Autor Wątek: Terminator - Salvation.  (Przeczytany 7192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
Odp: Terminator - Salvation.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 14, 2009, 13:00:32 »
Walka ze Skynetem w Niemczech? Proszę bardzo: http://alternatehistory.com/discussion/showthread.php?t=121240

Uprzedzam że tekst po angielsku, na dodatek z duńskiego punktu widzenia.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 14, 2009, 13:44:20 »
Mam raczej mieszane uczucia na temat filmu, właściwie  bardziej w kierunku kiepsko.
Wizualnie jak zwykle fajnie, czasami trąci falloutem, bardzo fajne bajery tak jak Arnie, więźniarka z dodatkowymi modułami czy motorki z przewidywaniem kolizji (btw według Discovery szarańcza ma mózg  wielkości ziarna piasku a może też przewidywać kolizje :D) czy wielkie bojowe ala'transformersy

...ale z drugiej strony intelektualnie kiepska rozrywka, spodziewałem się czegoś więcej, jakoś brak motywu przewodniego, pokazana jakaś tam jedna mała bitwa o coś tam. Po serialu znacznie więcej się spodziewałem, tak nie ma czasu w krótkim filmie budować napięcia i fabuły....a moze jednak jest ale jakoś kiepsko to poszło.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 15, 2009, 05:11:14 »
Panowie, jak sie szuka intelektualnej rozrywki to polecam Piknik pod wiszącą skałą. Na terminatora sie idzie celem ogladanie totalnej rozj..bki dla samej roz..

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 15, 2009, 16:08:58 »
Tylko, że oryginalnie T-800 nie pojawił sie w linii przed 2026  :121:

Raczej się pojawił. W T:Salvation po raz pierwszy wychodzi na światło dzienne jego prototyp, z posturą Arnolda S.
Z drugiej strony: jeżeli akcja toczy się gdzieś wokół podróży w czasie, to tak naprawdę wszystko jest możliwe.

Pytanie: Gdyby John Connor nie uratował swojego przyszłego/przeszłego(?) ojca Kyle'a ze skynetowego pierdla - co wtedy? Przestałby nagle istnieć?

Bis zum bitteren Ende.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 15, 2009, 16:46:33 »
Film jak film. Bardzo lubię serię Terminatorów, podoba mi się też serial Kroniki Sary Connor. Najnowszy Terminator to typowe wysokobudżetowe kino SF obecnych czasów - efektowne wizualnie, gorzej z fabułą, miejscami słabo wręcz z grą aktorską. Pierwszy Terminator, jako film niezbyt drogi miał w sobie coś wciągającego, coś mrocznego. Ale tak jest chyba z wszystkimi seriami - vide Obcy. Jako odskocznię oglądam sobie czasem brytyjskie kino SF - np. pomieszane z horrorem 28 dni później (ze słabszą kontynuacją 28 tygodni później), czy też Ludzkie dzieci.
Zack - pytanie a właściwie odpowiedź trudna bo niesprawdzalna empirycznie. Wg scenarzystów T:S rzeczywistość uległaby zresetowaniu. Ale co i jak...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 15, 2009, 17:07:41 »
Ok, na pewno Terminatora obejrzę. Bo to klasyk i mnie, który na pierwszym T był w legendarnym  :004: kinie "Bałtyk" w Bytomiu wypada :P.
Jeżeli chcecie jednak użyć wyobraźni i pobać się strasznych robotów, które wyrwały się z spod kontroli człowieka to polecam opowiadanie Philipa K. Dicka "Odmiana druga", sam czytałem go jeszcze w latach '80tych w "Fantastyce" i byłem pod wielkim wrażeniem. Bo wyobraźcie sobie nie Arnolda ale biedne wynędzniałe dziecko trzymające pluszowego misia za łapkę  :021:. Powstał na jego podstawie film, "Screamers" (Tajemnica Syriusza) wg jednych gniot ale wg tych co znali podstawę scenariusza film niezgorszy (ja tak uważam), teraz ma być kontynuacja chyba tego filmu z numerkiem 2.

ps. sorry za oftop ale chciałem polecić (książkę bardziej niż film) i trochę dorzucić intelektualnej rozrywki z robotami
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 15, 2009, 17:19:54 »
Dla mnie wrażenie po Second Variety (też pamiętam z Fantastyki) było większe, gdy dowiedziałem się, że opowiadanie to powstało w.... 1953 roku!.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 15, 2009, 17:41:08 »
Raczej się pojawił. W T:Salvation po raz pierwszy wychodzi na światło dzienne jego prototyp, z posturą Arnolda S.
Niespecjalnie, przed T-800 jakiego znamy był(a?) jego prekursor T-799 powstały w 2026, ochrzczony imieniem "Ewa"  :118:

http://www.amazon.com/Dark-Futures-Terminator-Connor-Chronicles/dp/0743445112

:003:

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 15, 2009, 19:34:53 »

SPOILER ALERT!

No teraz niby Connor wysadził w powietrze tą fabrykę t800 włącznie z prototypem więc teoretycznie trochę to przystopowało linię produkcyjną.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 16, 2009, 07:58:39 »
Ok, na pewno Terminatora obejrzę. Bo to klasyk i mnie, który na pierwszym T był w legendarnym  :004: kinie "Bałtyk" w Bytomiu wypada :P.
Jeżeli chcecie jednak użyć wyobraźni i pobać się strasznych robotów, które wyrwały się z spod kontroli człowieka to polecam opowiadanie Philipa K. Dicka "Odmiana druga", sam czytałem go jeszcze w latach '80tych w "Fantastyce" i byłem pod wielkim wrażeniem. Bo wyobraźcie sobie nie Arnolda ale biedne wynędzniałe dziecko trzymające pluszowego misia za łapkę  :021:. Powstał na jego podstawie film, "Screamers" (Tajemnica Syriusza) wg jednych gniot ale wg tych co znali podstawę scenariusza film niezgorszy (ja tak uważam), teraz ma być kontynuacja chyba tego filmu z numerkiem 2.

ps. sorry za oftop ale chciałem polecić (książkę bardziej niż film) i trochę dorzucić intelektualnej rozrywki z robotami

Ogólnie rzecz ujmując, ksiązki są duzo lepsze niż jakikolwiek film sf.
Wybierając się na taki film jak Terminator o czekuję dobrej wizualnej rozrywki na 1.5 h.
Jesli chcę "odlecieć" w swiat sf- biorę do reki książkę lub stare numery fantastyki :-)

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 16, 2009, 15:21:56 »
Oglądnąłem.
Pieprzycie panowie jak struci. Salvation to kawał dobrego kina SF, pod wieloma wzgledami przewyższający kultowego , twardego do bólu 'Terminatora' numero uno.
Terminator #1 ma prymitywna fabułę - zresztą jak dwa pozostałe - John/Sara/Kyle razem bądz grupowo spieprzają przed maszyna na która nie ma siły.  To po prostu liniowa fabuła w której słupki milowe zastąpiono : seria z vulcana na klate/ stukniecie cięzarówką w klatę, wrzący azot na klatę, prasa do kucia matrycowego na klatę , zas apogeum zawsze jest w momencie 'I 'll be back'
Ewentualnie 'You could me mine'.

Salvation to film dojrzały w pewnym sensie i stanowiący intelektualne wyzwanie dla widza. Dla głupiego fakt iz główny bohater okazał sie terminatorem jest potężnym zaskoczeniem, mnie przestało pasowac cos w momencie gdy Kyle pyta histerycznie 'Are you ok , Are you ok?' , po tym jak główny bohater, czego nie pokazano do końca , dostaje centralne trafienie w klate. Akcja z kaczkami po wodzie mnie w tym upewniła.

Film jest twardy do bólu i spójny  -  wszędzie sie czai groza, roboty opanowały wszystkie srodowiska. Wielkie brawa dla scenarzystów - te roboty są demoniczne, emanuje od nich ...bezduszność maszyny. Na poziomie interakcji z człowiekiem ta bezpłciowa bezdusznośc robi porażające wrażenie.

Mój ulubiony moment? Jak sobie upolował motocykl na GunsenfuckingRoses. Po prostu poezja. Nie wiem czy zwróciliscie uwagę jak on sie położył na tym motorku jak go wywrócił - tak jak kowboy na złapanym na lasso cielaku :D

A tak poza tym to w filmie nie ma nic do śmiania się

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 16, 2009, 18:17:46 »
Pytanie: Gdyby John Connor nie uratował swojego przyszłego/przeszłego(?) ojca Kyle'a ze skynetowego pierdla - co wtedy? Przestałby nagle istnieć?
Kwestie tego typu były już rozłożone w "Powrót do przyszłości"  :021: Znikło by mu zdjęcie w gazecie  :003:

A w temacie - całkiem zgrabnie złożone jak na ten typ rozrywki.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 16, 2009, 18:55:30 »
Tak z ciekawości, gdzie tutaj widzisz "intelektualne wyzwanie"?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 16, 2009, 19:44:25 »
Tak z ciekawości, gdzie tutaj widzisz "intelektualne wyzwanie"?
Po obejrzeniu, próba poukładania tego w sensowną całość  :021:

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 16, 2009, 20:15:11 »
Celna uwaga :D przepraszam
No dobra jest jeszcze wątek wskrzeszonego człowieka cyborga z moralnymi dylematami sensu egzystencji.