Autor Wątek: Obrabiarka lub ploter 3D  (Przeczytany 1390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

303_Hornet141

• Gość
Obrabiarka lub ploter 3D
« dnia: Stycznia 11, 2009, 16:37:41 »
Witam,

Kolega mnie prosił o pomoc w wyborze urządzenia do firmy. Powiem szczerze, że jak na razie ani on ani ja się na tym zbytnio nie znamy bo nie miałem jeszcze z tym styczności.

Z tego co mi powiedział chce produkować jakieś figurki ew. elementy wysokości od min 60 cm do ok 200 cm (!?) Chciał, żebym pomógłbym mu znaleźć jakiś ploter lub obrabiarkę którą można podłączyć do komputera i zaprojektować do wykonania takiej części. (czyli moim zdaniem powinien posiadać jakąś głowicę sterującą)  Z tego co się dowiedział nie ma on nawet sprecyzowanego materiału. Mówił zarówno o drewnie jak i aluminium więc jak dla mnie dość wielki rozrzut.

Jak widzicie mam dość mało informacji. Przez to, że nie znam się na tym zbytnio nie wiem nawet o co zapytać Google. Chciałbym prosić o pomoc w ukierunkowaniu mnie czym powinienem się zainteresować, bo wydaje mi się, że prośba mojego kolegi o znalezienie konkretnego urządzenia jest jeszcze przedwczesna.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Obrabiarka lub ploter 3D
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2009, 17:22:27 »
Materiał nie jest aż takim problemem, bo oba będą musiały być obrabiane skrawaniem. Gdyby brał pod uwagę jeszcze styrodur, to był by wtedy problem ;)

Problemem głównym jest wielkość - 2 metry to spooooro i wymaga sporej obrabiarki, która nie tylko jest droga i zajmuje sporo miejsca. Ale i waży swoje... nawet i kilka ton. Ogólnie to co potrzebujesz to 3 osiowa obrabiarka CNC.

Większość obrabiarek do tak dużych elementów jest wytwarzana na specjalne zamówienie, dokładnie dostosowana do potrzeb klienta, ale można znaleźć takie produkowane seryjnie, jak np. BSV 1200-4000-MV:

Ceny to kilkaset tysięcy Euro.

Co potrzebujesz sie dowiedzieć, to jakie to dokładnie maja być elementy i z jakiego konkretnego materiału. Przykładowo jeżeli elementy nie wymagają dużej precyzji i maja być wykonane z metalu - można wykorzystać małą obrabiarkę wycinającą ze styroduru, komponenty, które potem połączy sie w całość - i na ich bazie stworzy sie formę do odlania ostatecznego komponentu. Rozpatrywać też można rozbicie elementów na kilka mniejszych komponentów, wytworzenie ich w mniejszym centrum obróbkowym i złożenie potem do kupy.

Trzeba widzieć dokładnie co ma być wykonywane, inaczej nawet najbardziej doświadczony technolog nie pomoże ;)

Plotery są do wykonywania komponentów z materiałów nieorganicznych i ich praktycznosć kończy sie na gabarytach do 1m. Głównie z powodu kosztów materiałów - gdyby np wypełnić zbiornik maszyny stereolitograficznej (SLA) żywicą by wykonać jeden komponent o wielkości 2m, potrzeba co najmniej 2m^3 żywicy, część z niej zostanie wykorzystana, na komponent, część na strukturę podtrzymującą, tylko część będzie sie nadawać do odzysku, a tania taka żywica nie jest. Inne techniki jak stapianie proszków laserem (SLS) i wiązką elektronów (EBM) mimo iż wytwarzają już gotowy produkt - są jeszcze droższe w użyciu.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2009, 17:31:36 wysłana przez Sundowner »

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2009, 18:13:47 »
Przeszukaj sobie forum
http://www.cnc.info.pl/
tam znajdziesz wszystkie informacje dotyczące obrabiarek cnc.
Dzięki niemu zorientujesz się co można wykonać, za jaką cenę.
Jakie matriały i czym można obrabiać. Oraz oprogramowanie do tworzenia i sterowania.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 15, 2009, 23:11:32 »
Ilu osiowa ma być ta frezarka ?
3 osie dla 2,5D
4 to już praktycznie 3 D
Jak skomplikowane elementy i jaka dokładność.