Autor Wątek: Ustawienie koligacji DCS:BS a Vista  (Przeczytany 11979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Ustawienie koligacji DCS a Vista
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 10, 2009, 21:08:46 »
I właśnie to ostatnie narzędzie jako jedyne zadziałało na mojej Viśtuli 32 bit. Ani SetAffinity II ani inne narzędzia nie uruchamiają się w ogóle (padają na "Get CPU Load Query" czy jakoś tak:D - pewnie będę musiał pobawić się konsolą zarządzania)

Nie zauważyłem - czy ktoś testował to: JAN0109 FPSTWEAKV1.zip?

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 10, 2009, 21:55:11 »
Wacha a pochwal się skąd masz DCSa.  :002:
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 11, 2009, 14:08:23 »
Off top kolego  :118:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 11, 2009, 18:31:44 »
Po przeprowadzeniu kilku testów wychodzi mi, że użytkownicy dwóch monitorów nie są w stanie wykorzystać bonusa w postaci dodatkowych FPS. W obecnej chwili stoję przed wyborem:

- Albo gram pod XP - ustawiam dwa monitory w trybie "span" (rozciągnięcie pulpitu) i w BS ustawiam fullscreen, ale nie mogę skorzystać z tricku ustawienia koligacji rdzeni, bo pod XP nie działa.
- Albo gram pod Vistą x64 - mogę ustawić koligację rdzeni, ale cała "dodatkowa moc" idzie się bujać, bo do obsługi dwóch monitorów muszę użyć trybu dual view (bo "span" Microsoft z nieznanych przyczyn z Visty usunął), a co za tym idzie nie mogę w BSie włączyć opcji fullscreen - rezultat jest taki, że przy tych samych ustawieniach mam wydajność gorszą, niż w opcji nr 1.

Taki wybór - albo rybki, albo akwarium. jest oczywiście trzecia opcja - grać pod Vistą na jednym monitorze, tylko że jak ktoś raz spróbuje wygody Abrisa i Szwału na osobnym, dużym ekranie, to takiej opcji w ogóle pod uwagę nie bierze.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 11, 2009, 21:18:47 »
Touch buddy jakoś działa o ile się orientuję:

http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=38379
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 11, 2009, 22:36:42 »
No wiec ja sciagnalem ten program ustawilem i wzrost FPS znaczocy.Z 10fps (ultra details 1920x1200) w kabinie przyrost do 25-30fps,podczas lotu 20fps najmniej.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 11, 2009, 23:52:35 »
Tak, to co jest pod Vista to cud  :004: Też jestem bardzo zadowolony z FPS'ami po ustawieniu z automata Koligacji na dwa rdzenie. Standard z kabiny to 30-45 FPS, schodzi min do 25 nad miastami (tuż nad ziemia) ale dodam ze widzialnosc jak i złożoność terenu High. Ciekaw jestem czy dadza to w patchu do DCS'a
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 13, 2009, 21:36:38 »
Po kolejnym dniu dłubania wnioski są takie, że przy wyłączonym trybie fullscreen sim w ogóle nie reaguje na trick z koligacją rdzeni. Niezależnie od tego, czy robię to ręcznie spod managera procesów, czy też używam jednego z narzędzi do automatycznego ustawiania koligacji nie widzę wzrostu wydajności nawet o pół FPSa. Z kolei gdy włączona jest opcja fullscreen wzrost wydajności po ustawieniu koligacji na dwa rdzenie jest drastyczny (tak, jak pisali poprzednicy - około 20-25 FPS w górę + kolejne 4-5 przy ustawieniu wysokiego priorytetu dla procesu). Do tego dochodzi jeszcze dużo wyższa wydajność sima w trybie fullscreen niezależnie od koligacji. W rezultacie wygląda to tak, że na jednym monitorze przy fullscreen mam w kokpicie lecąc nisko nad miastem z włączonym Szkwałem 50-80FPS, natomiast na dwóch monitorach w trybie okienkowym w tych samych okolicznościach 13-30FPS. Bardzo brzydki i mało śmieszny dowcip Microsoftu, z tym usunięciem trybu horizontal span z Visty :-/

MC-Maxim

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 28, 2009, 22:51:35 »
Witam serdecznie wszystkich.

Faktycznie gra obsługuje tylko jeden rdzeń. Po włączeniu drugiego jest niesamowita zmiana prędkości. Dzieki za tipsa ! ;)

Mam do Was pytanko, bo widze, że w temacie przewija sie hasło "VC". Co to jest to VC ? Szukałem i znaleśc nie moge :(

Pozdrawiam !

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 28, 2009, 22:58:12 »
VC - virtual cockpit. W tym wątku chodzi po prostu o widok z kabiny, w przeciwieństwie do widoku z zewnątrz.

MC-Maxim

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 28, 2009, 23:03:20 »
Dzięki ;)

zochu

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 13, 2009, 22:54:28 »
Na windows 7 x86 RC automatycznie ustawia koligację na 2 rdzenie wg. task managera.

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 14, 2009, 12:52:50 »
A jak z wydajnością? Porównywalna z Vistą?

zochu

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 15, 2009, 12:46:06 »
Nie testowałem na viscie, ale z opinii innych wiem, że gry niby chodzą szybciej na w7.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 15, 2009, 13:42:16 »
Póki co statystycznie na 7 wydajność gier jest zazwyczaj odrobinę niższa, chociaż są tytuły gdzie na 7 jest więcej fpsów. Google Twój przyjaciel.

Co do DCS: http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=39823