Z tego co wiem to można procedurę obsługi wyświetlacza napisać w C++,zrobić kompilację oraz połączyć z programem Damosa.
Gdyby to było takie proste...

Teraz muszę dodać support dla wyświetlaczy w uP. Będzie to wymagało przerobienia sterowników do HD44780. Kodu sterującego HD44780 jest całą masa. Problem polega na tym, że pojawiły się nowe ograniczenia odnośnie obsługi USB

Kontroler (uP) musi robić tzw. polling (czyli cykliczne odpytywanie) USB z pewnym maksymalnym interwałem czasowym. To będzie wymagało wywoływania obsługi USB z wnętrza kodu obsługującego wyświetlacze. To będzie roboty na minimum 24godziny kodowania.
Trzeba też ustalić jaki stosujemy wyświetlacz ile linii oraz znaków (oparty na kontrolerze HD44780).
To będzie mogło być konfigurowalne.
Nie jestem pewien czy przy ustalaniu konkretnego wyświetlacza nie pojawią się problemy z uniwersalnością jego zastosowania.Mam na myśli np.PFL gdzie potrzeba tylko2 linie oraz FS gdzie być może potrzeba więcej linii.
Na razie tylko HD44780. Dla innych wyświetlaczy trzeba będzie zmienić firmware (oprogramowanie uP).
Pytanie jest następujące,czy wybór konkretnej aplikacji (falcon,FS)jest z poziomu menu PC czy są to oddzielne programy a raczej procedury
Po stronie PC jest moduł, który udaje virtualny wyświetlacz. Dowolna inna aplikacja ustawia na nim tekst a on juz zajmie się przesłaniem tego do fizycznego wyświetlacza. Nasze rozwiązanie nie będzie zależeć od konkretnego symulatora.
W tym punkcie można chyba stworzyć jakiś wspólny protokół komunikacyjny pc USB nie zależnie od aplikacji.
Nie. Można zrobić protokół komunikacji z aplikacją, a inne moduły nawet nie mogą mieć pojęcia, że sprzęt jest podłączony przez USB. Ze względu na ograniczenia sprzętu protokół USB zależy tylko i wyłącznie od możliwości sprzętu.
Nie mam pojęcia jak pobierać dane dla FS.Co do falcona to Gerrah już to robi,tzn.zna adresy gdzie są dane.
A to jest inny problem.
Z mojej strony deklaruję pomoc na poziomie hardware,ale to niewiele.Mogę zrobić prototyp i go testować jeśli to pomoże.
Z pewnością będzie to pomocne.