Autor Wątek: Program do odmierzania odległości z punktu A do B w czasie lotu ...propozycje?  (Przeczytany 1110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ptaszysko1978

• Gość
Zainteresowałem się OZx Sceneriami zainstalowałem i wydrukowałem sobie mapy z opisami gdzie są dane lotniska trawiaste i małe regionalne. Teraz pytanie do Was forumowicze?

Mam wpis (Kilkoy YKCY, RWY 08/26 grass 800m elev. 250ft, nav NDB (KCY) 392) - pobliskie lotnisko YRED287030.

Większość rozumiem jednak po starcie z YRED kieruje się do YKCY (oczywiście nie ma naniesionych na GPS FSX tych lotnisk),ustawiam paramerty lotu, kierunek i lecę. Ale mogę sobie tak lecieć długo bo kierunek wiatru bedzie mnie spychał a z daleka nie zobaczę lotniska. Jakim programem się posłużyć aby można było podczas lotu zaznaczyć tą konkretną trasę YRED do YKCY i kontrolować w czasie lotu  aby bez przeszkód dokładnie w tym miejscu wylądować. Dokładnie odmierzyć np 8nm w danym kierunku 260. :007:

Pozdr.

Ptaszysko1978

• Gość
Kurcze,nie spodziewałem się że to będzie takie zawiłe.

Teorii jest od diabła więc będzie co poczytać ale może jest jednak jakiś program?

dzięki

... ale może jest jednak jakiś program?

Ale przecież skoro masz podana radiolatarnię NDB to tym potrzebnym "programem" są przyrządy pokładowe (a konkretnie ADF) w Twoim samolocie.

To stosunkowo proste - pod tym linkiem jest to "łopatologicznie" opisane (z obrazkami): http://www.aztec.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=39

Nie odmierzysz odległości, ale unikniesz zejścia z kursu na skutek bocznego wiatru i będziesz mógł się zorientować, że minąłeś radiolatarnię - a to chyba wystarczy do trafienia w lotnisko.

PS. Można to oczywiście zrobić "po staremu" - uwzględniając kierunek i prędkość wiatru oraz parametry lotu maszyny wyliczyć poprawkę  na działanie wiatru.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2009, 14:37:45 wysłana przez Razorblade1967 »

Ptaszysko1978

• Gość
Bardzo pomogło..zabawa jest teraz o wiele ciekawsza.

Bardzo dziękuję.