Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 130822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mickey81

• Gość
Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #240 dnia: Czerwca 25, 2009, 10:32:06 »
Niestety nie mam wielkiego wyboru, bo mam służbowy laptop z preinstalowaną vistą (to ten sam bez portu LPT :) )
Sugerujesz zakup kompa z winxp?
mickey81

damos

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: Czerwca 25, 2009, 10:56:20 »
Czegoś nie rozumiem - ULN2003 to "tylko" 7 wyjść więc nie będzie sterowania kropką ?
ULN (jak napisał vito_zm) nie steruje poszczególnymi segmentami a wspólną katodą. Sterowanie segmentami jest realizowane przez porty uP.

Dobrze byłoby udostępnić sterowanie każdym segmentem oddzielnie.
Tak właśnie będzie.
  Zastosowałbym ULN2803.
On ma 8 wyjść. Też można, tylko, że to chyba "source" a nie "sink" driver? Płytki z samymi LED 7-seg, które pokazywał mi zając mają po 6 wyświetlaczy w jednym bloku... i są używane właśnie do kokpitów.

No i wyświetlacze ze wspólną katodą ? Coś mi nie pasuje do tego ULN (taki sam problem jak przy wyśweitlaczach LCD kilkanaście postów wcześniej).
Właśnie tutaj ten układ jest "u siebie". On "zwiera do masy" i tak ma robić: poprzez dołączenie wspólnej katody do masy "włącza " odpowiedni w danym momencie wyświetlacz. W LCD problem był zupełnie inny - tam potrzebowaliśmy symetrycznego bufora a nie jedynie "sink drivera"

I ostatnia rzecz - max. 7 wyświetlaczy LED. Trochę mało jak na jeden układ.
Jak coś pomyliłem to proszę o poprawkę :)
  Pamiętaj, że tam będzie multiplexowanie - więc współczynnik wypełnienia spada nam wraz ze wzrostem ilości wyświetlaczy w jednym module (dla 6-ciu jest to max 16%, dla 16-tu to już zaledwie 6%). W tym rozwiązaniu chodzi o zredukowanie kabli na połączeniu sterownik<->płytka z wyświetlaczami. W "normalnym" wariancie ilośc przewodów (pinów na złączu) to: ilosc_LED7SEG*8+1, co dla 6-ciu daje złącze 49 pin. Dla 16-tu to już 129 pin. W wariancie multipleksowanym ilość połączeń to: ilosc_LED7SEG+8, co dla 6ciu daje złącze 14 pin. Zając twierdzi, że jest to istotne z punktu widzenia budowniczego kokpitu - po drugiej stronie maskownicy jest bardzo mało miejsca i nie można zmieścić na tej samej płytce sterownika i wyświetlaczy. Redukcja ilości przewodów połączeniowych też jest bardzo korzystna. Na koniec - jego rozwiązania  (OC ?) korzystają z zespołów po 6 cyfr w linii i to podobno z powodzeniem wystarcza.

Można zastosować tani układ np. 74hc595 kaskadowo i zrobić np. 16 wyświetlaczy. Koszt będzie mniejszy niż zrobienie dodatkowego urządzenia dla tych 7 wyświetlaczy.
To akurat IMHO nie ma sensu. W moim rozwiązaniu do sterowania LED układ MBI ma to, co 74595, ale dodatkowo: 16 zamiast 8 wyjść, sterowanie prądem zasilania każdej diody, co eliminuje konieczność stosowania wielu rezystorów ograniczających. Na płytce z wyświetlaczami 7-SEG po prostu nie ma na nie miejsca a łączenie osobnej płytki z nimi wymaga ogromnej ilości kabli.

« Odpowiedź #242 dnia: Czerwca 25, 2009, 11:11:48 »
Mickey81 jeśli myślisz o kokpicie do Falcona oraz Hotas Cougar to tylko XP.Jest to dla mnie tak oczywiste (na podstawie opinii z viperpits),że się nad tym nie zastanawiałem.Tak jak wspomniałem koledzy falkonowcy na pewno wyrażą swoją opinię,bądź cierpliwy.
Codeking myślę,że Damos dokładnie odpowiedział naTwoje wątpliwości.

« Odpowiedź #243 dnia: Czerwca 25, 2009, 11:25:54 »
ULN (jak napisał vito_zm) nie steruje poszczególnymi segmentami a wspólną katodą. Sterowanie segmentami jest realizowane przez porty uP.
Tak, o tym pisał też vito_zm. Myślałem o trochę innym rozwiązaniu, stąd moje pytania.
Właśnie tutaj ten układ jest "u siebie". On "zwiera do masy" i tak ma robić: poprzez dołączenie wspólnej katody do masy "włącza " odpowiedni w danym momencie wyświetlacz. W LCD problem był zupełnie inny - tam potrzebowaliśmy symetrycznego bufora a nie jedynie "sink drivera"
Jak wyżej.
  Pamiętaj, że tam będzie multiplexowanie - więc współczynnik wypełnienia spada nam wraz ze wzrostem ilości wyświetlaczy w jednym module (dla 6-ciu jest to max 16%, dla 16-tu to już zaledwie 6%).
Czyli chodzi o to, że wyświetlacze w pewnych momentach (procek zajęty komunikacją) mogłyby się "zamrozić" na chwilę lub mrugać ?
W tym rozwiązaniu chodzi o zredukowanie kabli na połączeniu sterownik<->płytka z wyświetlaczami. W "normalnym" wariancie ilośc przewodów (pinów na złączu) to: ilosc_LED7SEG*8+1, co dla 6-ciu daje złącze 49 pin. Dla 16-tu to już 129 pin. W wariancie multipleksowanym ilość połączeń to: ilosc_LED7SEG+8, co dla 6ciu daje złącze 14 pin.
Czyli na płytce ze sterownikiem będzie tylko jedno/dwa złącza do płytki z samymi wyświetlaczami ? Jeśli tak to przydałaby się płytka, w której zamiast miejsca na wyświetlacze były gniazda do podłączenia pojedynczych wyświetlaczy (chyba mogą się gdzieś przydać np. dwa obok siebie i nie będzie miejsca na płytkę z 6-ścioma).
To akurat IMHO nie ma sensu. W moim rozwiązaniu do sterowania LED układ MBI ma to, co 74595, ale dodatkowo: 16 zamiast 8 wyjść, sterowanie prądem zasilania każdej diody, co eliminuje konieczność stosowania wielu rezystorów ograniczających.
Jaki dokładnie to jest układ ?
Dzięki za szczegółowe odpowiedzi :) Jak jestem upierdliwy to przepraszam, elektronika ma wiele tajemnic przede mną - kilka chciałbym poznać :)

damos

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: Czerwca 25, 2009, 12:13:52 »
Czyli chodzi o to, że wyświetlacze w pewnych momentach (procek zajęty komunikacją) mogłyby się "zamrozić" na chwilę lub mrugać ?
Multiplexowanie polega na cyklicznym zapalaniu jednego wyświetlacza z pewnej puli. Reszta w tym czasie jest wygaszona. Może to spowodować: słabsze świecenie. Miganie, zamrożenie na chwilę (wtedy inne gasną) nie powinno mieć miejsca.

Czyli na płytce ze sterownikiem będzie tylko jedno/dwa złącza do płytki z samymi wyświetlaczami ?
Tak

przydałaby się płytka, w której zamiast miejsca na wyświetlacze były gniazda do podłączenia pojedynczych wyświetlaczy (chyba mogą się gdzieś przydać np. dwa obok siebie i nie będzie miejsca na płytkę z 6-ścioma).
Mniejsze moduły też można zrobić. To nie problem.

Jaki dokładnie to jest układ ?
MBI5026

« Odpowiedź #245 dnia: Czerwca 25, 2009, 13:15:28 »
Uzupełnię przykładem.Zrobiłem w moim kokpicie 2 karty w pierwszej mam 16 LED-7seg.Czyli muszę wyprowadzić z karty sterującej wyświetlacze do każdego LCD 7 lub 8 (z kropką)przewodów 16x8=128 przewodów.W drugiej karcie mam inne rozwiązanie to które chcemy zastosować w naszym projekcie.W tym rozwiązaniu potrzebujemy 7 lub 8(z kropką)przewodów,które są wspólne dla wszystkich LED-7seg.,dodatkowo każdy wyświetlacz ma jeden przewód jako "sink" podłączony do katody.Widać na tym przykładzie korzyść dotyczącą ilości przewodów.
Nic nie jest za darmo,o tym pisał Damos.Trzeba cyklicznie zapalać (multipleksować)kolejne wyświetlacze.   

« Odpowiedź #246 dnia: Czerwca 25, 2009, 19:14:14 »
Po konsultacjach z Damosem druga wersja płytki pcb do MB

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: Czerwca 25, 2009, 19:22:29 »
Miodzio, Zając! Robimy zbiorowe zamówienie?
Pozdrawiam
mickey81

« Odpowiedź #248 dnia: Czerwca 25, 2009, 20:09:18 »
W sprawie programu do sprawdzenia z Falcon'em: wiem w czym jest problem. Wieczorem (tzn. później :) ) wrzucę poprawioną wersję.

« Odpowiedź #249 dnia: Czerwca 25, 2009, 20:29:57 »
Codeking wysłałem zdjęcia z testu Twojego programu na priv.
Zajac moje gratulacje,piękna robota.

damos

• Gość
« Odpowiedź #250 dnia: Czerwca 26, 2009, 00:40:06 »
wstępna wersja płytki układu z multipleksowaniem:
http://www.damos.k11.pl/LO/led_avr/pcb_no_via_isp_all.png
płytka wielkości 4.3 cm x 3.6 cm
góra:
http://www.damos.k11.pl/LO/led_avr/pcb_no_via_isp_all_top.png
dół:
http://www.damos.k11.pl/LO/led_avr/pcb_no_via_isp_all_bottom.png

Jak znam życie - Zając to "dopieści" ;)

i schemat:
http://www.damos.k11.pl/LO/led_avr/schema_isp.png

Układ będzie kompatybilny z płytkami wyświetlaczy z FSBUS'a.

Na razie jeszcze nie ma do tego oprogramowania więc proponuję wstrzymać się z robieniem PCB :)

« Odpowiedź #251 dnia: Czerwca 26, 2009, 06:18:00 »
Bardzo ładny projekt.Damos dlaczego są dwa TW.Rozumiem,że zasilanie jest z MB na pin1,4 a sygnały na pin 2,3.
Codeking jak będziesz miał poprawiony Domowy kokpit daj znać.
PS
Czy można prosić o schemat MB zrealizowany na pcb Zajca.

« Odpowiedź #252 dnia: Czerwca 26, 2009, 09:21:25 »
Codeking jak będziesz miał poprawiony Domowy kokpit daj znać.
Wczoraj gdy miałem już paczkę gotową do wrzucenia na serwer to okazało się, że internet siadł. Dzisiaj wieczorem jak będzie internet to wrzucę, teraz nie mam możliwości bo siedzę w pracy.

damos

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: Czerwca 26, 2009, 09:35:04 »
Damos dlaczego są dwa TW.
TWI. Do jednego gniazda podłączasz kabel z MB lub "poprzedniej" DB. Do drugiego podłączasz następną DB.

Rozumiem,że zasilanie jest z MB na pin1,4 a sygnały na pin 2,3.
Dokładnie tak.

« Odpowiedź #254 dnia: Czerwca 26, 2009, 10:24:05 »
Oczywiście,zapomniałem,że DB są połączone równolegle.
Czy mogę prosić o schemat MB na podstawie którego Zajac wykonał pcb.