Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 130540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #630 dnia: Kwietnia 17, 2010, 16:09:08 »

Stolarstwo artystyczne :).

« Odpowiedź #631 dnia: Kwietnia 17, 2010, 19:01:24 »
Witam !!

Chciałbym parę słów napisać dlaczego nie ma interfejsu USB. W czasie tworzenia projektów zastanawialiśmy się z codekingiem nad umieszczeniem od razu na pcb konwertera rs232->USB. Jedynym jaki by się nadawał to był układ FT232, lecz niestety występuje on w podstawkach smd SSOP28 / odstępy miedzy nóżkami 0,65 mm /. Z racji trudności przy montażu zrezygnowałem z tego pomysłu. Układ ma być z założenia bardzo prosty w montażu - tak jak mjoy, a skoro pracuje z gotowymi przejściówkami po 10 pln to można je właśnie wykorzystać aby mieć USB.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #632 dnia: Kwietnia 17, 2010, 23:19:56 »
Witam
Zaktualizowałem stronę www.simout.wa.pl - można teraz zobaczyć projekty w powiększeniu oraz nowy wpis w dziale prototyp.

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #633 dnia: Kwietnia 18, 2010, 07:18:23 »
Witam ponownie.Na wstępie gratulacje dla EGHI za kokpit oraz dla Zająca za piękne projekty.
Szkoda,że nie mam schematów ideowych,ale z schematów montażowych domyślam się jak jest zrobiony projekt.Dla mnie jest interesujący projekt wersji Mini z dodatkowymi 4 portami.Domyślam się (brak schematu),że na pcb są wyprowadzone łączówki ozn. LCD1-4 dla LCD oraz dla 7-seg-LED.W związku z czym mam pytanie czy wersja Mini steruje 4 LCD,40 LED oraz 4 7seg-LED?
Jakie karty można podłączyć do 4 portów?Czy można podłączyć te z wersji modułowej np. LEDx40.
Jeśli jest taka możliwość to dla mnie wersja Mini z możliwością rozbudowy byłaby idealna.
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł.Czy byłby problem zaprojektować np.7seg-LED x 6 lub więcej,ale na wspólnej szynie (mniej połączeń).OC oferuje 2 warianty kart Display.Wariant tak jak u Was oraz z wspólną szyną do 16 7seg.-LED.Jeszcze raz gratuluję projektu i życzę powodzenia.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #634 dnia: Kwietnia 18, 2010, 10:48:29 »

Sundowner wiem,że jesteś programistą,może coś doradzisz. Można próbować zastosować inne rozwiązanie np.wyspecjalizowany układ dla USB podłączony do uP.W tym przypadku programista nie musi stosować innego uP.
Programistą jestem hobbystycznym, a im dłużej w pracy programuję VBA, tym mniej z C++, ADA95 i Asemblera pamiętam  :karpik

Zawsze można złożyć płytkę pośredniczącą mogącą przyjmować sygnał z takiego jednego, lub kilku układów i wyrzucać na USB, tylko trochę z tym roboty jest, łatwiej byłoby od razu zacząć z USB, szczególnie, że to pewien standard dzisiaj - i nie bez powodu.

Układem się zainteresowałem, bo kontempluję budowę Radio Stack, AP i konsol INS (z FMC nie latam póki co ;) ), a zagraniczne gotowe układy swoje kosztują.

Chciałbym parę słów napisać dlaczego nie ma interfejsu USB. W czasie tworzenia projektów zastanawialiśmy się z codekingiem nad umieszczeniem od razu na pcb konwertera rs232->USB. Jedynym jaki by się nadawał to był układ FT232, lecz niestety występuje on w podstawkach smd SSOP28 / odstępy miedzy nóżkami 0,65 mm /. Z racji trudności przy montażu zrezygnowałem z tego pomysłu.
Rozumiem, na ten sam problem natknąłem się w układzie zasilającym mikrofon - scalaki MAX1672 są zbyt kurde małe :D

W sumie mam na stanie nadal kilkanaście sztuk PIC18 F4550 i LF4550, chyba trzeba w końcu wziąć się w garść i kupić programator do nich i coś z nimi zrobić konkretnego.

« Odpowiedź #635 dnia: Kwietnia 18, 2010, 11:04:56 »
Nie chciał bym wchodzić pomiędzy wódkę a zakąskę, ale alternatywą dla FT232 wydaje się być MCP2200 Microchipa. Obudowa też SMD, ale z szerszymi wyprowadzeniami (SOIC).
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

« Odpowiedź #636 dnia: Kwietnia 18, 2010, 12:24:40 »
Przejrzałem pobieżnie parametry obu scalaków.Nie ma problemu z montażem MCP2200,co do FT232 to można także polutować ręcznie ale wymaga to koncentracji.Chciałbym zapytać jak wygląda sprawa konfiguracji obu scalaków,czy jest z tym problem.Podają także dla MCP2200 możliwość przekłamań 0.16% od 38400 do 961600 co nie jest dużym błędem.
Z drugiej strony jeśli są gotowe interfejsy to można sobie uprościć zadanie i z tego korzystać.

« Odpowiedź #637 dnia: Kwietnia 18, 2010, 14:17:08 »
Tego scalaka jeszcze nigdzie nie montowałem, więc nie wiem jak to wygląda w praktyce. Jest to świeży układ (chyba z marca tego roku), dlatego ciężko znaleźć aplikacje z jego zastosowaniem.
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

« Odpowiedź #638 dnia: Kwietnia 19, 2010, 12:58:42 »
Domyślam się (brak schematu),że na pcb są wyprowadzone łączówki ozn. LCD1-4 dla LCD oraz dla 7-seg-LED.W związku z czym mam pytanie czy wersja Mini steruje 4 LCD,40 LED oraz 4 7seg-LED?

Na pcb mini są tylko 4 gniazda do LCD, nie ma gniazd do wyświetlaczy 7-seg-LED. Samych gniazd jest 8 z tego powodu, że niektóre LCD mają inne złącza do podłączeń, w związku z tym każde wyjście do LCD jest podwójne, dla oby typów wyświetlaczy. Oczywiście płytka mini obsługuje również 40 LED.

Jakie karty można podłączyć do 4 portów?Czy można podłączyć te z wersji modułowej np. LEDx40.
Jeśli jest taka możliwość to dla mnie wersja Mini z możliwością rozbudowy byłaby idealna.

Tak do tych 4 portów będzie można podłączyć płytki z wersji modułowej.

Sam ostatnio zastanawiałem się jakie wyjścia by się przydały. i zacząłem już projektować pcb z obsługą 40 LED i 6 zestawów / po 5 szt. / 7-seg-LED oraz dwa dodatkowe porty np do LCD. Staram się zmieścić wszystko w wymiarze takim samym lub podobnym jak MJOY, ale wtedy będzie to płytka dwustronna. Czekam na opinie czy nie lepiej zrobić jednostronną, ale będzie około 1,5 raza większa oraz LED-y będą miały po dwa złącza osobne dla anod i osobne do katod / podobnie jak ledx40 /. Wczoraj zrobiłem eksperyment a mianowicie w gnieździe od UC od LCD zaprogramowałem attiny do LED a później podmieniłem scalaki i wszystko działa, wiec pomyślałem, że na każdej płytce można zostawić tylko jedno złącze do programowania i tam programować wszystkie scalaki - duża oszczędność miejsca na pcb i prostsza konstrukcja - też czekam na opinie specjalistów na temat takiego rozwiązania.

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #639 dnia: Kwietnia 19, 2010, 16:19:57 »
że na każdej płytce można zostawić tylko jedno złącze do programowania i tam programować wszystkie scalaki - duża oszczędność miejsca na pcb i prostsza konstrukcja
Oczywiście tylko na jednej karcie złącze do programowania.
LED-y będą miały po dwa złącza osobne dla anod i osobne do katod /
Tego nie rozumiem chyba,że chodzi o 7seg.-LED,które mogą być z wspólną katodą lub anodą.Z tego co widzę na pcb to jest układ ULN 2003 co sugeruje wspólną katodę.
Co do opcji jednostronnej lub dwustronnej to myślę,że jeśli cena nie będzie wygórowana o opcja 2-stronna jest bardziej atrakcyjna.
Sam ostatnio zastanawiałem się jakie wyjścia by się przydały. i zacząłem już projektować pcb z obsługą 40 LED i 6 zestawów / po 5 szt. / 7-seg-LED oraz dwa dodatkowe porty np do LCD
Proszę o wyjaśnienie tego zestawu jakieś szczegóły.Czy jest to nowa wersja?

« Odpowiedź #640 dnia: Kwietnia 20, 2010, 23:42:09 »
Witam

Tego nie rozumiem chyba,że chodzi o 7seg.-LED,które mogą być z wspólną katodą lub anodą.Z tego co widzę na pcb to jest układ ULN 2003 co sugeruje wspólną katodę.

Trochę się nie zrozumieliśmy - chodzi o sposób podpięcia LED do złącza na płytce, ale najlepiej zobrazuje to ten rysunek

Proszę o wyjaśnienie tego zestawu jakieś szczegóły.Czy jest to nowa wersja?

To jest pomysł na nową wersje płytki - właśnie ją skończyłem  :001: - jest już umieszczony na stronie www.simout.wa.pl wraz z opisem.

Nie chciał bym wchodzić pomiędzy wódkę a zakąskę, ale alternatywą dla FT232 wydaje się być MCP2200 Microchipa. Obudowa też SMD, ale z szerszymi wyprowadzeniami (SOIC).

Dobry pomysł tylko potrzebuje trochę więcej informacji na temat tego układu / schemat podłączenia / oraz informacje od Codekinga, czy w takim układzie jest potrzebny MAX232 i jak taki układ "wkleić" zamiast maxa lub wraz z nim. Myślę, że polutowanie tego "większego" smd nie będzie stanowiło problemu.

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #641 dnia: Kwietnia 21, 2010, 06:47:25 »
Dzięki za wyjaśnienia,wersja XL dla moich potrzeb jest najlepsza.Ma to co niezbędne jednocześnie umożliwia rozbudowę.
MCP2200 ma w swojej stukturze UARD,który realizuje funkcje RS232. MAX232 jest potrzebny do konwersji napięć portu RS-232 na standard TTL.Jeśli zastosujemy USB to pozostaje tylko problem połączeń np. simOUT XL z dodatkowymi modułami.
Tak jak wspomniałem poprzednio są dostępne tanie uP z wbudowanym USB,ale jest problem nauczenia się tych uP a to wymaga czasu,dlatego jest druga możliwość zastosowania wyspecjalizowanego układu np. MCP2200,który także trzeba "ustawić"(zaprogramować).
Gdyby znalazł się ktoś chętny do analizy tego scalaka pod kątem jego zaprogramowania,możliwości zakupu oraz jego aplikacji to można byłoby o tym pomyśleć.Codeking jest zajęty innymi sprawami,dlatego musiałby to być programista amator lub profesjonalista.Szkoda,że nie ma Damosa na tym forum.

« Odpowiedź #642 dnia: Kwietnia 21, 2010, 15:37:20 »
Witam ponownie.Przejrzałem pobieżnie dane katalogowe MCP2200 Microchip (34 str.) i muszę przyznać,że wygląda to zachęcająco.Układ jest bardzo tani 7.99 PLN
http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.html?id_category=100636&id_producer=99&page=6,20#
Można także kupić kit uruchomieniowy za 79 PLN.Jest dostępne narzędzie do zaprogramowania konfiguracji tego scalaka.Jest to opisane w jego katalogu.Trzeba także zakupić kwarc 12MHz,z montażem nie powinno być problemów.
Reasumując decyzja należy do Codeking czy robimy z interfejsem USB czy z RS232 od strony PC.Jest to dodatkowa praca dla Codeking tzn.poznanie tego scalaka i testy.Jest też możliwość,że ktoś znający trochę programowanie przetestuje ten scalak mam na myśli jego konfigurację.Byłoby to duże ułatwienie dla kolegów.Narzędzia do ustawienia konfiguracji są dostępne na stronie  Microchip.Ta są moje sugestie.Przepraszam,że sam się za to nie zabieram,ale jestem raczej od hardware

« Odpowiedź #643 dnia: Kwietnia 21, 2010, 15:59:54 »
Dla mnie to bez znaczenia. Od strony PC ten układ jest instalowany jako wirtualny port COM więc u mnie zmian nie będzie. Może jedynie zmniejszy się wtedy prędkość do wsadów (ale to szczegół). Więc jak ktoś może przetestować ten układ to będzie super.

« Odpowiedź #644 dnia: Kwietnia 21, 2010, 21:50:31 »
Witam

Jest jeszcze jedno rozwiązanie dla / dla mniej doświadczonych / a mianowicie zastosowanie takich gotowych modułów :
- http://www.allegro.pl/item1008625854_modul_konwertera_usb_rs232_ft232rl_nowy_fv.html
- http://www.allegro.pl/item1005676135_minimodul_usb2_0_rs232_ttl_na_ft232_4_linie.html

Niestety nie są tanie ale mogę przygotować wesje pcb pod te moduły.
Moim zdaniem można spokojnie pozostać przy wersji rs232,a wszystkich, którzy chcą korzystać z portu USB mogą kupić tańsze gotowe konwertery USB->RS232 np. takie :
- http://www.allegro.pl/item992078912_adapter_usb_na_rs232_com_pl_2303_prolific.html
mam podobną przejściówkę i została przetestowana, z tego co wiem Codeking również podobną sprawdzała z powodzeniem.

pozdrawiam Zając