Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 130414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #705 dnia: Grudnia 05, 2010, 11:46:03 »
Zachęcam do obejrzenia strony EGHI http://www.f16pit.dbv.pl/news.php a w szczególności zdjęć z lotów próbnych z wizualizacją na wielkim ekranie.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #706 dnia: Grudnia 05, 2010, 12:44:04 »
Poczytaj o budowie ekranu w dziale "hangar 7" na aerowinx tam Matt Sheil używa oprogramowania do korekty wielkiego ekranu (7,8 m) żeby po rozciągnięciu i załamaniu geometria się zgadzała.

« Odpowiedź #707 dnia: Lutego 01, 2011, 09:19:48 »
Zna ktoś źródło (sklep internetowy) gdzie można nabyć koła zębate, które bez przeróbek można nałożyć na standardowe potencjometry ?

« Odpowiedź #709 dnia: Lutego 01, 2011, 11:36:40 »
zebatki.com.pl znam i tam nie ma odpowiednich, natomiast w tym drugim sklepie są idealne, 6.05mm a potencjometry mają 6mm. Dzięki !

« Odpowiedź #711 dnia: Lutego 01, 2011, 22:06:01 »
Tak się zastanawiam nad czym pracujesz Codeking.Mam nadzieję,że jest to związane z silnikami krokowymi.Ja ostatnio spaliłem 2 serwa podłączając odwrotnie zasilanie i teraz czekam za nowymi.

« Odpowiedź #712 dnia: Lutego 02, 2011, 08:28:12 »
Po długiej przerwie wracam do tematu silników krokowych i serwomechanizmów.

« Odpowiedź #713 dnia: Lutego 09, 2011, 15:32:26 »
Przepraszam za być może 'ciekawskie' pytanie ale muszę go zadać.

Czy kokpity które budujecie są oparte o rzeczywiste wymiary kokpitu F-16, czy też to tylko przybliżenia oparte na zdjęciach. ?

Czy są w ogóle dostępne w sieci lub na forum jakieś CAD'o podobne dane na ten temat ?

« Odpowiedź #714 dnia: Lutego 09, 2011, 17:38:42 »
Można kupić dokumentację z wymiarami kokpitu oraz paneli na forum viperpits.Można także zrobić na podstawie inf.na tej stronie http://www.xflight.de/
Ja tak robiłem na początku projektując panele do kokpitu.Teraz kupiłem gotowe panele już wycięte i z grawerką.Można je także kupić na viperpits.

« Odpowiedź #715 dnia: Lutego 09, 2011, 18:13:02 »
Czy kokpity które budujecie są oparte o rzeczywiste wymiary kokpitu F-16, czy też to tylko przybliżenia oparte na zdjęciach. ?
Rzeczywiste wymiary posiada tylko producent  :001:. Jak wspomniał vito można kupić dobre projekty, lub gotowe elementy. Jeśli pytasz o Tube, to można kupić projekt w CAD, kosztuje 200$. Ja zrobiłem własny na podstawie setek różnych dokumentów, fotek i innych projektów.
Wymiary są zbliżone do oryginału ale nigdy w domowych warunkach  nie odtworzysz idealnie. W zasadzie każdy kokpit (domowy) jest inny, nawet robiony z tego samego projektu. W niektórych miejscach celowe zmiany, np  centralną konsolę poszerzyłem o 9mm po to, żeby zmieścić tam bez problemu monitor 10 cali. Takich "niedociągnięć" jest dużo więcej i nie przejmuję się tym, nikt z linijką biegać w koło nie będzie ;).

« Odpowiedź #716 dnia: Lutego 09, 2011, 19:51:29 »
Dzięki z informacje. Myślałem, że może pojawił się w necie jakiś przeciek informacji konstrukcyjnych, a ja go po prostu przegapiłem  :002:

Oglądając zdjęcia Waszych kokpitów wydawało mi się że są idealnie podobne do tego co widać na zdjęciach w realu - stąd moje przypuszczenia że oparte były na rysunkach konstrukcyjnych. F-16 był sprzedawany do tak wielu krajów (nie koniecznie dzisiaj przyjaźnie nastawionych do NATO)  więc tajemnice typu główne wymiary przestają mieć chyba sens - to przecież nie F-22 czy coś jeszcze nowszego.

Moje zainteresowanie tym tematem pochodzi nie tyle z chęci robienia kokpitu co testu możliwości zrobienia pitu 3D do symulatora.

« Odpowiedź #717 dnia: Lutego 09, 2011, 20:00:47 »
Moje zainteresowanie tym tematem pochodzi nie tyle z chęci robienia kokpitu co testu możliwości zrobienia pitu 3D do symulatora.
Możesz rozwinąć? :)

« Odpowiedź #718 dnia: Lutego 09, 2011, 20:13:34 »
Po prostu kokpit 3D w Falcon AF nie bardzo mi się podoba. Z czystej ciekawości zacząłem myśleć o czymś lepszym - ale nie proszę nie brać tego zbyt poważnie - ot takie sobie przemyślenia  :001:.

« Odpowiedź #719 dnia: Lutego 09, 2011, 20:22:52 »
To jak masz takie zdolności może zrobisz coś, żeby wyciągnąć MFD z FalconaAF na dodatkowy monitor bez kombinacji z współrzędnymi X,Y jak w programie MFDExtractor ( Znasz ten program? ). Inaczej mówiąc działanie w 3D.