Witam ponownie
Widzę że praca wre, aż buczy :banan
Mam pytanie: gdzie planujecie robić płytki? Czy macie jakąś sprawdzoną firmę? Ja mam kilka, które chciałbym zrobić i zastanawiam się gdzie je wysłać.
Taka sugestia dotycząca projektu.
Ja na początku też planowałem robić coś co będzie bardzo uniwersalne, tanie i teoretycznie proste w rozbudowie. Myślałem że będzie lepiej jak każdy użytkownik będzie mił możliwość konfiguracji itp. Ale po paru dyskusjach z potencjalnymi użytkownikami stwierdziłem że to nie ma sensu, bo dokładnie każdy w zależności do czego to chce podłączyć oczekuje czegoś innego i ma inne wymagania. Drugi powód jest taki, że jak użytkownikiem końcowym będzie ktoś kto wie o co w tym wszystkim chodzi (a takich jest 1%) to nie ma problemu. Natomiast wszyscy inni będą wrzodem na d.... projektanta zalewając go setkami maili dotyczącymi ustawień, konfiguracji i kto wie jeszcze jakich inny głupich problemów. Zrezygnowałem więc i zdecydowałem zrobić platformę PnP pod konkretny kokpit, w moim przypadku A320. Dlatego tak jak pisze codeking wyświetlacze będą zrealizowane w grupach pod konkretne odczyty, ekodery w grupach pod konkretny przyrząd itd z wejściami i wyjściami.
Nie jestem pewien czy dążenie do zmniejszania wielkości płytek i ich mnożenie w projekcie oraz wykorzystywanie najtańszych rozwiązań ma sens (widać to po projekcie OC jaki pisze vito_zm - jedna wielka płątanina kabli). Damos chyba się ze mną zgodzi, że ilość potencjalnych problemów i usterek rośnie lawinowo wraz ze wzrostem lliczby elementów projektu. Ostatnia rzecz, przecież jak ktoś wydał na zbudowanie kokpitu, zakup kompów, softu, projektorów etc. parę tysięcy to jakie ma znaczenie czy płytki będą kosztować zamiast 100 -200zł? a dla projektanta ma to zasadnicze znaczenie bo ma większy budżet i o wiele wiele większe możliwości.
Bez względu na wszystko podziwiam inicjatywę i życzę powodzenia.