon na uszczelce oraz jakiś smar o wysokiej temperaturze zapłonu na tłoku.
Takie spasowanie, dokręcanie i smarowanie możesz sobie wykonać sam z pomocą wielu stron postów i schematów dostępnych w internecie, lub jeśli nie chce Ci się w to bawić wykona to każda firma sprzedająca wiatrówki.

Dalej utrzymuję, że BMK będzie dobrym wyborem w tym przedziale cenowym.
Ewentualnie malutka Hiszpańska Cometa 50 lub zabójczy AirMaster.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 30, 2008, 23:22:47 »
Dalej utrzymuję, że BMK będzie dobrym wyborem w tym przedziale cenowym.

Na pewno jest lepszym wyborem niż zakup produktów np. Norconia Germany.

Ja jednak dalej odradzam zakupy "chińszczyzny" w ogóle - dobrym wyborem na początek jest np. Weihrauch HW25 - cena to jednak ok. 600zł + 100zł na optykę.

Nieco tańsza jest np SLAVIA 631 Lux - http://www.czub.cz/index.php?p=32&idp=4&ids=12&idz=52&lang=en czeskiej, znanej i porządnej firmy produkującej broń Česká Zbrojovka za 490zł. Sadzę, że warto np. poczekać i dołożyć te 200zł - bo opinie o tej broni są bardzo pozytywne.

Też dostępna w sklepie ARO BROŃ - http://www.arobron.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/1677, podobnie jak nieco droższy model SLAVIA 634 (za 749, ale już z celownikiem optycznym) - http://www.arobron.pl/product_info.php/cPath/36/products_id/5059
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2008, 23:29:35 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 30, 2008, 23:49:38 »
W większości zgadzam się z przedmówcami - niestety Zack - za wymienioną przez Ciebie kwotę nie da się kupić nic porządnego ... nawet zadowalającego  :(
Przede wszystkim zastanów się porządnie nad kwestią: co oczekujesz od „swojej”  wiatrówki.
Forum podane przez Razorblade-a wyjaśni ci „wszystko”.
Sam mam kilka (naście) wiatrówek różnych firm i wiem, że mimo pierwszego zachłyśnięcia się „nowym”, po pierwszych awariach lub po prostu braku precyzji (powtarzalność strzału) przychodzi ogromne rozczarowanie i wkur…. żal wydanych pieniędzy (po za tym zawsze ładnie wyglądają na ścianie). Nie chcę się powtarzać (@Razor), ale zakup lunety do wiatrówki „nieprecyzyjnej” mija się z celem – ucz się na błędach innych. Rozumiem, że masz budżet taki a nie inny, ale naprawdę WARTO zainwestować w coś lepszego – brutalnie mówiąc: nie kupisz nic dobrego za 300zł (wiem, że się powtarzam, ale to ważne). Przykro mi.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru, Banan.
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

Online syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 31, 2008, 10:03:53 »
Witam

Tak z mojego doświadczenia - Slavie 634 z seri 2008 miały problem z tłokami tzn. tłok powoli obracał się w bok przez co po pewnym czasie przestaje łapać zaczep i wiatrówki nie da się załadować.
Niby to nie jest żadne uszkodzenie ale trzeba co jakiś czas bawić się w serwisanta :)
Nie ma jednak minusów bez plusów :D
CZ poprawiła szynę montażową z 13mm na 11mm przez co można zamontować nawet najzwyklejszy montaż pod lunetę ( tańszy ).

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 31, 2008, 10:29:29 »
No proszę - na Was zawsze można liczyć Panowie!  :023:
Nieco ochłonąłem i postanowiłem jednak zaoszczędzić trochę na lepszy sprzęt. No powiedzmy jakeś 1 000 PLN. Jak inwestować - to mądrze...

A tak w wielkim skrócie - wyroby jakich firm polecacie? To już będzie duże ułatwienie. 
Chińszczyzna odpada oczywiście.

Przy okazji - życzę Wszystkim udanego roku 2009! :037:
Mam również nadzieję nieco bardziej aktywnie udzielac się na Forum. Zaniedbałem się ostatnio pod tym względem.

Bis zum bitteren Ende.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 31, 2008, 10:36:13 »
Witam
Jakiś czas temu borykałem się z tym samym problemem, czyli chęć posiadania mocnej wiatrówki a mój budżet był około 300zł
Kupiłem sobie coś takiego http://www.allegro.pl/item509720156_wiatrowka_hatsan_90_s_poczuj_ta_moc_gwar_fv.html
Potem przyszedł czas na lunetę za którą dałem 180zł
Sprzęt jest produkcji Tureckiej i jak na taką niską cenę oferuje całkiem przyzwoitą jakość.
Po wystrzeleniu około 2000 pocisków powstały małe luzy w miejscu łamania lufy które okazało sie łatwo usunąć po przez dokręcenie śrubek  :002:
Po wystrzeleniu następnej paczki 500 sztuk problem powrócił, więc oddałem do znajomego rusznikarza, który ma poprawić to i tamto.
W tym przedziale cenowym polecam.

Masz na myśli karabinek czy pistolet  Bo ja bym kupił sobie chętnie właśnie Waltera CP99 a nie jakiś wielki karabinek...   

Szelma miałem taką wiatrówkę za którą dałem 500zł, ale sprzedałem ją na rzecz ASG i kupiłem sobie to http://www.taiwangun.com/shop,show,1333

Pozdrawiam