Autor Wątek: Popękane ogony MiG-ów  (Przeczytany 2150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Popękane ogony MiG-ów
« dnia: Marca 15, 2009, 18:35:51 »
wybaczcie źródło... http://wiadomosci.onet.pl/1933539,12,item.html  o co biega? Może Toyo zapali kaganek wiedzy ? Pewni znów bełkot dziennikarski, jednak mimo wszystko... :)

Odnosząc się do powyższego.
Jakieś dwa tygodnie temu zawieszono w lotach wszystkie MiG-i w Polsce, związane to było z odpadnięciem statecznika pionowego na MiG-29, gdzieś w Rosji. Może sam przypadek nie był groźny, ale wyniki badań były nieco zaskakujące. Okazało się, że wiele samolotów ma wyraźne ślady zużycia łączenia dwóch elementów owego statecznika. Ponieważ nasza samoloty są dość stare zachodziła poważna obawa, że i u nas jest to samo. Powołano komisję, która poczynając od 1 elt sprawdzała "ogony". Procedura po takim sprawdzeniu nakazuje oblot techniczny samolotu, przedłużając tym samym całe badanie. Z tego co wiem nie jest źle, większość trzyma parametry i samoloty będą latać, odstawiono chyba jeden. Pęknięcia powstają mniej więcej w 1/3 wysokości statecznika, w miejscu w którym występuje dość gęste nitowanie. To wszystko.

damos

• Gość
Odp: Popękane ogony MiG-ów
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 15, 2009, 23:53:39 »
Dzięki Toyo ! I wszystko jasne. Mam nadzieję, że "77" mimo "targania" ma się nieźle :)

junkers78

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 16, 2009, 00:02:15 »
41 elt też ma zawieszone loty, tylko Iskry latają. Ciekawe czy też coś znaleźli  :011:
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2009, 00:48:21 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 16, 2009, 07:46:18 »
Mam nadzieję, że "77" mimo "targania" ma się nieźle :)
Ona zdaje się jest teraz w 41 ELT.

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 16, 2009, 09:52:16 »
Ona zdaje się jest teraz w 41 ELT.

No poleciała tam razem z #65

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 16, 2009, 14:34:10 »
Znaczy się gwoździe siedzą dobrze?
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...