Pierdyl - rozumiem że masz ostatnią wersję gry? Jeśłi tak to nie przejmuj się - ten typ tak ma chocby nie wiem co. Chcąc dojśc do jakiejś "normalności" ustawienia dżojstika w trzech osiach pourywałem nie tylko troszkę poniżej wartości 100 a wręcz stworzyłem krzywe nieomal poziome

. Nic to nie dało. I to bez względu czy dżojstick z force feedbackiem czy bez . Po prostu tam nie ma samolotów a 100 gramowe samolociki - zachowują sie dokładnie tak samo.
Pozostaje trening i łagodne traktowanie dżojstika - płynne i spokojne ruchy i tyle. No i faktycznie - mniej skręcaj - to też "jakaś" w końcu taktyka - i jak doświadczenie podpowiada niejednokrotnie skuteczna
A co do ustawień spróbuj sobie ustawić reakcję w zakładce ... nie pamiętam jak się zwie - chyba "pitch" - w każdym razie chodzi o czułość steru wysokości na przykład na takie wartości: 0,2,5, 11, 20, 29, 39, 57, 78, 95
Eksperymentuj z takimi ustawieniami zmieniając je wedle swojego uznania . Duże znaczenie może mieć też używanie trymera w czasie lotu i walki.
Musisz cierpliwie próbować, może znajdziesz jakieś wyjście... . Cierpliwość to wymagana cecha dla tej gry.
Pozdrawiam!