Autor Wątek: W widoku 2D w miejscu zegarów analogowych są czarne plamy, a 3D dziura na wylot  (Przeczytany 10140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k1oor

• Gość
Witam,

Właśnie nabyłem i zainstalowałem polską wersję FSX'a "De Luxe" - zgodnie z zasadą "zobaczyłeś, spodobało się, kup oryginał"  :icon_redface:

No i zapuściłem sobie najprostszą lekcję - lot po prostej. Ląduję w kokpicie Cessny - 172 chyba - i lekka konsternacja... W widoku 2D w miejscu zegarów analogowych sa czarne plamy. W widoku 3D jest fajniej - dziura na wylot, można zobaczyć kręcące się śmigło.

Postanowiłem sprawdzić czy to przypadłość konkretnych samolotów czy gry.
Zainstalowałem SP1 i SP2. Zmieniłem sterownik grafiki z Catalysta DNA 8.9 na oryginalny 9.5 - bez zmian.
Natomiast przesiadka do innych maszyn wykazała że na podobne problemy cierpi:
Cessna 172, Mooney Bravo (wersja ze szkłem też jest dziwna chociaż panel szklane działają), Bell 206 i dwusilnikowy King Air. Ręce mi opadły i więcej nie sprawdzałem...
Czy FSX'a naprawdę musiał zrobić MS?   :631:

O co chodzi? :566:
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2009, 16:53:12 wysłana przez KosiMazaki »

k1oor

• Gość
Odp: Zegary analogowe w FSX - tylko niektóre samoloty
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2009, 09:26:21 »
Aha i jeszcze jedno co mi się przypomniało przy okazji - po co mi klucz w pudełku skoro przy instalacji ani razu program o niego nie pyta a grę można odpalić bez problemu bez płyty w napędzie? (do wersji legalnej inaczej trzeba było ściągać "cudowne" narzędzia. a tu nagle zero zabezpieczeń?).

I jeszcze znalazłem tu http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Flight_Simulator_X#Flight_Simulator_X:_Acceleration taki fajny tekst:
"One of the bugs, which occurs only in the Standard Edition of Flight Simulator X, is that the Maule Air Orion aircraft used in the mission has missing gauges and other problems, as it is a Deluxe Version-only aircraft."

Czyli że samoloty z wersji De Luxe już tak mają a te z wersji Standard są OK?
Bardzo byłoby to zabawne...
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2009, 09:37:23 wysłana przez k1oor »

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2009, 09:40:35 »
Numer z pudełka potrzebny jest do aktywacji FSXa. Jeśli gra nie prosi o ten numer to znaczy że te twoje cudowne narzędzia dalej siedzą w systemie. Mało prawdopodobne żeby było to powodem braków zegarów ale w świecie PC wszystko jest możliwe.
Jak dla mnie coś się popierdzieliło przy instalacji podstawki, może nie masz tych zegarów w folderze "gauges". Polecam reinstalke FSXa przy wcześniejszym wyczyszczeniu systemu z wszystkich śmieci pozostałych po piracie. Nas..łeś sobie do systemu to teraz nie stękaj na MS. Próbowałem na szybko coś wygooglować w tym temacie ale większość problemów z brakiem zegarów występuje w dodatkowych samolotach ściągniętych z netu.

Czyli że samoloty z wersji De Luxe już tak mają a te z wersji Standard są OK?
Bardzo byłoby to zabawne...

Ten fajny tekst mówi że "jednym z błędów, który występuje tylko w wersji standard, jest brak zegarów plus jeszcze inne problemy w samolocie Maule Air Orion gdy używamy go w misjach. Dzieje się tak dlatego że ten model jest tylko dostępny w wersji Deluxe". Jakim cudem można go w ogóle używać w wersji Standard to nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2009, 09:50:08 wysłana przez Shaitan »

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2009, 10:29:30 »
OK. Na podstawie tego co napisałem wcześniej faktycznie można tak sądzić - mea culpa, mea maxima culpa - ale scrackowanie FSXa nie wymaga żadnych narzędzi które ingerują w sam system, wystarczy do katalogu z FSXem wgrać parę DLLi i programik "fsx". Wszystko wcześniej wywaliłem, czyściłem rejestr, więc powinno być OK. Co do numerka z pudełka to ostatnio czytałem sobie temat zabezpieczeń przy okazji Black Shark'a i w jednym z postów było coś takiego że super zabezpieczenia programów stosuje się na początku żeby utrudnić piractwo a po kilku latach mogą się pojawić oficjalne patche które usuwają niedogodność w stylu "płyta w napędzie podczas gry". A że premiera FSXa była już 3 latka temu to mogę sobie wyobrazić wersję bez zabezpieczeń (pewnie dlatego kosztuje nieco ponad 50 zł).

Na okoliczność eksperymentu mogę wygrzebać pirata i zainstalować z niego FSX'a i sprawdzić czy bez płyty pójdzie, ale wydaje mi się że nie.

Po krótkim googlowaniu natrafiłem na wątek o gościu z podobnym problemem ale w Viscie. Dostał bardzo dobrą radę jak ten problem rozwiązać:

"Okay, there were some issues with the way FSX registered itself in the registry. The security embedded within the program that only allows it to be installed on two "machines" created some unique results when attempting reinstalls on the "same machine" which is allowed as many times as you wish. Check these links, there is a microsoft utility for correcting this anomaly. "

"First, uninstall completely including any third party addons. Then, clean your registry. Also, make sure you remove the FSX folder from documents and settings/(your username)/application data/microsoft. Then defrag your drive. Then shut the machine down, all the way and unplug it from the wall for about a half hour to allow for cool down and degaussing of the motherboard components. Next, check inside for any excess dust buildup. Finally, plug it back in and start it up then run your registry cleaner once more. At this point use the FSX utility then perform your reinstall. Start FSX after installation BEFORE installing any sort of addons and make sure it is functional. I know it sounds like a lot of work, but it does ensure you are working with a clean installation."

Bardzo mi się podoba ten kawałem o kurzu i degaussacji :D.

PS.
Co do MS i ich systemu to w znanym piśmie o grach komputerowych pojawił się tekst w stylu "nieważne jak zły by MS system nie zrobił to i tak zostanie przepchnięty. Przez graczy. Niestety". I coś w tym chyba jest. Ale to temat na osobny wątek o DX10 itp a to już lataniem ma związek dosyć luźny...

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 27, 2009, 11:26:19 »
No cóż FSX jest zabawką dla cierpliwych :001:

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2009, 12:02:36 »
Znaczy - bez pół litra nie razbieriosz...

Będę musiał o tym pamiętać jak wieczorem siądę walczyć z kompem i przygotować sobie odpowiednie zapasy :564:  :584: nerwosolu :D

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 27, 2009, 16:39:26 »
"nieważne jak zły by MS system nie zrobił to i tak zostanie przepchnięty. Przez graczy. Niestety"
Czy FSX'a naprawdę musiał zrobić MS?

Zawsze możesz dorzucić swoje 3 grosze do kampanii przeciwko MS, rezygnując z ich produktów, wliczając w to Win :)
Jeszcze dałbym tu prawdo do narzekania, gdybyś narzekał na ich zakupiony system, ale coś mi się wydaje, że kolega "dostał" Winzgrozę za darmo i do tego jeszcze narzeka :118:
Ten nie działający legalny FSX to kara boska za grzechy :021:

Ale żeby nie zazgredzić całego posta - podobnie jak Shaitan doradzałbym reinstalkę FSXa, a jeśli to nie pomoże to reinstalkę Win - rację ma mój przedmówca, że z PCtami wszystko może być - ja ostatnio z niewiadomego powodu miałem też błąd z gaugami i pomogła dopiero reinstalka Win.
A kto instaluje kraki, te zbiera buraki :banan

...zgodnie z zasadą "zobaczyłeś, spodobało się, kup oryginał"  [...]Czy FSX'a naprawdę musiał zrobić MS?   :631:

Zgodnie z tą zasadą MS wydał już daaaawno demo swojego FSX.

Proszę zakończyć dyskusję o pirackich programach na tym Forum! Czy do niektórych nie dociera, że sobie tego tutaj nie życzymy (jak się nie podoba to zawsze można się pożegnać)!? A dla k1oor-a +20 punktów!

kapulet

• Gość
Korzystając z okazji chciałem wytłumaczyć że w temacie RoF z mojej strony to był po prostu żart. Nigdy nie wypowiadałem się wcześniej o pirackich programach a i wszystkie symulatory jakie posiadam są oryginalne.

Razor prosił o zakończenie dyskusji. Mazak
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2009, 22:05:52 wysłana przez KosiMazaki »

k1oor

• Gość
OK. Nie dyskutujemy o pirackich wersjach programów. Nie proszę o pomoc do (ostatni raz używam tego określenia) pirackiej wersji Windowsa lub gry. Od tego są inne fora. Proszę o pomoc do legalnej wersji gry.

Grę odinstalowałem, skasowałem katalog gry, skasowałem również ukryty katalog z "Application data". Przejechałem się po rejestrze regeditem i wyciąłem wszystkie klucze z "Flight" i "FSX" w nazwie. Zdefragmentowałem sobie dysk, zainstalowałem grę jeszcze raz. I dalej w kokpicie Cessny są czarne dziury.

W międzyczasie w innym wątku tego forum ktoś wspomina że zostaje przy FS 2004 bo FSX ma buga w avionice którego likwiduje reinstalacja systemu.

To jakiś chyba dowcip jest... No dajmy na to jedziemy z bryką do serwisu że klima źle działa. A tu gościu wyskakuje że trzeba w silniku i skrzyni biegów olej wymienić...

Wygląda na to żę FSX to porażka i trzeba było się na FS2004 rzucić z kasą - zaczynam rozumieć czemu FS 2004 mimo że starszy jest droższy niż nowszy FSX (80 zł kontra 50 zł na Allegro).

PS. Co to za +20 pkt?

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
To nie jest forum warezowe. Za debatę o nielegalnych programach dostałeś od Administracji +20 do skilla  :020: Przy +100 wchodzisz w tzw. Next Level - Potocznie zwany "BANIK".
Ju mast gierałt of hir dej train tu kil ju... :118:
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2009, 09:04:27 wysłana przez Szelma »
11:05 PM

k1oor

• Gość
A kiedy się te punkty kasują? Po roku jak te od prawka?
Poza tym dostałem je tylko za to że wspomniałem że miałem kiedyś wiadomo co...
I że teraz mam legalną wersję. Zbytnia szczerość nie popłaca...  :005:

Przy okazji jeszcze o FSXie:

Jak zainstaluję system od nowa, wgram FSX i zegary bedą działać, a potem go odinstaluję (dysk nie systemowy zmienię na większy na przykład) i zainstaluję jeszcze raz to z dużym prawdopodobieństwem okaże się że zegary znowu czarne...
I znowu reinstalka systemu? Jak ktoś nie ma nic poza gołym to nie problem - Ghost i po krzyku ale doinstalowanie wszystkich aplikacji (Open Office, jakiś player DVD, parę innych gier) to już robi się naprawdę mało fajne.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Nie rozgrzebuj kolego bardziej tematu o którym się nie mówi - sam sobie strzelasz w nogę. Po co  :011:

Jeżeli chodzi o FSX a to powiem Ci jak ja mam.
Zainstalowałem go na osobnej partycji. Czystą instalkę FSXa skopiowałem sobie na osobny przenośny dysk zewnętrzny "magazyn" Prócz katalogu z FSXem skopiowałem z 3 lokalizacji z dysku systemowego katalogi odpowiedzialne za FSXa. Teraz nawet jak zmienię dysk na większy czy coś mi się wysypie podmieniam na świeże wszystkie foldery z lokalizacji systemowych i jest LALA. A jeśli dalej jest krzok to wtedy nie ma rady kasuję zawartość folderu z grą i kopiuję czystą instalkę z magazynu.

Jak sobie zrobisz Ghostem obraz dysku systemowego z poprawnie działającym FSXem ale zainstalowany na innej partycji też Ci to ratuje dupsko, ponieważ masz zabezpieczone dziewicze pliki systemowe FSXa.
11:05 PM

k1oor

• Gość
Prócz katalogu z FSXem skopiowałem z 3 lokalizacji z dysku systemowego katalogi odpowiedzialne za FSXa.

O właśnie - 3 lokalizacje. Ja znalazłem tylko jedną ukrytą oprócz katalogu samej gry (Document Settings/<user>/Application data/Microsoft - jak nic nie pomyliłem).
Możesz podać te lokalizacje? Odinstaluję grę jeszcze raz, sprawdzę co i gdzie zostało i skasuję manualnie te pozostałości.

A podaj kompletną listę samolotów z felerem. Akurat te które wymieniłeś mają pliki z zegarami w globalnym folderze GAUGES - nie w lokalnym PANEL, przy samolocie - i co ważniejsze, ich zegary to C++ DLL-ki - nie XML-owe CABy. Wynikałoby że masz problem z zegarami C++, podczas gdy CABy XML są OK. Jest potrzebna lista samolotów z felerem aby to stwierdzić na pewno.

pozdrawiam
ROB