Autor Wątek: Wybór platformy, prośba o informacje.  (Przeczytany 5217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Wybór platformy, prośba o informacje.
« dnia: Lutego 02, 2009, 19:28:37 »
Witam,

Cyfra+ wyczerpała moje pokłady boskiej cierpliwości. Od 10 lat jestem klientem (najpierw WizjaTV, a po fuzji Cyfra+), a to w jaki sposób mnie traktują powoli doprowadza mnie do wściekłości. Pomimo złożenie w listopadzie 3 miesięczego wypowiedzenia, wszystko, co mają mi do zaoferowania po latach płacenia abonamentu (i to z reguły tego najwyższego) to prawie tak "dobre" warunki jak dla leszczy z łapanki przedświątecznej (np. nie chcą mi wymienić starusieńkiego dekodera). Tak więc powiedziałem dość! Jednak żal mi trochę, że stracę możliwość oglądania programu planete... niestety nie mam dostępu do kablówki.
Czy zatem istnieje jakaś alternatywa? Platforma satelitarna godna polecenia, ale nie ze względu na 1500 programów o sporcie i serialach, ale ze względu na programy dokumentalne?! Obawiam się, że nie znajdę nic co by mi pasowało równie dobrze jak planete...
Macie jakieś pomysły, bo luty to mój ostatni miesiąc z c+?

pozdrawiam,
qrdl

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Wybór platformy, prośba o informacje.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 02, 2009, 20:11:02 »
Tylko nie bierz "N"! Właśnie chcę z nimi rozwiązać umowę, za to że...Nie odbierają telefonów. Za każdym razem (w moim przypadku to już kilka) kiedy chcesz zmienić pakiet lub zapytać o cokolwiek, musisz jak debil czekać przy słuchawce od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, płatnych minut...Dodam, że jest to jedyna możliwa metoda załatwienia czegokolwiek, bo te manekiny w różnej maści punktach są tylko do podpisania umowy i schylenia się po karton z dekoderem.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 02, 2009, 20:29:13 »
Tylko nie bierz "N"! Właśnie chcę z nimi rozwiązać umowę, za to że...Nie odbierają telefonów. Za każdym razem (w moim przypadku to już kilka) kiedy chcesz zmienić pakiet lub zapytać o cokolwiek, musisz jak debil czekać przy słuchawce od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, płatnych minut...Dodam, że jest to jedyna możliwa metoda załatwienia czegokolwiek, bo te manekiny w różnej maści punktach są tylko do podpisania umowy i schylenia się po karton z dekoderem.

W c+ też wisiałem na telefonie od 5 do 20 minut latami. Raz mnie nieźle zrobili w kurvixa: otóż ich boc jest czynny jakoś do 21. Ja zatelefonowałem powiedzmy o 20:50. Muzyczka, proszę czekać, etc. Minęła 21 i sru: rozłączyło! Ponowna próba i tekst "bla, bla, bla proszę telefonować do 21". Myślałem, że mnie trafi

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2009, 21:15:43 »
Ja zatelefonowałem powiedzmy o 20:50. Muzyczka, proszę czekać, etc. Minęła 21 i sru: rozłączyło! Ponowna próba i tekst "bla, bla, bla proszę telefonować do 21". Myślałem, że mnie trafi

Ostatni pracownik wylogował się z centrali, więc ta przełączyła się w tryb nocny. Nie wiem co w tym nietypowego.
A pracownik wylogował się, bo po całym dniu wysłuchiwania klientów niezadowolonych z polityki firmy, na którą to politykę on nie ma żadnego wpływu, byłby niezłym frajerem, jakby zostawał po godzinach pracować za darmo ;)

Ja właśnie też rezygnuję z Cyfry+ (za jakieś 2 miesiące. Wszystko było w sumie OK, po prostu szukam czegoś tańszego), i myślałem właśnie nad "N". Jeśli wymieniona przez Kusha długa kolejka do BOKu to jedyna ich wada, to nie było by tak źle. Z tym że mam też dostępną kablówkę (Spray), która jakiś czas temu wprowadziła kanały HD, w dodatku ma właśnie Planete, więc wybór będzie kwestią tego, kto będzie miał taniej za te 2 miesiące. Niech trochę powalczą o klienta ;)
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 02, 2009, 21:25:21 »
Nka jest kiepska , polsat jeszcze gorszy :/ Jeśli chodzi o serwis sprzętu wszyscy klienta mają gdzieś.Trudno mi to mówić (polsat też mnie olał , przez kilka miesięcy nie potrafili załatwić nowego dekodera bo stary po zmianie systemu kodowania nie działał :/) jak chcesz polsat to bierz ich moduł na kartę i kup dreamboxa (tuner na linuxie) z wejście na moduł. Jak zrezygnujesz z polsatu to możesz wziąć z powrotem C+ lub TNK.
W przypadku polsatu nie bierzcie dekoderów mini bo to szmelc , w przypadku Nki nie bierzcie ich anteny bo to szmelc. Co do anten to im większa tym jest dla nas lepiej.

W przypadku cyfry możesz mieć własny dekoder i rozdzielić uprawnienia na max 8 dekoderów. Jak masz swój dekoder to serwis jest prostszy .

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2009, 21:42:41 »
(...)
A pracownik wylogował się, bo po całym dniu wysłuchiwania klientów niezadowolonych z polityki firmy, na którą to politykę on nie ma żadnego wpływu, byłby niezłym frajerem, jakby zostawał po godzinach pracować za darmo ;)

Jasne. Tylko niezadowoleni klienci dzwonią do biednych leszczy z boku, żeby im nawciskać. Zresztą nie w tym problem, o którym pisałem.

Problem z c+ polega na tym, że dzwoniąc do nich, rozmawia się tylko z pracownikami, których możliwości decyzyjne ograniczają się do tego co mają napisane na kartce ew. monitorze komputera - 0 możliwości indywidualnego traktowania klienta. Ok, rozumiem, że telefonista z boku, nie może podejmować żadnych decyzji samodzielnie, ale w pewnych przypadkach powinien zgłaszać sprawę komuś bardziej kompetentnemu. Firma zamiast tego, bombarduje mnie smsami z automatu, które zaczynają się od słów "Abonencie...bla bla bla zostało xx dni promocji i będziesz miał tak jak nowy abonent". Powiem wam o ile tak naprawdę poszło: o 5pln różnicy w wynajmie dekodera przez 10 miesięcy. Chciałem, żeby mój stary dekoder, który nota bene dostałem jeszcze od WizjiTV, zamieniono mi na coś HD i zwolniono z opłat za wynajem na 10 miesięcy. Co mi proponowano? Że mojego rzęcha mogą mi zwolnić z opłat przez 10 miesięcy (w sumie 100pln). Ja chciałem wymienić na HD (+oczywiście DOKUPIĆ pakiety) oni, że nie, a jak już, to za 15pln/miesięcznie. Rocznie płace im jakieś 1500pln za abonament, pomnożone przez 6, to jakieś 9k pln... a problemem jest 50 pln na różnicy w wynajmie dekodera....
Za obecny dekoder za wynajem płacę od 6 lat 10pln/miesięcznie, czyli zabuliłem już ~700pln za coś co pewnie można obecnie znaleźć na śmietniku i dalej to nie jest moje. I to cała sprawa.... rozczarowanie firmą, która po latach i kilku tysiącach przelanych na jej konto, wszystko co ma mi do zaoferowania, to to samo co dla kogoś kto jest nowym abonentem... no może oprócz tego, że za "złote plusy" mogę sobie "wybrać" smycz z logiem C+ lub chiński zegar na ścianę - rewelka.

Jedyne czego mi żal, to planete. Jak jest jakiś inny równie dobry kanał na jakiejś platformie cyfrowej, to proszę o informację.

pozdrawiam,
qrdl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2009, 21:58:45 »
Sam się powoli noszę z zamówieniem innej telewizji. W Aster jakby trochę za drogo.

Trochę się zmartwiłem, że w N jest tak samo zła obsługa jak np. w Cyfrowym Polsacie. Zastanawiam się zatem czy jednak nie zostać przy Aster, bo co jak co, ale infolinia jest niezła, jak na mój gust. Nie czeka się zbyt długo, o ile nie jest to sam szczyt, tj. wieczór. Wkurzające jest z drugiej strony biuro obsługi klienta (nie infolinia), gdzie wszystko jest tak zrobione (tak samo pewnie jest i gdzie indziej), żeby człowiekowi się nie chciało przyjeżdżać. Wszystkie, nawet najgłupsze procedury trwają wieki, "okienek" jest mało... i zawsze gigantyczna kolejka. Oczywiście wszystko, co oznacza zmniejszenie kosztów, wymaga udania się do tego biura i przedstawienia na piśmie... no chyba, że ma się fax.

Ciekaw jestem czy w N również dorabiają na infolinii. Znajomi mają Cyfrowy Polsat i co jakiś czas wyłączają im telewizję i trzeba zadzwonić (20-30 minut minimum) by włączyli.

1. Muminek możesz napisać jaki talerz warto kupić do takiej telewizji, jak N? Wielkość, konwerter, inne istotne cechy?
2. Czy montaż swojej anteny zlecić N-montażystom czy komuś innemu? Wiadomo, że nie chciałbym narażać się na szczególne koszta?
4. Czy kwestię dekodera też można rozwiązać nabywając taki poza ofertą N?

Pozdrawiam

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2009, 22:28:00 »
Dorabianie na infolinii, dokładnie tak samo to odczuwam, na szczęści w N nie trzeba dzwonić, żeby włączali (kolega ma Polsat i jest sytuacja taka jak wymieniłeś), natomiast wpisywanie pinu kilkanaście razy na dzień masz jak w banku. Zdenerwowało mnie też nie zapowiedziane podniesienie cen za pakiety (oczywiście już po sprawie doczytałem drobnym druczkiem, że mogłem rozwiązać umowę po takiej akcji).

Ps;
W N możesz mieć tylko ich dekoder, w dodatku nie jest twoją własnością, a jak Ci się uszkodzi (ciekawe co podciągają pod tą definicję :D) to płacisz 500zł za zwykły i 2000zł za dekoder z dyskiem twardym (ten dodatkowo wymaga dwóch anten/konwenterów?)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2009, 22:40:54 »
Coraz bardziej przekonuję się do pozostania przy Aster. Ci jednak maja jeszcze różne kwiatki w postaci przenoszenia programów z pakietu do pakietu :(

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2009, 22:44:25 »
Szanowni Koledzy, mam wrażenie, że odbiegamy od tematu czyli:

Czy jest jakaś sensowna alternatywa, z satelity, dla kanału PLANETE?

Bardzo proszę o odpowiedź, a jeśli chodzi o sprawy techniczne czy też co komu leży na wątrobie, to proszę przy okazji, albo w nowym wątku :-)

pozdrawiam,
qrdl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2009, 23:13:04 »
Kiedy chyba kwestia najpopularniejszych platform satelitarnych została już przedyskutowana :) I właśnie moje pytania to tak "przy okazji". Jeśli mam siedzieć cicho jeszcze to bardzo przepraszam.

Na stronie programu Planete napisane jest, że program ten należy do Canal + i jest w ofercie satelitarnej tylko Cyfry+ oraz niektórych kablówek.
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2009, 23:20:57 wysłana przez Labienus »

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2009, 23:29:58 »
Kiedy chyba kwestia najpopularniejszych platform satelitarnych została już przedyskutowana :)

... i nie padło ani jedno słowo jakie są na nich ciekawe kanały dokumentalne. Chciałem, żeby ktoś podzielił się osobistą opinią na ten temat, bo z czytania spisu kanałów w sumie nic nie wynika.

pozdrawiam,
qrdl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 02, 2009, 23:47:44 »
Ja widzę praktycznie wszędzie to samo, czyli Discovery w różnej postaci i Animal Planet. Za rzadko oglądam by mieć możliwość wyrobienia sobie zdania. Czasem lubię włączyć na którymś z nich "How it's made" i bezmyślnie popatrzeć na produkcję żarówek czy klamek. Niewiele rzeczy mnie tak odpręża hihi :D

Ciekaw jestem nowej, konkurencji dla Cyfrowego Polsatu spod znaku TVN/ITI, czyli http://telewizjanakarte.pl/ 10zł na miesiąc nawet i bez umów. Fajne... choć pewnie problematyczność BOK i kontrolnego wyłączania co jakiś czas, co by do nich zadzwonić, też się pojawią :)
O pardon... miało nie być tematów obocznych ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 03, 2009, 00:03:33 »

1. Muminek możesz napisać jaki talerz warto kupić do takiej telewizji, jak N? Wielkość, konwerter, inne istotne cechy?
> Polecam talerze od 80-120 cm w sam raz powinny wystarczyć.
W ofertach platform są talerze poniżej 80 a podczas większych opadów ginie sygnał. Lepiej jest kupić porządną własna i ja sobie ustawić

2. Czy montaż swojej anteny zlecić N-montażystom czy komuś innemu? Wiadomo, że nie chciałbym narażać się na szczególne koszta?
Mierniki sygnału sat chodzą coś po 30zł. Można tez wykorzystać tuner analogowy(nie mają bezwładności paska siły sygnału jak cyfrowe). Sam swoją na analogu ustawiłem i jest ok. Tylko teraz nie wiem w jaki kanał trzeba przy analogu celować , był TVN ale w grudniu przeszedł na nadawanie cyfrowe.

4. Czy kwestię dekodera też można rozwiązać nabywając taki poza ofertą N?
Nie Nka daje tylko swoje dekodery do wyboru są aż dwa :/

W N możesz mieć tylko ich dekoder, w dodatku nie jest twoją własnością, a jak Ci się uszkodzi (ciekawe co podciągają pod tą definicję :D) to płacisz 500zł za zwykły i 2000zł za dekoder z dyskiem twardym (ten dodatkowo wymaga dwóch anten/konwenterów?)
2000zł zapłacisz kary za wkładanie paluchów gdzie nie trzeba :D Są problemy z serwisem z racji tego ze dekoder i karta to para ; tak samo ma polsat. W przypadku awarii w serwisie/punkcie obsługi dadzą ci tymczasowy dekoder z własną kartą. Ja się serwis nie wyrobi z naprawą twojego to sobie nie pooglądasz.

Nie podniecajcie się nagrywaniem filmów w Nce na dysk. Będzie można nagrywać do zapełnienia dysku a potem kaplica. Nie da się nic archiwizować na kompie bo dane są szyfrowane , a wymiana dysku (tuner sam go pod siebie sformatuje) może się zakończyć karą 2k pln.

Co do dwóch anten to jest największa głupota jaką można na blokowiskach i domkach zobaczyć. Ludzie zamiast się dogadać i zapłacić ok 30 zł za konwerter twin (dwu wyjściowy) bulą do 120zł za nową antenę , dochodzi jeszcze ustawianie. konwerter 4 wyjściowy to koszt 65 zł :P

Ciekawostka z jednej anteny sat można obsłużyć do 800 dekoderów :D

TNK-czyli Telewizja Na Kartę to przyczółek Nki , nawet ma wejśc nowy program edukujący ludzi o technice sat.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2009, 00:09:44 wysłana przez muminek »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 03, 2009, 00:09:19 »
No ja właśnie też żałuję, że w N nie ma National Geographic i Planet, bo na Discovery (w wszystkich wariacjach) w kółko leci to samo, o kanale HD nie wspominając, czasami człowieka aż mdli.