Autor Wątek: DCS: Ka-50 nie rozróżnia joysticka od kierownicy  (Przeczytany 3271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ZIP_PL

• Gość
DCS: Ka-50 nie rozróżnia joysticka od kierownicy
« dnia: Lutego 08, 2009, 17:03:30 »
Myślałem, żeby to napisać w temacie "Pedały jako orczyk", ale to raczej problem samego Black Sharka niż mojego hardware.

Otóż, jest tak:
Mam do kompa podłączony joystick Logitech Wingman Attack 2 i kierownicę Apollo RW-2009 z zainstalowanymi sterownikami producenta, której pedały są widoczne jako jedna oś. Teoretycznie wszystko jest ok, ALE...
W ustawieniach osi w DCS widać poszczególne kolumny dla kierownicy, joy'a i myszy.
W kolumnie joysticka wszystko jest ustawione jak należy i wszystko działa.

Oś X - przechył
Oś Y - pochylenie
Oś Z - skok łopat śmigła

Natomiast oś pedałów w kierownicy jest osią Y i gdy ruszam pedałami, pochyla mi się joystick, a orczyk nawet nie drgnie...

Co z tym zrobić? Są jakieś programy do odpowiedniego nazywania osi kierownicach/joystickach?
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2009, 17:11:34 wysłana przez John Cool »

Odp: DCS: Ka-50 nie rozróżnia joysticka od kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2009, 18:17:27 »
Co z tym zrobić?

Poprawnie to sobie zaprogramować - jednemu kontrolerowi w śmigłowcu może odpowiadać tylko jedna oś urządzeń sterujących (inaczej będą wychodzić bzdury)!

Masz zaprogramowane na joyu:

Oś X - przechył
Oś Y - pochylenie
Oś Z - skok łopat śmigła

... i OK

To teraz przypisz w kolumnie kontrolera-kierownica oś pedałów do funkcji "Flight Control Rudder"* czyli do orczyka. Czyli kliknij na okno funkcji i użyj funkcji "Add". Resztę funkcji usuń (no chyba, że masz jakąś oś do przypisania np. obrotów silnika czy hamulca).

To powinno wyglądać np. tak (trzy kontrolery: joy, przepustnica i pedały):

ZIP_PL

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2009, 20:00:58 »
Dzięki.
Poukładałem wszystko od nowa i działa.

ZIP_PL

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 09, 2009, 22:17:12 »
Jest kolejny problem z odróżnianiem sprzętu...
Chodzi o przyciski modyfikatory (SHIFT).
Mam jeszcze drugi, na wpół sprawny joystick, z którego używam tylko klawiszy i przepustnicy.
Do dublowania ilości przycisków na tym joy'u używam jako shifta klawisza z joysticka sprawnego (button 4).
I nie mogę przypisać jako shifta przycisku z drugiego joysticka aby tą ilość funkcji jeszcze powiększyć.
Tzn.: wciskam button 1, który ma być modyfikatorem na joy'u nr 2, a po zatwierdzeniu wszystkiego nagle okazuje się, że button 1 jest shiftem... na pierwszym joysticku...i to mimo wcześniejszego przypisania mu funkcji.
Nie mogę nic z tym zrobić.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 09, 2009, 22:43:23 »
A zrobiłeś to tak?:

1. Wybierz "Modifiers Panel" -> "Add modifier"
2. Wybierz urządzenie w polu "Device name"
3. Wybierz przycisk w polu "Select Modifier Button"
4. W polu wpisz nazwę modyfikatora w polu "Modifier button name".
5. OK i OK

Potem powtórz dla drugiego modyfikatora wybierając w spisie drugie urządzenie i wpisując inną nazwę modyfikatora.

Nie pamiętam dokładnie, ale też z tym trochę walczyłem - zdaje się, że wpisanie niepowtarzalnej nazwy było właśnie "kluczem do sukcesu". Domyślnie komputer powtarza nazwę z pola "Select Modifier Button" i ma potem dwie takie same - to i głupieje.

ZIP_PL

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 09, 2009, 23:19:51 »
Device name wybrałem właściwe.

To mówisz, że mam zmienić Modifier button name?

EDIT: zmieniłem nazwę i nadal shift jest nie na tym joysticku co trzeba, mimo wybrania jako device drugiego joysticka i wyczyszczonych wszystkich kolumnach.
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2009, 23:26:46 wysłana przez ZIP_PL »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 10, 2009, 13:45:05 »
Prawdopodobnie żeby Ci SHIFT na joysticku działał musisz użyć do programowania joysticka domyślnego softu do niego, a nie bawić się w grze. W grze jedynie osie sobie ustaw.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"