Autor Wątek: Zakup maszyny w USA, czy będzie u nas działać?  (Przeczytany 1292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Zakup maszyny w USA, czy będzie u nas działać?
« dnia: Stycznia 15, 2009, 21:42:25 »
Witam. Pytanie do do bardziej obytych w temacie ode mnie. Mam zamiar zakupić maszynę, a dokładniej specjalizowane elektronarzędzie w USA, ale jak wiadomo u nich tam wszystko pokręcone  :118: Maszyna chodzi na innym napięciu niż u nas a dokładniej 120v 13 Amps (cokolwiek to znaczy...)  i na częstotliwości 60Hz (u nas 50Hz). Czy jeżeli podepnę ją pod transformator separacyjny 110V/50Hz to będzie działać?

I przy okazji jakie mogą mi dowalić cło za maszynę wartości 1000/1500$ ?

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Zakup maszyny w USA, czy będzie u nas działać?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2009, 21:53:00 »
Myślę, że nie powinno być problemu (przynajmniej z elektroniką). Nie napisałes co to za maszyna ale większość działa. Kwestia zastosowania przejściówki do gniazda zasilajacego. Najlepiej sprawdź co jest napisane w dokumentach od tego urządzenia albo się zapytaj.

Kusch nie mówiłeś, że to piła ma być  :021:

« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2009, 22:11:40 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 15, 2009, 22:29:38 »
Cło wg taryfikatora  -sprawdz na stronie Urzędu Celnego. Jeżeli oclą paczkę to dostaniesz też VAT  :020:.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 15, 2009, 22:41:43 »
Może być, że się załapiesz na sam VAT 22%, bez cła. Tak jak w przypadku akcesoriów zaliczanych do modelarskich.
Poza tym ja wiem, że Wy mieszkacie koło bardzo, a to bardzo wrednego UC, w którym moje przesyłki nie dość, że leżakują po 4 tyg, to jeszcze vatują bez litości  :006:

pozdrawiam,
qrdl

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 20, 2009, 18:46:51 »
Wszystkie urządzenia elektryczne mają tolerancję skoku napięcia w granicach 20% ( zdziwiłbyś się w jak trudnych warunkach pracuje zwykła elektronika w samochodzie) Moim zdaniem poza problemem z innym gniazdkiem i gwarancją (a raczej jej brakiem) powinno być ok.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 20, 2009, 19:06:53 »
Będzie słabsze to urządzenie ze względu na częstotliwość prądu zasilającego je. O 1/6 słabsze.

Na hucie mamy instalację dla prądu zasilającego narzędzia Boscha, z segmentu 'da mega pro' - 100 Volt , 300 Hz. Dzięki tej sztuczce z zasilaniem malutka kątówka, przypominająca taką za 25 zł od Toya :D ma 2,5 kW mocy i kosztuje 4000 zł :D. Jest jak dywizja pancerna wehrmachtu w natarciu - niepowstrzymana :D Kątówka 230 mm to powrót nienazwanego -  4 kW mocy. Boje się na nią spoglądać, a każdy kto głośno wypowie jej nazwę musi zostać ukamionowany :D

bandyta

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 22, 2009, 16:07:12 »
@Kusch
Zamawiałem dla ojca sporo rzeczy przez ebay, głównie z USA (frezarki, frezy, wiertarki i inne). Cło zapłaciłem tylko raz, w przypadku gdy wysyłający nie zaznaczył opcji "GIFT" na druczku. Wystarczy pogadać z sprzedającym i myślę że nie będzie problemów. Maszyny nie przekraczały 1000$

A co do transformatora to wymieniany przez Ciebie powinien zdać egzamin, lecz nie daję głowy. Ojciec pracuje na tym który kupił podczas pracy w Irlandii ;) Tam wszystko to co amerykańskie.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 22, 2009, 17:42:40 »
Dzięki za pomoc :)
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg