Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 130462 razy)

mickey81

• Gość
Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 27, 2009, 09:05:30 »
A dlaczego nie stworzyć własnego, tańszego i przystosowanego do "naszych" potrzeb rozwiązania ? (...) jak pisałem układ pod RS232 (poprzez przejściówkę do USB) do sterowania wyświetlaczami czy diodami to naprawdę jest koszt kilkunastu złotych (płytka trawiona w domu ale na upartego można to zrobić na "pająka"). Jedyny problem to oprogramowanie.
To może podzielisz się swoim projektem. Na naszym forum jest naprawdę kilku świetnych specy, którzy na pewno pomogą. Wystarczy prześledzić wątek o Mjoyu, potrzeba było extra enkoderów? No to chłopaki wymyślili układ. Przejściówki USB -> RS232 istotnie działają wyśmienicie, mogę to potwierdzić, sam korzystam z takiej w laptopie i jest ona widziana jako 'normalny' port COM.
Pozdrawiam
mickey81

« Odpowiedź #46 dnia: Maja 27, 2009, 09:20:36 »
Jeśli tylko będzie jakaś funkcjonalność, która pozwoli choćby np. wyświetlać ustawienia radia to pokażę rozwiązanie, a póki co wszystko jest w fazie rozwojowej. Speców na forum jest wielu i gdyby tak rozpocząć duży projekt ala OC czy FSBUS to pewnie powstało by nie gorsze uniwersalne rozwiązanie :)

« Odpowiedź #47 dnia: Maja 27, 2009, 09:33:28 »
Jedyny problem to oprogramowanie
No właśnie,w tym cały problem.Gdyby nie Damos nie byłoby "płyty enkoderów".Bez aktywnej współpracy programistów "hardwarowiec" nic nie wymyśli.Ja jestem zmuszony korzystać z gotowych programów,ponieważ nie potrafię ich napisać.
2 lata temu prosiłem na viperpits o rozwiązanie sterowania DED w falconie (można to zrobić na HD44780 4x20 znaków).Radzono abym kupił klawiaturę G15 i zastosował program G15 Viper napisany przez AiRdAnce i tak zrobiłem.Teraz są inne rozwiązania,ale trzeba za gotowy panel DED zapłacić.
Ja chętnie pomogę w dziedzinie elektroniki,ale bez programisty nie ma szans na sukces
pozdrawiam,vito_zm

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 27, 2009, 10:03:09 »
(...) kończę projektować coś w rodzaju Multiradia do FS-a opartego na pcb od gamepada / kupiony i "wybebeszony" / jednej płytce do encoderów i FSLCD. Powinno wyglądać coś w tym rodzaju.

pozdrawiam Zając

Chcemy więcej! ;)
Dziel się Zającu, bo projekt super.

Nawiasem mówiąc USB LCD Card kompletna i zmontowana kosztuje ok 124 pln przy kursie euro 4,43. Do tego przesyłka.
Czy to naprawdę taki duży wydatek, za działający produkt obsługujący 4 wyświetlacze?
Pozdrawiam

mickey81

« Odpowiedź #49 dnia: Maja 28, 2009, 14:21:08 »
(...)Myślę,że Zajac podał zły link,ponieważ cały czas była mowa w wyświetlaczach opartych na HD44780.
Link dobry - miałem właśnie siedmiosegmentowe na myśli, takie jak w OC lub FSBUS, i mam pytanie czy sterowanie nimi jest skomplikowane i czy się da w miarę prosty sposób wykorzystać do budowy kokpitu.

Chcemy więcej! ;)
Dziel się Zającu, bo projekt super.
Dzisiaj jadę na zakupy "sprzętowe" i w przyszłym tygodniu zacznę wszystko składać i oczywiście wszystko opiszę

Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #50 dnia: Maja 28, 2009, 15:21:37 »
Zając. Zerknąłem na Twój ostatni post, w nim link i widzę tam wyświetlacze 7-segmentowe. Wymagają dodatkowego Hardware i soft np. z OC Displays card. Do tego jeszcze musisz mieć Master,  jeśli chcesz to wszystko podłączyć do USB to jeszcze  USB Expansion card. Policz sobie teraz jakie koszty musisz ponieść żeby odpalić 7-segment display. Pomijam już płytkę PCB, okablowanie i konfiguracje. Jeśli chcesz zrobić wyświetlacz sterowany przez USB to proponuje
Wersja LED 7- seg.jest w opcji zakupu w OC nieopłacalna i bez sensu.
Można rozpatrzyć zakup  karty USB Lcd,która kosztuje 20 EUR i umożliwia podłączenie 4 wyświetlaczy LCD.Przesyłka jest dosyć droga 15EUR + 10EUR WAT.
Gdyby ktoś z forum zrobił zamówienie w OC to warto zrobić listę chętnych na zakup innych elementów w OC,zmniejszyłoby to koszt przesyłki.

« Odpowiedź #51 dnia: Maja 28, 2009, 19:04:27 »
Jeżeli byli byście gotowi złożyć duże zamówienie to ja jestem chętny mam jednak nadzieję , że swoją obecnością was nie zniechęcę  :008: (potrzebuję paneli do arbuza A320tki)

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 28, 2009, 19:18:04 »
Przesyłka jest dosyć droga 15EUR + 10EUR WAT.
Jesteś pewien?
Z tego, co się orientuję przy zakupach w krajach Unii nie płacisz Vatu, bo jest to import wewnętrzny. Formalnie powinieneś zgłosić przesyłkę do Urzędu Celnego, ale nieformalnie... ;)

« Odpowiedź #53 dnia: Maja 28, 2009, 19:42:00 »
 Płaci się Vat przy zakupie w OC.
Tutaj przykład:

Products
2 x    8 positions rotary switch    12.00EUR
Sub-Total:     12.00EUR
NORMAL delivery (Using Spanish Correos agency) (Shipping to United Kingdom 0.5 Kg(s)):    8.62EUR
IVA (VAT):    3.30EUR
Total:    23.92EUR

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 28, 2009, 20:46:34 »
Przy zakupach w Unii płaci się VAT, jak najbardziej, ale według stawek kraju w którym się kupuje. Czyli zazwyczaj odrobinę niższych niż w Polsce, ale nie wszędzie. Urzędu celnego w takie zakupy nie trzeba mieszać, VAT to nie cło.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #55 dnia: Maja 29, 2009, 18:16:17 »
To może podzielisz się swoim projektem.

Coś zaczęło działać, jeszcze długa droga ale...częstotliwości radia z powodzeniem wyświetlam na małym wyświetlaczu 2x16. Objawił się jakiś dziwny problem, przy szybkiej zmianie częstotliwości bądź "swap" może skończyć się tym, że jedna z częstotliwości ma nieaktualną wartość na wyświetlaczu, ale po testach wygląda mi to na problem z układem sterującym wyświetlaczem i muszę nad tym posiedzieć. Ale ważne jest, że coś działa. Jak uporam się z problemem to napiszę coś więcej.

« Odpowiedź #56 dnia: Maja 29, 2009, 19:52:33 »
Witam,
mam pytanie do kolegów programistów.Chciałbym zaprogramować jedną kość PIC 16C745.Można kupić programator za 100zł,ale dla jednej kości to nie ma sensu.Mogę wykonać sam prosty programator za parę zł,ale mam problem z softem dla tej konkretnej kości.Jeśli ktoś może mi pomóc będę wdzięczny
pozdrawiam,vito_zm
PS
Codeking moje gratulacje, coś drgnęło w temacie wyświetlaczy.

« Odpowiedź #57 dnia: Maja 29, 2009, 20:07:23 »
vito_zm - ja nie pomogę, jedyna wiedza jaką posiadam dot. uC to AVR, i to bardzo podstawowa.

Problem rozwiązałem - okazało się oczywiście, że popełniłem drobny ale jakże istotny błąd w kodzie. Ale teraz działa tak jak trzeba. Więcej info wkrótce.

« Odpowiedź #58 dnia: Maja 29, 2009, 22:47:09 »
Czekamy z niecierpliwością. Niestety u mnie mam problem, prawdopodobnie uszkodziłrm płytkę od gamepada w czasie wylutowywania kabelków. "Nieznane urządzenie USB"  :015:. Więc na razie przerwa, ale poczekam na wynik prac nad wyświetlaczem, na pewno da się zaadaptować ten projekt do MULTIRADIA i od razu deklaruje pomoc, jak by taka była potrzebna i będę umiał.

Pozdrawiam z
Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #59 dnia: Maja 30, 2009, 17:12:08 »
Po kilku godzinach pisania, testowania, konfigurowania, zrobiłem mały kawałek, który może być przydatny do multiradia. Ogólnie moje rozwiązanie to przede wszystkim oprogramowanie. W nim siła i w nim słabość. To co nie podoba mi się w SIOC czy FSBUS, to to, że nie mogę zrobić sobie np. wyświetlacz pod RS232 i obsługiwać go pod którymś ze wspomnianych rozwiązań, rozumiem, że to oprogramowanie nie zna mojego sprzętu ale gdyby było dostępne jakieś SDK, dzięki któremu wprowadziłbym interakcję pomiędzy w/w oprogramowaniem a moim sprzętem. No i druga rzecz, lubię sam coś podłubać, polutować i cieszyć się jak dziecko kiedy coś zacznie działać.

Program sterujący to tak naprawdę tylko obrabiarka danych, które przychodzą do niego, po obróbce wyrzuca je z siebie np. do FSX. Służy on głównie do obsługi skryptów sterujących, które pisze użytkownik. W skrypcie używa się zmiennych wejściowych i wyjściowych (i wewnętrznych ale to jest nieistotne teraz). Zmienne wejściowe to np. stan przycisku w joystick'u, częstotliwość radia COM1 w FSX itp. Zmienny wyjściowy to np. jakiś obszar na wyświetlaczu, dioda, parametry w FSX. Zmiennych wejściowych jak i wyjściowych dostarczają do programu głównego moduły wejścia/wyjścia. Można stworzyć sobie dowolny moduł (z odpowiednim interfejsem żeby program główny mógł z niego skorzystać), do obsługi wyświetlacza na LPT, RS232 czy USB, pobierający dane z FSX czy FS9, odczytujący stan joystick'ów itp. Tak więc nie przywiązuje się praktycznie do niczego, bo program główny korzysta tylko ze zmiennych które dostarczają moduły i skryptu który jest tworzony przez użytkownika. Nie interesuje go skąd moduł wziął zmienne i gdzie wyśle ich nowe wartości. Więc nie ma ograniczenia co do sprzętu (jeśli potrafisz go obsłużyć programowo to nie ma problemu) i oprogramowania (o ile istnieje odpowiedni interfejs - SimConnect, FSUIPC).

Skrypty to takie małe programiki, które reagują na zmiany wartości wybranych zmiennych (podobnie jak w SIOC). Niestety w chwili obecnej skrypty mają format XML i to bardzo rozbudowanych. Zrobiłem tak na początek, żeby nie głowić się na początku nad problemem parsera itd. Może kiedyś powstanie format przyjazny dla ludzi.

Jeśli chodzi o sprzęt a właściwie o wyświetlacz na HD44780. Pisałem wcześniej, że obsługa jest prosta i tak jest. Ale od początku. Wymyśliłem sobie kiedyś, że dobrze byłoby mieć 3 podstawowe urządzenia: wyświetlacz LCD, wyświetlacze LED (siedmiosegmentowe) i diody LED. Przyciski, przepustnice i enkodery są realizowane przez MJoy'a więc w połączeniu te kilka urządzeń pozwoliłoby na stworzenie uniwersalnych modułów kokpitu: radio, auto-pilot, dźwignia podwozia itp. Żeby nie komplikować sprawy, wybrałem interfejs RS232 do komunikacji PC->urządzenie. Kiedyś na elektroda.pl przeczytałem, że do układu MAX232 (umożliwia komunikację PC <-> uC AVR) można podpiąć kilka uC, przy czym wszystkie one mogą odbierać dane a wysyłać...to już mnie nie interesuje. Tak więc, jeden port RS232 (a jak brak to z powodzeniem można wykorzystać przejściówkę RS232<->USB) i kilka urządzeń do niego podpiętych. Do tego prosty protokół danych, tak żeby np. rozkaz zapalenia diody był wykonany tylko przez odpowiedni układ, reszta go ignoruje.

Wyświetlacz na HD44780 podłącza się do uC właściwie bez żadnych dodatkowych elementów (potrzebny tylko przewód i potencjometr do ustawiania kontrastu wyświetlacza). Taki mały uC jak Attiny2313 może spokojnie obsłużyć 7 wyświetlaczy 2xXX (2x16, 2x20 czy 2x40, nieważne). Czyli układ z wyświetlaczami można stworzyć za bardzo małe pieniądze w porównaniu z innymi rozwiązaniami. Obsługa diód LED to też prosta sprawa. Wyświetlacze siedmiosegmentowe to również nie jest specjalnie trudny temat. Dla wyświetlaczy na HD44780 i diód mam wstępnie zaprojektowane płytki do domowego trawienia - muszę wykonać prototypy i sprawdzić. Na razie sprawdzam na płytce uniwersalnej.

Tak więc z grubsza opisałem to co staram się wykonać. Poniżej dorzucam link do filmiku na którym pokazuje przykładową konfigurację i działanie wyświetlacza, widok tego prostego urządzenia, link do pliku z konfiguracją tego wyświetlacza (RS232HCDevices.xml) oraz plik skryptu (TestowyProfil.xml), żeby można było zobaczyć jak wyglądają skrypty w tej fazie rozwoju (proszę uwierzyć - one działają !). Aha, skrypt skryptem, ale każdy moduł ma właściwie też swoją konfigurację w której np. dla wyświetlaczy definiuje się obszary znakowe do których będzie wpisywany jakiś tekst.

Te dwie płytki to proste prototypowanie :)

I trzy zrzuty programu

Filmik
http://www.youtube.com/watch?v=rjIaqFcUot0

Konfiguracja wyświetlacza
http://angus.foxnet.pl/fs/RS232HCDevices.xml

Skrypt
http://angus.foxnet.pl/fs/TestowyProfil.xml

PS. Jak coś namieszałem lub niejasno napisałem to pytać.