Autor Wątek: Pistolet USB  (Przeczytany 3775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przemekwoj

• Gość
Pistolet USB
« dnia: Kwietnia 19, 2009, 22:11:18 »
Witam. Ostatnio pracuję z diodami LED. Zbudowałem TrackIr-a. I powiem Wam, że nawet wyszedł świetnie, ale nie  o tym chiałem porozmawiać. Postanowiłem zbudować pistolet pod USB. I mam taki pomysł, mianowicie:
1) Kupię pistolet na kulki np. shotguna za jakieś 30 zł oraz myszkę optyczną.
2) Rozbiorę je na czynniki pierwsze i cały układ myszki włożę do pistoletu. Przyciski myszki tak porozmieszczam,aby były obok spustu, diodę na końcu lufy (oczywiścię zrobię przedłużkę ).
3) Kabel z myszki podłączę do komputera i powinny działać mi przyciski. Ale żeby działał celownik, to wykorzystam program FreeTrack, aby ustawić promień światła jako kursor myszki.

Czy myślicie, że to będzie działać  i współpracować np. grą Counter-Strike ??

Z góry dziękuję za opinię i podpowiedzi jak postąpić, czy może coś przerobić.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: Pistolet USB
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2009, 22:17:42 »
Gdzieś już o czymś takim czytałem - freetrack, pistolet z bazarku i stara myszka. To było chyba na forum http://www.elektroda.pl/.

Znalazłem np. takie coś: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=985410&highlight=free+track&sid=

przemekwoj

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2009, 22:24:27 »
To co mi pokazałeś jest dla mnie trochę za trudne mam tylko 15 lat. Ale wygląda nawet nieźle.
A co do mojego pomysłu jak Myślisz uda się??

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2009, 22:46:57 »
Najpierw to najlepiej sprawdź jak z precyzją, czy się to do tego celu w ogóle nadaje. Potem możesz poszukać jakiejś starej myszki, LEDów i polutować co trzeba.

jak Myślisz uda się??
Ja to bym się najpierw zastanowił czy warto :D Jak już napisałem, najpierw sprawdź precyzję.

przemekwoj

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2009, 22:52:57 »
Z precyzją nie będzie problemu mam taką wersię freetracka w której można regulować czułość, a nawet jeśli nie wyjdzie to przynajmniej spróbowałem. I jeszcze prosiłbym o jakieś rady podczas budowy. Juro zamierzam się do tego zabrać  :020:

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 20, 2009, 10:28:42 »
Powiem tak, nie wiem na jakiej zasadzie miałby działać ten pistolet w typowych FPSach. Próbowałem grać na tablecie (palcem i rysikiem) w Quake'a III i jest to niewykonywalne. Trudno to wytłumaczyć jak to działa, jeśli chcesz to Ci to dokładniej rozjaśnię. Może jest inaczej w przypadku jakiegoś pistoletu ale bardzo w to wątpię.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 20, 2009, 10:51:50 »
Próbowałem grać na tablecie (palcem i rysikiem) w Quake'a III i jest to niewykonywalne.

Jest to możliwe ale tylko gdy tablet jest w trybie myszki. :)

Do CS'a czy innych FPP'ów taki freetrackowy pistolet będzie raczej bezużyteczny. Jeśli już to w jakimś symulatorze strzelnicy albo zręcznościówce jak na 8 bitowych pegasusach.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

przemekwoj

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 20, 2009, 15:28:55 »
Do Cs-a nada się ponieważ tata przywiózł mi z Niemiec taką matę, ale ne do tańczenia tylko do poruszania się. Jest to poprostu przerobiona klawiatura. I działa w Cs-ie. I poruszanie mam już załatwione, a z pistolet aktualnie buduję. Jak skończę wrzcę fotki

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 20, 2009, 19:13:56 »
Nie chodziło mi o problem poruszania się.

Załóżmy że biegniesz korytarzem, który 3 razy pod rząd skręca w lewo o 90 stoni. W jakim położeniu na końcu tego korytarza będzie lufa twojego pistoletu? ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 20, 2009, 20:26:02 »
Użyj zwykłego freetracka jednopunktowego to zobaczysz jak działa sterowanie w FPSach.

przemekwoj

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 22, 2009, 23:20:18 »
Przepraszam wszystkich ale pracę nad pistoletem muszę wstrzymać, ponieważ jestem po operacji stopy i nie mogę się poruszać (tego posta pisze na laptopie w łóżku). Prace będą wstrzyane na ok miesiąc, ale jeśli ktoś zrobi taki pistolet to niech ści opis i zdjęcia z prace. Zo zobaczenia