Autor Wątek: Ciekawe trasy i ciekawe miejsca w FSX - nasze reportaże.  (Przeczytany 19038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciekawe trasy i ciekawe miejsca w FSX - nasze reportaże.
« dnia: Lutego 09, 2009, 15:27:19 »
W związku z pytaniami i prośbami dotyczącymi reaktywacji tematu o trasach, po konsultacji z Administratorem reaktywuję temat i jednocześnie formułuję nowy mini-regulamin tego tematu.

1. W tym temacie wstawiamy opisy ciekawych tras i miejsc w FSX (a nie pojedyncze fotki z lotów).

2. Proszę aby posty zawierały informację:

- kody lotnisk startu (ew. jak występują lotniska międzylądowań i końcowe);
- trasę lotu (mile widziana mapka);
- w miarę dokładne położenie ciekawych miejsc umożliwiające innym użytkownikom ich łatwe znalezienie.
- wymienienie z jakich dodatków czyli landclassów i scenerii itd. korzystamy (lub czy jest to "defaultowy FSX") - w przypadku scenerii darmowych mile widziane linki.

3. Proszę jednocześnie aby temat nie zamienił się w temat z "tapetami" (bo od tego jest temat "Fotografie ...") i w związku z tym ograniczam możliwość wstawiania dużych fotek do jednej (np. tytułowej?) o wymiarach maksymalnie 640x480 oraz ewentualnie mapki. Pozostałe fotki proszę umieszczać wyłącznie jako miniaturki.

Miałem zrobić coś dla przykładu, ale niestety brak czasu. :005: Na pewno potem dołączę do tematu jakiś reportaż moich "lotów".

Odp: Ciekawe trasy i ciekawe miejsca w FSX - nasze reportaże.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 09, 2009, 16:05:42 »
Polecam ten adres:  :banan http://ivao.aero/worldtour/2009/VFR/9V1/legs.asp
IVAO rulez :karpik
Lukas

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 09, 2009, 20:36:40 »
Witam

Gotowiec (mam nadzieję, że kolega Stanisław Lisonek "Stanel" się nie pogniewa, za podanie linków):
http://www.lisonek.com/trasa3.html
http://www.lisonek.com/trasa2.html

Nie podaje wymaganych prametrów, bo wszystko jest w linkach.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 11, 2009, 20:24:36 »
Spitsbergen

Jako że za oknem piękna "wiosenna" pogoda  :004: postanowiłem przelecieć się w krainie do której naprawdę bardzo rzadko zaglądam a mają tam klimat raczej gorszy od naszego tzn na Spitsbergen  :005:

Start - ENSB
lądowanie - EN67
Sceneria - darmowa (svalsptz.zip)
Odległość jakieś 60 mil

Mapka mojego przelotu

Godzinę ustawiłem sobie na około 12 w południe więc po odpaleniu gry powitała mnie "śliczna" noc polarna, mroźne surowe przestrzenie z monitora aż czuć mróz  :004: :004:

gdzie się nie spojrzy tylko śnieg i pustka (choć na morzu w kilku miejscach widziałem statki)

po chwili takich widoków na większej wysokości "chwyta za serducho" bardzo ładny widok słoneczka nieśmiało wyglądającego za horyzontu

dodam jeszcze fotkę bardzo ładnie zrobionego lotniska w EN67 (polecam można je ściągnąć z flightsim-a)

ogólnie miła wycieczka dla ludzi którym już się przejadły tropiki :) :) lubią mocniejszy wiaterek itp  :004:
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

DAMIAN1122334

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 11, 2009, 20:43:22 »
Postanowiłem się przelecieć starą dobrą trasą:

Start: EPRZ
Lądowanie: LFKJ
Sceneria: UTX
Odległośc: 780 mil (radze nie brac Cessna)

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 18, 2009, 18:21:22 »
Witam
widzę że temat coś "przymiera" nikt nie lata w ciekawych miejscach czy po prostu szanowni piloci są leniwi i nie chce im się dzielić "wrażeniami"  :005:
ja dziś postanowiłem zmienić klimat z polarnego na pustynny - Ayers Rock ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Ayers_Rock )
słynna skała z Australii to jedno z miejsc o których marzę by kiedyś odwiedzić (w realu) dziś niestety tylko w FSX. 

Start z YAYE najlepiej zaraz o świcie (5.00) wycieczka nie jest za długa, sama góra jest doskonale widoczna z lotniska więc zaraz po starcie wzrokowo ustawimy sobie kierunek lotu po około 5 min powinniśmy dolecieć na miejsce. 

przy okazji mam pytanie czy jakiemuś koledze udało się odnaleźć "Wielki mur chiński" bo latam w okolicach Pekinu i jakoś nie mogę na niego trafić i coś mi się wydaje że autorzy FSX zapomnieli o takim drobiazgu jak ten widoczny z kosmosu zabytek 
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

empeck

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 18, 2009, 19:28:01 »
OT: Wielki Mur Chiński tak naprawdę nie jest widoczny nawet z orbity, co dopiero z Księżyca :)

Wycieczka nad Ayers Rock jest faktycznie bardzo ciekawa, też tam parę razy latałem, polecam.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 18, 2009, 21:16:33 »
Co do Muru Chińskiego - próbowałem kiedyś zrobić taki dodatek, ale skończyło się na wstępnych testach. Żaden obecnie komputer chyba nie wytrzyma takiego obiektu(ów). :002:

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 19, 2009, 23:06:38 »
Czy ta Ayers Rock to defaultowa sceneria  :011:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 19, 2009, 23:33:28 »
Tak, ona jest w standardzie.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 19, 2009, 23:47:24 »
Czy ta Ayers Rock to defaultowa sceneria  :011:

Ayers Rock występuje w defaulcie i oczywiście po rekomendacji tam poleciałem - sam kamyk wygląda fajnie, jest pokryty foto teksturą, ale wokoło nic się nie dzieje.. jakoś mnie to nie urzekło, bez jakiegoś dodatku raczej sie tam szybko nie wybiorę ;)

Ja proponuję wycieczkę na Polinezję Francuską, zbiorowość zamorska Francji obejmująca 5 archipelagów i ponad 150 wysp na Oceanie Spokojnym. O najbardziej znanej wyspie Thaiti czy też Bora Bora słyszał chyba każdy.

Startujemy np z NTTB czyli z Bora Bora i lecimy na wycieczkę oblotową wokół archipelagu.

Wygląda nieźle nawet na standardowym fsx jak widać na foto poniżej  :001:  ale widziałem dodatek Thaiti X Aerosoftu na screenach i z chęcią bym zakupił, bo wygląda super, bogaty w szczegóły.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 21, 2009, 23:08:13 »
A mi się właśnie to pustkowie wokół Ayers Rock podoba niezmiernie :] Idealne miejsce do wyścigów takich jak P51, BF109 i Spit :banan
Dodatki praktycznie są tam niepotrzebne - wystarczy poprawić landclass hotelików położonych pomiędzy lotniskiem a samą skałą. Jedyne czego bym się czepiał, to za szybkie znikanie samej skały - u mnie już jej nie widać np. znad Kata Tjuta :005:

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 23, 2009, 09:03:01 »
Coś z polskiego podwórka: EP62, default FSX, nie wiem czy to wybryk twórców czy tak jest naprawdę  :001:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 23, 2009, 11:50:17 »
Masz defaultowy mesh do FSX ? Wieczorem sprawdzę to lotnisko.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 23, 2009, 11:55:50 »
Jedynie traffic mam zmieniony, reszta czysty FSX SP2.