Autor Wątek: Śmigłowce - ich uzbrojenie i historie walk.  (Przeczytany 11192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Śmigłowce - ich uzbrojenie i historie walk.
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 23, 2009, 10:45:28 »
Co do M45 - to jest ciekawa historia. Broń defensywną w razie zestrzelenia śmigłowca brano z magazynów Marynarki, lub Armii... a jeżeli te nie były w stanie zadowolić osobistych upodobań operatora, to z.... czarnego rynku, na którym można było dostać wtedy wszystko. Np niektórzy latali z Browningami HP, zdobyczny, lub kupny AK nie był też niczym dziwnym :021:

Co do ograniczania trajektorii lotu łusek, to Armia w pewnym momencie stosowała pewnego rodzaju brezentowe kaptury mocowane przy broni, jednakże było z nimi trochę problemów - były dość spore, ograniczały dostęp do rączki przeładowania i utrudniały wymianę lufy. jako-tako na Slicki, ale na Gunshipa się nie nadawały. Natomiast co do ostrzeliwania elementów płatowca to to sie zdarzało właśnie tylko z montażami stałymi - szczególnie częste było ostrzelanie wirnika, korzystając z M-60D. To wersja niby specjalnie stworzona do wykorzystania na pokładzie śmigłowca, gdzie w miejscu kolby był podwójny uchwyt, podobny do tego w M2HB. Problem z tym był taki, że zamiast 4 punktów oparcia - jak w wypadku karabinów wykorzystywanych z wolnej ręki - był jeden podwójny, co wpływało bardzo na stabilność broni. Jeżeli strzelec z jakiegoś powodu został zaskoczony ruchem maszyny jego ręce leciały w którymś kierunku - a broń w przeciwnym - nadal strzelając łatwo było przejechać kilkoma pociskami po łopacie wirnika, albo przyjaznych żołnierzach.

W wypadku korzystania z M-60 z wolnej reki, nie było wypadków ostrzelania maszyny własnej, ze względu na właśnie dużą stabilność platformy.

BTW wczoraj skontaktowałem sie z jednym ze strzelców z HA(L)-3 z okresu 69-70 - David Smale - akurat załapał sie na wymiany uzbrojenia na śmigłowcach i był zbrojmistrzem, powinien wiedzieć sporo o systemach XM-16 i XM-21, jak i przeróbkach ręcznych M-60.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 23, 2009, 17:53:59 »
Szmajsery były chętnie uzywane ponoć we wszystkich formacjach amerykańskiego aparau niesienia pokoju i dobrobytu. Ze względu na niską szybkostrzelność i dużą 'kontrolowalność' ognia

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 23, 2009, 19:53:10 »
Pamiątki z wycieczki z MON-turem  :021:

Kiowa:

Wypasiony Black Hawk  :020:

Speedy

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 28, 2009, 22:02:11 »
Hej

Wypasiony Black Hawk  :020:
g29.imageshack.us/img29/5563/p9162750.jpg[/img][/URL]

Ach ach och! czy to jest M230 Chain Gun pod lewym węzłem? Czemuż ach czemuż nie słyszałem o takiej instalacji? Wygląda że to jest ruchome, prawda?
Nic, muszę się dokształcić...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 29, 2009, 09:16:12 »
To MH-60L DAP (Direct Action Penetrator), czyli po prostu współczesna kanonierka wykorzystywana przez 160th SOAR.

Co ciekawe ich wyposażenie jest bardzo często zmieniane i dopasowywane do misji - czasami spotyka się je z 4-pylonowymi ESSSami, czy sondami do tankowania w powietrzu.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 29, 2009, 09:28:29 »
A mnie zaintrygowało coś innego. To w środkowym oknie to taki podręczny plan akcji ? 
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 29, 2009, 14:20:03 »
http://www.youtube.com/watch?v=zpoeWnNukB0

Od 3 minuty scramble HA(L)-3 z USS Harnett County, prawdopodobnie rok 1967 (śmigłowce jeszcze bez cięższego uzbrojenia, z XM-16, bez filtrów itp).

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 29, 2009, 17:58:24 »
To ja pozwolę sobie wrzucić bardzo elegancki obchód fotograficzny AH-6J ze 160th SOAR: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=185268

A jak znajdę trochę czasu to niczego nie obiecuję ale może wrzucę kilka fajnych kwiatków z Afganistanu (1979-1989) :)

Speedy

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 31, 2009, 16:51:28 »
Hej
http://www.youtube.com/watch?v=zpoeWnNukB0

Fajny filmik faktycznie. A zauważyliście co jest zainstalowane na rufie łodzi? Ten granatnik firmy Honeywell Mk.18 napędzany korbką :) mialem nadzieje że goście z niego postrzelają, ale niestety...

(tu jeszcze parę zdjęć http://www.warboats.org/stonerordnotes/Mk18%20Mod%200%20R3.html)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 04, 2009, 19:03:36 »
W 0:10 sekundzie widać jak gość z wolnej ręki ładuje z M-60 :)

http://www.youtube.com/watch?v=O0ObLlMukEs
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 03, 2009, 20:48:50 »
Na tym zdjęciu widać śmigłowiec Mill Mi-4. Mam pytanie dotyczące widocznej podwieszonej bomby, czy śmigłowce były wykorzystywane do bombardowań?

Chyba, że to nie jest bomba, tylko inny sprzęt jesli tak to jaki?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 03, 2009, 21:00:23 »
Detektor anomalii magnetycznych... taki holowany wykrywacz metali do polowania na okręty podwodne ;)

« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 03, 2009, 22:21:10 »
To z tyłu pod belką ogonową to torpeda albo bomba głębinowa do zwalczania okrętów podwodnych a nie detektor anomalii który zresztą nie był holowany a wyglądał tak:
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2009, 22:29:38 wysłana przez Bicker »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 03, 2009, 22:31:15 »
Bicker , jaja sobie robisz nazywając Rubina MADem ? I od kiedy to torpedy są beznapędowe i na kablu ?

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 03, 2009, 22:37:47 »
Bomba głębinowa tej wielkości byłaby skuteczna przeciw faunie morskiej, z wyłączeniem płetwala błekitnego i kaszalota :) Żeby skutecznie zepsuc drugowojenny okręt podwodny , bomba wielkości 200 litrowej beczki musiała zdetonowac w odległosci nie wiekszej niż 10 m od kadłuba. Torpeda o takiej wielkosci jak na zdjęciu jakoś mi sie nie widzi - ze wzgledu na koniecznośc pomieszczenia w tym maleństwie głowicy bojowej, gazogeneratora, turbiny i układów sterowania. Że nie wspomne o zapasie paliwa.
Może to jest sonar zanurzeniowy ?