Witam,
cytat Damos
I ostatnia rzecz: możemy być na 90% pewni, że ktoś już to zrobił. Może lepiej, może i taniej
Jest to prawda już to zrobiono i na pewno jest to kontynuowane.Jest na naszym forum od miesiąca nowy kolega,który ma największe doświadczenie w dziedzinie budowy kokpitów.Kończy realizację kokpitu dla A320 oraz rozpoczął budowę kokpitu dla Falcona.Mam nadzieję,że włączy się do dyskusji.
Wracając do pytania co chcemy zrealizować to powiem tak to co jest realne.Dla prostego panelu wystarczy MJoy oraz sterowanie kilkoma LED,7-seg oraz 2,3 LCD.I to można zrobić amatorsko w stosunkowo krótkim czasie.Projekty kokpitów to już inna bajka.
Kokpit Falona to już kilkadziesiąt przycisków,przełączników wyświetlaczy LED, wyświetlacze graficzne LCD oraz MFD,Pozostałe wskaźniki można także zrealizować na LCD 3.4",10.4","8". Aby to uruchomić to trzeba kilku niezależnych programów.Jest to przykład korzystania z gotowych rozwiązań.
Chcąc zrealizować w sensownym czasie jakiś projekt to oprócz założeń technicznych ważny jest czas.Po drugie trzeba wykorzystać zasoby,które są dostępne.W naszym przypadku dotyczy to głównie programistów.Wyspecjalizowanie się w projektowaniu uP w C++ to nie tylko znajomość języka,ale także znajomość stuktury procesora (manuale to powyżej 200str).Aby zrobić efektywny program to trzeba mieć praktykę w tworzeniu algorytmów.
Do czego zmierzam, należy programować w tym języku,który znacie oraz projektować na uP,które także znacie.
Co do mnie o jestem zwolennikiem budowy sterownika dla HD44780 z interfejsem USB.Dlaczego,odpowiedź jest prosta.Zakup wskaźnika DED na viperpits wymaga sporej gotówki,podobnie jest z projektem opartym na klawiaturze Logitech G15.
Jeśli jest potrzebne wsparcie w postaci zapytania o jakiś szczegół dotyczący projektu dla falcona to mogę zapytać na forum viperpits.